Rent vann

RENT VANN ENDRER ALT

Vann skal ikke være et privilegium. Det er en rettighet. Over 600 millioner mennesker mangler rent vann i verden. Over 150 millioner mennesker lever av ufiltrert vann fra elver og innsjøer, de farligste vannkildene som finnes. De aller fleste bor i avsidesliggende områder. Vi mener rent vann er en menneskerett.

Siden 1990 har over 2,5 milliarder mennesker fått tilgang til bedre og tryggere drikkevann. Det er likevel knyttet stor usikkerhet til mange drikkevannskilder verden over, som trues av forurensning. Det går ikke bare hardt utover helsen til barna, men også utover landets økonomi og utvikling.  

DREPER FLERE ENN VOLDELIGE KONFLIKTER

Vann som har blitt forurenset truer helsen til millioner av mennesker hver dag. Spesielt vann som har vært i kontakt med menneskelig avføring er en av de største årsakene til diaré. Diaré alene tar 800 barneliv om dagen. Mange mennesker mangler ordentlige toaletter, kunnskap og informasjon om hygiene. En stor del av vårt arbeid er å informere mennesker om hvor viktig det er å sikre et rent miljø for å unngå smittsomme og ofte dødelige sykdommer.  

Sykepleier Murida Co (34) vasker hendene på klinikken i den avsidesliggende landsbyen Dara i Guinea Bissau. Unicef ​​har installert vanntanker så vel som solcellepaneler for å gi klinikken rennende vann og strøm.
Elever ved en liten skole i Sintchan-Farba i Guinea Bissau bruker daglig vannpumpen bygget av UNICEF. Tilgjengeligheten på vann er livsviktig for landsbyen. Unicef støtter skolen med grunnskoleopplæring, hygieneopplæring, fagkompetanse og menstruasjonshygiene.

RENT VANN...

ER VEIEN TIL GOD HELSE

Sykdommer fra skittent vann dreper flere mennesker på verdensbasis enn alle former for vold, inkludert krig hvert år. Rent drikkevann kan redde millioner av liv,
hvert år.

STYRKER JENTER OG KVINNER

Når et samfunn får tilgang til rent drikkevann, får særlig jenter og kvinner livene sine tilbake. Istedenfor å bruke tid på å skaffe vann, kan de gå på skolen, arbeide og bruke mer tid på egen familie og eget liv.

ER VEIEN UT AV FATTIGDOM

Tilgang til rent vann gir lokalsamfunn mer tid til å dyrke mat, jobbe og gå på skole. Til sammen kan dette løfte familier og samfunn ut av fattigdom.

FÅR JENTER PÅ SKOLEN

Rent vann og ordentlige toalettfasiliteter fører til at unge jenter kan bruke mer tid på skolen, og slipper å bli hjemme en gang i måneden.

Tretten år gamle Aysha bruker omtrent 8 timer på å hente vann hver dag i Etiopia, der hun bor. Faktisk har 2,1 milliarder mennesker ikke noe trygt drikkevann, og 4,5 milliarder har ingen tilgang til tilstrekkelig sanitet. I løpet av de tre siste årene hjalp vi over 100 millioner mennesker med å få tilgang til vann, sanitær og hygiene, og vil fortsette å jobbe utrettelig for å beskytte fremtid for hvert barn.

HVA GJØR UNICEF?


En hjelpearbeider fra UNICEF laster vannkanner opp på en lastebil på Tacloban lufthavn i Tacloban City - området som ble hardest rammet av tyfonen Haiyan på Filippinene 2018.

Våre vann-, sanitær- og hygieneteam arbeider i mer enn 100 land for å holde barna trygge ved å sikre bedre vannforsyning og sanitæranlegg i skoler og lokalsamfunn, og ved å fremme god hygienepraksis som håndvask. 2,1 milliarder mennesker lever uten sikkert vann rundt i verden. Nesten 900 millioner har ikke tilgang på toalett eller latrine. Takket være bidrag fra våre støttespillere har vi kunnet gjøre noe med det. I løpet av de tre siste årene har vi hjulpet mer enn 100 millioner mennesker med å få rent vann og tilgang til sikre toalettfasiliteter.

HJELP OSS Å NÅ FLERE BARN!