Barnas tale

Hva er Barnas tale?

De siste to årene har UNICEF Norge invitert alle barn i Norge til å filme og sende inn bidrag til Barnas Tale. Alle barn og unge kan når som helst sende inn taler om et valgfritt tema, enten alene eller sammen med andre barn, frem til det året de fyller 18 år.

UNICEF Norges «Barnas Tale-komité» enes om én tale som blir spilt inn igjen i Rikssalen på Eidsvoll, og vist på TV2 i forkant av kongens tale på nyttårsaften, og statsministerens tale første nyttårsdag.

- Vi har sett et skifte de siste årene der flere barn tør å snakke høyt og be voksne lytte. Derfor er det så fint at vi får være med å løfte opp barn og deres stemmer som minst like viktige, når hele landet samler seg foran TV-skjermen, sier Generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

På UNICEFs skolesider for lærere, finner du mer informasjon om hvordan Barnas Tale kan brukes i undervisningen med forslag til undervisningsopplegg. Her finner du også en film med artist Kevin Haugans tips til deg som skal skrive tale:

Vil du holde Barnas Tale 2021? Slik sender du inn ditt bidrag:

1. Velg et tema du brenner for. I år har vi imidlertid et ekstra fokus på sammenhengen mellom klimaendringer, barnerettigheter og bærekraft. Voksne kan hjelpe til med å skrive, filme og sende inn videoen, men skal ikke påvirke dine meninger eller temaet du velger å snakke om i talen.

2. Du kan selv velge form og innhold på talen. Du står også fritt til å velge lengde selv, men vi anbefaler at talen ikke er lenger enn 3-5 minutter.

3. Send videoen, kontaktinfo og skriftlig godkjennelse for visning av videoen fra foresatte til e-post: [email protected].

Frist: 7. oktober

Videofiler er ofte ganske store, så vi anbefaler å sende via fildelingstjenester, som for eksempel WeTransfer.

Du kan se tidligere bidrag til Barnas Tale på vår YouTube-kanal.

Barnas Tale-logo

Møt årets taler 2020 - Josefine!

Josefine Amalie Waaler Stephansen var årets taler 2020. Hun er 11 år og kommer fra Asker. (Kasper Aarud tolket til tegnspråk.)

UNICEF Norges «Barnas Tale-komité» ble ledet av UNICEF-ambassadør Penelope Lea, og bestod i tillegg av Gunhild Gjøsund Kleppen (fjorårets taler/komitemedlem), Luara Midtøy (komitemedlem), Sabina Majaliwa (Tiktoker/komitemedlem), Kristin Oudmayer (UNICEF/komitemedlem) og Geir Lippestad (advokat/komitemedlem).

I sin vurdering av innsendte bidrag, fokuserte komiteen på følgende punkter:

  • Samfunnsrelevans
  • Troverdighet og engasjement
  • Fremføring
Barnas Tale-komiteen har valgt Josefine (11) til årets taler.
Barnas Tale-komiteen valgte Josefine (11) til årets taler 2020.

Er det første gang du skriver en tale? Under kan du få tips og triks som hjelper deg med å komme i gang!

SE VIDEOEN: HVORDAN LAGE EN TALE med kevin haugan

 

Møt andre som har sendt inn tale, og hør hva de er opptatt av:

Zakaria

 

Kasper

 

Nora