Mobbing

Den ene: mobbing. Logo

Hver eneste dag går det barn og unge rundt på skoler landet rundt og er lei seg fordi de stenges ute, baksnakkes og latterliggjøres av andre. Mange gruer seg til å gå på skolen, og noen syntes skolen er så uholdbart at de ønsker å slutte.

Hver eneste dag er det også barn og unge som tøffer seg opp og tenker på hvordan de kan sørge for å være trygge i dag, hvordan de kan beholde statusen og plassen i vennegjengen – og derfor ender opp med å skyve andre ut, latterliggjøre eller henge dem ut, selv om de vet hvordan det er.

Alle har en verdi

Mange unge som har opplevd mobbing selv, eller som har mobbet noen, forteller at det var mange som visste hva som foregikk, men at ingen gjorde noe med det. At både jevnaldrende og virker blinde, som om de ikke forstod noe som helst. Dessverre er det altfor mange som blir gående alene med det de opplever.

Men de som opplever at noen bryr seg, sier nesten alltid det samme når vi spør: Det gjorde at jeg følte meg sett og at jeg hadde en verdi. Det fikk meg til å tro at livet kunne bli bedre. At jeg kunne endre meg.

Mann og gutt sitter på gulvet og snakker

Det blir bedre

«Det blir bedre», sier ofte voksne til barn og unge som opplever mobbing og utenforskap. For dem som blir mobbet eller mobber andre, er det ikke alltid så lett å tro på det – og kanskje enda vanskeligere å føle det. Det finnes måter å stoppe mobbing på, og det finnes gode måter å støtte dem som har det vanskelig på. Det er faktisk mulig å få det godt selv om man opplever vonde ting, eller er den som gjør andre vondt.

Ingen mennesker klarer seg alene. Alle trenger å bli sett, hørt og verdsatt.

«Alle trenger å bli sett,
hørt og verdsatt.»