Barnas tale

Hva er Barnas tale?

Alle under 18 år kan filme sin egen tale og sende den inn til UNICEF Norge. Tema for talen velger du selv – snakk om noe du er opptatt av! Du kan også samarbeide med andre.

Barnas tale-komiteen vår har valgt seks taler som presenteres på God Morgen Norge. Taleren får fortelle om talen sin og møte noen som har myndighet innenfor temaet talen handler om. Dette er selvfølgelig helt frivillig. Én av de innsendte talene blir spilt inn på nytt i selveste Rikssalen på Eidsvoll og vises julaften formiddag på God Jul, Norge - i god tid før kongens og statsministerens nyttårstaler.

Stadig flere barn og unge tør å bruke retten til å si sine meninger, og be voksne lytte. Vi er glade for å kunne være med på å løfte deres stemmer fram som like viktige som de voksnes!

Seks kandidater for Barnas tale 2024

I år har rekordmange sendt inn sine taler, og vi synes det er kjempefint at så mange barn og unge er opptatt av å bruke sin rett til å bli hørt!

Blant alle de innsendte talene har seks ulike taler blitt valgt som kandidater for årets tale. Alle seks blir invitert til God Morgen Norge en gang før Verdens barnedag, 20. november; Henrik og Vilja den 1., Ramila og Tania den 7. og Jonathan og Kristianne den 14. november. Der får de snakke om temaet de har valgt.

Hvem som får holde Barnas Tale i Rikssalen på Eidsvoll, det er foreløpig en hemmelighet! Følg med – planen er at den det blir skal avsløres på selveste Verdens Barnedag, 20. november. Barnas tale 2024 sendes på God Morgen Norge julaften formiddag.

Henrik, en av kandidatene for Barnas Tale 2024

Henrik (10) – Mobbing og foreldres ansvar

Henrik går på Dyrløkkeåsen skole i Drøbak. Han er veldig opptatt av mobbing, og hvor viktig det er at voksne er gode rollemodeller. Hvis voksne mobber og snakker stygt om hverandre, lærer de barna sine å bli mobbere. Henrik viser til at mobbing har økt de siste årene og oppfordrer norske foreldre til å ta ansvar og være de rollemodellene de er ment å være!

Kristianne, en av kandidatene for Barnas Tale 2024

Kristianne (13) – Samisk identitet

Kristianne går på Tverrelvdalen skole i Alta. Hun er opptatt av sin samiske identitet. Hun understreker at mange med samisk bakgrunn fortsatt preges av virkningene av at samer ikke lengre fikk bruke sin egen kultur og ble tvunget til å lære norsk ("fornorskningen"). Kristianne mener den norske stat ikke gjør nok for at samiske voksne og barn skal kunne lære om sin bakgrunn og kultur.

Ramila, en av kandidatene for Barnas Tale 2024

Ramila (11) – Barn på flukt

Ramila går på Stinta skole i Arendal. Hun minner oss på hvor mange barn som er på flukt akkurat nå, og hva dette fører til av urettferdighet og lidelse. Ramilas foreldre er selv flyktninger, og hun er veldig takknemlig for at hun er født i lille, trygge Norge. Hun går på mottaksskole og oppfordrer alle til å ta godt imot barna som kommer til Norge. Hun sier at alle har rett på å føle seg trygge og få mulighet til å skape seg sitt eget liv.

Tania, en av kandidatene for Barnas Tale 2024

Tania (12) – Barn i krig

Tania går på Fyrstikkalléen skole i Oslo. Hun har et stort engasjement og hjerte for alle barn som akkurat nå rammes av krig. Hun ser det på nyhetene og i sosiale medier og tenker at "det kunne vært meg..." Tania er opptatt av at vi ikke må glemme det som skjer selv om det er langt unna. Vi må stå opp for hverandre og si nei til krig. Vold og våpen er aldri løsningen på noe. -Vi barn krever at voksne tar ansvar og gir oss en framtid uten vold, sier hun.

Jonathan, en av kandidatene for Barnas Tale 2024

Jonathan (10) – Fritidsaktiviteter

Jonathan går på Stinta skole i Arendal. Han ønsker at alle barn skal få drive med fritidsaktiviteter. Han er bekymret for at barn som lever i familier med dårlig råd ikke får delta i det samme som vennene sine. Jonathan digget "Fritidskortet" og forstår ikke hvorfor regjeringen la ned denne ordningen. Han føler at flere av vennene hans sluttet på fotball etter dette. Jonathan sier at barn har rett til å delta i fritidsaktiviteter, og peker på de positive effektene ved å delta og de negative ved ikke å kunne delta.

Vilja, en av kandidatene for Barnas Tale 2024

Vilja (12) – Psykisk helse

Vilja går på Søre Ål skole i Lillehammer. Hennes tale handler om hva vi alle kan gjøre for å bidra positivt til andres psykiske helse. Hun viser til at det i dag er flere unge enn eldre som føler seg ensomme. Hun tenker seg at det å ha det vondt er som å være i en boble. Innsiden av boblen er hvordan du faktisk har det. På utsiden av boblen viser vi en som har det fint og smiler. Derfor kan det være vanskelig å se hvordan noen faktisk har det. Hvis vi alle blir litt flinkere til å spørre om hvordan vi egentlig har det, kan vi gjøre hverdagen bedre for mange.

Soma holdt barnas nyttårstale i 2023!

Soma (17) fra Oppdal i Trøndelag ble valgt til å holde Barnas nyttårstale 2023 på NRK.

–Talen min handler om tilhørighet, og om det å være flerkulturell, sier Soma.

Se hele innslaget om Soma som ble vist på NRK.

Hvordan lage en tale – med Ella Indregard

Er det første gang du skriver en tale? I videoen under får du tips og triks som kan hjelpe deg med å komme i gang.

Åtte kandidater for Barnas Nyttårstale 2023

Veldig mange sendte inn sine taler til UNICEF i løpet av høsten 2023.

Blant alle de innsendte talene ble det plukket ut åtte kandidater, og av disse ble Soma den som fikk holde sin tale på TV – før selveste kongen og statsministeren holdt sine taler.

Theodor (11) – Barns rettigheter

Oline (14) – Inkludering og tilrettelegging

Kornelia (10) – Forskjellsbehandling

Soma (17) – Tilhørighet

Johannes (14) – Klima

Henriette (13) – Mobbing

Emma (13) – Fattigdom

Nora (13) – Likestilling

Eget undervisningsopplegg for skolen

Er du lærer og vil bruke Barnas tale i undervisningen? På våre skolesider for lærere finner du forslag til undervisningsopplegg. Der kan du også se taler barn og unge har sendt inn tidligere.