Kjærlighetssorg

Den ene: Kjærlighetssorg. Logo

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever i løpet av livet, og akkurat når det skjer, kan det føles som om hjertet går i tusen knas og at ingenting i livet gir mening. Å være ung å oppleve kjærlighetssorg, er enda vanskeligere.

For mange unge kan kjærlighetssorg oppleves skikkelig alvorlig og få stor innvirkning på livene deres. For noen kan det bli så alvorlig at de ikke orker å gjøre lekser, gå på trening eller stå opp morgenen. For enkelte kan det også gjøre så vondt at de kjenner det som en fysisk smerte i kroppen. Det som skjer når man får kjærlighetssorg kan være vanskelig å sette ord på det, og en del unge kan også føle at voksne synes de overdriver og burde ta seg sammen. Så enkelt er det selvsagt ikke.

Et helt og et knust hjerte. Illustrasjon

Følelser å kjenne på

For barn og unge er det vanlig å føle usikkerhet og uro i forbindelse med forelskelse, kjæreste og sex. På skolen får unge «teknisk» informasjon om kropp og prevensjon, men de lærer ikke så mye om alle de vanskelige følelsene som knytter seg til det å være forelsket eller det å oppleve kjærlighetssorg i en tid der hormonene herjer i kroppen, de dagdrømmer og tenker konstant på den de er forelsket i. Det kan gjøre det vanskelig å konsentrere seg om noe annet. Kjærlighetssorg oppleves også superdramatisk, og kan ramme barn og unge minst like hardt som sorg i voksenlivet.

«Noen ganger trenger man bare noen som spør hvordan det går og som tåler svarene»

To unge holder rundt hverandre

Mange unge forteller at de føler seg utenfor hvis de ikke har kjæreste, for «alle» andre har det. I hvert fall føles det sånn. Noen er redde for at ingen vil være kjæreste med dem fordi de ikke har det rette utseendet eller de blir kjæreste med en de i utgangspunktet ikke er forelsket i bare for å være som «de andre».

De som har kjæreste, kan noen ganger kanskje føle seg utnyttet, ha problemer med å sette grenser og være redde for å bli «vraket». For dem som opplever dette, kjennes det ekte og det hjelper ikke så mye at venner eller voksne sier at dette er noe alle opplever. Det er ikke engang sikkert at det hjelper å komme med råd, for noen ganger trenger man bare noen som spør hvordan det går og som tåler svarene.

For mange vil det oppleves som trygt bare å vite at noen finnes der, dersom de trenger å prate. Tar du samtalen?

PS.

Unge kan føle seg mislykket fordi de ikke er forelsket, eller fordi de ikke opplever at noen er forelsket i dem. Det kan de også trenge å snakke om.