UNICEF-runden – Årets viktigste aktivitetsdag

aktivitetsdag for alle

UNICEF-runden er ikke bare en morsom og lærerik aktivitetsdag for elevene – de får samtidig muligheten til å utgjøre en reell forskjell for barn som i dag mangler skolegang i Elfenbenskysten.

Aktivitetsdagen er enkel å gjennomføre. Elevene får med seg et infoskriv til foresatte med informasjon om prosjektet og innbetaling. Donasjonene som samles inn håndteres via Spleis – trygt og enkelt for skolene og de foresatte.

UNICEF-runden kan arrangeres når som helst i løpet av året, og dere står fritt til å bestemme hvordan dere gjennomfører dagen. Det viktigste er at det blir en morsom og meningsfull dag for elevene! Meld på din skole og last ned undervisningsmateriell som kan brukes i forbindelse med aktivitetsdagen.

FOTO: Bente Hugo, Fagerlund skole

UNICEF-runden er som et kinderegg: elevene får fysisk aktivitet, de får være med å bidra, og hele skolen gjør noe morsomt sammen. 

Tidl. rektor ved Kråkstad og Skotbu skoler

EN AKTIVITETSDAG SOM ER ENKEL Å GJENNOMFØRE

Finn dato og meld på skolen

Sett en dato for aktivitetsdagen, og registrer skolen med en kontaktperson. UNICEF vil sende runde- og sponsorkort til skolen.

morsomt Undervisningsopplegg

I forkant av aktivitetsdagen kan dere ta i bruk vårt undervisningsopplegg for 1- 4 trinn og 5- 7 trinn. Les mer og last ned undervisningsopplegget.

Elevene skaffer sponsorer

Elevene skaffer sponsorer, som donerer penger via UNICEF-rundens side på Spleis. Sponsorene er gjerne familie og venner. Elever som ikke får sponsorer, deltar selvfølgelig på lik linje som alle andre. 

hva skjer etter påmelding?

Etter registrerering vil UNICEF sende rundekort og sponsorkort i posten til skolen. Da kan elevene hente inn sponsorer f.eks. foreldre, besteforeldre eller andre kjente, som støtter med et selvvalgt beløp. Naturligvis er det fullt mulig å delta uten sponsorer. Last ned informasjon om aktivitetsdagen og årets formål til foresatte.

I forkant av aktivitetsdagen kan skolen benytte seg av undervisningsmateriell som gir elevene kunnskap om Elfenbenskysten, barnerettigheter og FNs bærekraftsmål.

Lærere, elever og sponsorer kan følge med på den totale summen som er samlet inn på Spleis-siden.

Et morsomt og lærerikt undervisningsopplegg

Dette undervisningsopplegget er lagd i henhold til læreplanen og har som formål å gi elevene økt kunnskap om barnerettighetene og FNs bærekraftsmål. I tillegg vil barna lære mer om Elfenbenskysten og hvordan barna som bor der har det. Det er et tverrfaglig undervisningsopplegg som skal gi elevene innblikk i hvordan resirkulering av plast kan være en løsning på skolemangel, sykdom og fattigdom.

Ønsker du å lese mer om undervisningsopplegget og kompetansemålene kan du gjøre det her.

Undervisningsmateriell for 1.-7.Trinn

Opplegget består av tre deler med ulike temaer. Flere av oppgavene kan gjennomføres i fellesskap i klassen og andre oppgaver kan gjøres som selvstendig arbeid. Dere står fritt til å velge de oppgavene som passer til deres undervisning. Vi har lagd en Kahoot om barns rettigheter som dere kan bruke. Nedenfor finner du også nedlastbart diplom som kan deles ut til elevene hvis ønskelig.

Dere kan gi barna framtiden i gave

Elever står utenfor en skole laget av resirkulert plast i Elfenbenskysten
Tiassalé, 2023: Elever utenfor en skole laget av resirkulert plast sør i Elfenbenskysten. © UNICEF/UNI448348/Dejongh 

ingen skole å gå til

Hver dag mister barn i Elfenbenskysten muligheten til å gå på skole – kun fordi det ikke finnes noen skole å gå til. For hver dag med skole de mister, blir muligheten for en fremtid mindre. Et annet stort problem er at det er veldig mye plastsøppel i Elfenbenskysten, og barna oppholder seg blant farlig avfall.

fra søppel til klasserom

For å finne en løsning på problemet, har UNICEF inngått et samarbeid med et colombiansk selskap. De resirkulerer plastsøppel til byggeklosser, som raskt og enkelt kan bygges til skoler.

Byggeklossene lages dessuten i Elfenbenskysten, noe som skaper både arbeidsplasser og skolene står klare på kortere tid.

dere kan bidra

Barna vil fortsette å være uten muligheten for en fremtid hver eneste dag, om vi ikke handler raskt. De trenger vår støtte nå.

Dere kan endre barnas fremtid ved å løpe UNICEF-runden. Inntektene dere får inn går til å bygge skoler i Elfenbenskysten. Da mister ikke barna viktig undervisning og får beholde drømmen om en bedre fremtid.

Det fungerer!
Les historien til Marie

Marie på 9 år er glad for at hun kan gå på skole i Toumoudi-Sakassou, sør i Elfenbenskysten. Marie går i klasse CE1 og skolen hennes er laget av resirkulert plast.

«Vi har en ny skole, og den er så fin! Når det varmt, kjenner vi ikke varmen, og når det regner er det tørt. Nå har har vi til og med strøm og lys. Jeg har det bra her. Jeg har lyst til å bli lærer, og undervise på en skole som denne!»

Christer Holte Sjøblom, innholdsprodusent og ansvarlig for UNICEF-runden, UNICEF Norge

Har du spørsmål? Christer Holthe Sjøblom er ansvarlig for UNICEF-runden og kan gi tips eller svare på spørsmål om aktivitetsdagen.

E-post: [email protected]