Vaksiner

VAKSINER REDDER MILLIONER

Vaksiner hindrer over 4 millioner dødsfall hvert år. De siste 20 årene er barnedødeligheten i verden omtrent halvert, i stor grad takket være vaksiner.

Likevel er 1 av 5 barn enten uvaksinert eller undervaksinert. Mange tusen av disse barna dør hver dag av årsaker som en vaksine kan forhindre. De vanligste sykdommene som enkelt kan forhindres på denne måten er diaré, lungebetennelse, meslinger, polio, difteri og kikhoste.

Sammen med våre partnere når vi ut til nesten halvparten av verdens barn med livsviktige vaksiner.

Under covid-19-pandemien utviklet eksperter raskt vaksiner som reddet utallige liv. Til tross for disse historiske resultatene, spredte det seg en frykt og desinformasjon om alle typer vaksiner. Dette førte til en økt vaksineskepsis i verden generelt, og rammer spesielt sårbare barn.

SAMMEN KAN VI UTRYDDE DØDELIGE SYKDOMMER

En meslingvaksine koster ikke mer enn 3,49 kroner. Den gir et barn en fremtid. En mulighet til å vokse opp.

Jeg vil gi på vegne av en bedrift

ditt bidrag hjelper!

Antall barn som blir lammet av polio har sunket med over 99 prosent siden 1988.

Sammen med våre partnere når UNICEF ut til nesten halvparten av verdens barn med livsviktige vaksiner.

Vaksiner redder årlig over 4 millioner barn fra dødelige sykdommer.

Meslingevaksinen har avverget over 23 millioner dødsfall mellom 2000 og 2018.

Dette gjør unicef

UNICEF er verdens største leverandør av vaksiner. Sammen med våre partnere når vi hvert år ut med vaksiner til 45 prosent av alle verdens barn under fem år. Vi sørger ikke bare for at vaksinene når frem dit de skal – vi lærer også opp lokale helsearbeidere og bygger sterkere helse- og datasystemer for å vaksinere så mange barn som mulig.

VI vil NÅ ALLE BARN

Vi gjør alt vi kan for å beskytte barn mot livstruende sykdommer. Vi sender vaksiner med bil, fly, sykkel, droner, dyretransport eller til fots for å nå de barna det er aller vanskeligst å komme frem til. Og vi når frem uansett omstendigheter – i krig, hungersnød eller naturkatastrofer.

Gutt får meslingvaksine.

Modig gutt får meslingvaksine under en vaksinekampanje i Impfondo, Den demokratiske republikken Kongo.

Stort tilbakeslag for barnevaksinering

Pandemien satte en stopper for barnevaksinasjonsprogrammer i hele verden. Dette skyldtes et enormt press på alle lands helsesystemer, omprioritering av helsepersonell til covid-19-vaksinering, mangel på nok personell og at folk ble bedt om å holde seg hjemme.

Denne tilbakegangen har ført til et økende antall utbrudd av forebyggende sykdommer som meslinger, polio, difteri og gulfeber.

Rutinevaksinering av barn og et sterkt helsesystem er vårt beste våpen for å hindre fremtidige pandemier, unødvendige dødsfall og lidelser. Nå er tiden inne for å styrke barnevaksineringsprogrammene og derfor trapper vi opp innsatsen.

UNICEF-sykepleier vaksinerer et spedbarn
En UNICEF-sykepleier forbereder seg på å vaksinere Kavuho, et spedbarn, som en del av en regelmessig vaksinasjonsrutine i landsbyen Kuka, i Den demokratiske republikken Kongo.

vi sender vaksiner med droner

Det er vanskelig å nå alle verdens barn med vaksiner. Derfor benytter vi innovativ droneteknologi for å nå frem med livsviktige vaksiner til barn som bor i områder det er vanskelig å komme til. Siden 2017 har vi satset fullt på UAV (unmanned aerial vehicles) for å effektivisere beredskapen i livreddende oppdrag.

Kvinne viser frem drone.
Beboer Rhoda Nkhambule holder stolt frem en av UNICEFs droner under en demonstrasjon i landsbyen Thipa i 2017. Dronen er avgjørende for at barna i landsbyen får livreddende vaksiner i en tidlig alder.
Drone brukt til frakt av vaksiner.
En UNICEF-ansatt tester en av dronene i Afrikas første dronekorridor. Dronene frakter blodprøver fra nyfødte til nærliggende helsestasjoner, der de testes og barna diagnoseres ved eventuell sykdom.

Slik kan du hjelpe

Takket være våre støttespillere har vi mye å feire. Men vi har også mye arbeid igjen. God helse er en rettighet som et hvert barn har krav på å få oppfylt. Vi gir aldri opp. Med din støtte kan vi fortsette kampen mot dødelige sykdommer.

Gi vaksiner i gave

https://www.unicef.no/verdensgaver/produkter/helse/meslingvaksiner

Meslingvaksine

Gi et stikk som redder liv

390,–

https://www.unicef.no/verdensgaver/produkter/helse/poliovaksiner

Poliovaksine

La oss ta knekken på polio

261,–

Stivkrampevaksine

Gi flere barn trygghet

359,–

Les også