Våre resultater

Noe av det vi fikk til i 2021

UNICEF er verdens største organisasjon for barn, og våre midler kommer fra privatpersoner, bedrifter og myndigheter. Det er med støtte fra våre faste givere at vi kan skape varige endringer. 2021 var nok et år der covid-19-pandemien forverret situasjonen for barn i hele verden. Likevel har vi oppnådd mange og viktige resultater - for vi gir aldri opp.

2,4 MILLIONER BARN BLE BEHANDLET FOR ALVORLIG UNDERERNÆRING.


Barn som lider av underernæring kan få livstruende skader og påkjenninger. Vi bruker en energimatpakke som gis til barn for å behandle alvorlig underernæring. Matpakken er effektiv fordi den ikke krever noen tilberedning og kan spises rett ut av posen. Tre energimatpakker om dagen kan være alt som skal til for å redde livet til et underernært barn. Les mer om ernæring.

34 millioner mennesker fikk tilgang til trygt vann for drikking, matlaging og personlig hygiene.


Vann kommer ikke alltid fra springen, og mangel på rent vann, sanitæranlegg og hygieneprodukter påvirker mer enn bare barns helse. UNICEF jobber for å sikre rene og rimelige drikkevannskilder som er bærekraftige og i nærheten av hjemmet. Vi bygger vann- og sanitæranlegg som tåler klimaendringer, og jobber for å forhindre vannmangel ved å sikre bærekraftige vannuttak og effektiv bruk. Les mer om rent vann.

110 millioner barn fikk mulighet til å gå på skole og få utdanning.


Alle barn har rett til å lære, og det er vanskelig å få seg jobb uten utdanning. Derfor bygger UNICEF skoler, sørger for skolebøker og skolemateriell, og sikrer at skolene er trygge områder hvor barn kan lære og utfolde seg. Utdanning er nøkkelen til et barns framtid og løsningen for å bryte den onde sirkelen av fattigdom, sykdom og død. Les mer om utdanning.

22,4 millioner barn og kvinner mottok viktige helsetjenester i UNICEF-støttede fasiliteter.


På grunn av pandemien har flere helsestasjoner måtte stenge. I løpet av 2021 har UNICEF gjenåpnet flere helsestasjoner og ernæringssenter for mødre og barn slik at barna kunne få rutinevaksiner mot polio og meslinger, og mattilskudd. I Afghanistan blusset polio opp igjen på grunn av at barnevaksinasjonsprogrammet stoppet opp da covid-19 rammet landet. UNICEF gjennomførte en landsomfattende dør-til-dør-vaksinering mot polio, for å nå alle barn med vaksiner. Les mer om vaksiner.

5 millioner barn og omsorgspersoner fikk psykisk helse- og psykososial støtte.


17 årige Sharmin fra Bangladesh slet med bekymringer som handlet om pubertet, menstruasjon og overgangen til voksenlivet. Hun er en av de som fikk hjelp av et UNICEF-støttet tilbud for ungdom som gir helseinformasjon og råd. UNICEF-rapporten State of the Worlds Children 2021 anslår at totalt 98 millioner gutter og 78 millioner jenter i alderen 10-19 år lever med en eller annen form for mental lidelse. Les mer om rapporten.

Mer enn 812,2 millioner mennesker ble informert om sykdomsforebygging og tilgang til helsetjenester.


Ikke alle har tilgang til internett og strøm. Derfor må UNICEF være løsningsorienterte og innovative for å nå ut med informasjon. I Sør-Afrika har UNICEF brukt en lastebil med skjermer som informerer om covid-19, vaksinering, håndvask og bruk av munnbind. UNICEF har også utviklet en gratis informasjonsportal kalt Internet of Good Things, hvor det informeres om graviditet, hygiene, polio, kolera og HIV for å nevne noe. Les mer om innovasjon.

historier fra 2021

Sammen gjør vi verden bedre! Her er noen lyspunkter fra året som var.

afghanistan

Veldig mange hjelpeorganisasjoner forlot Afghanistan da Taliban tok over makten. Men UNICEF blir værende. Med 65 års erfaring i landet fortsetter vi å levere livreddende hjelp og bistand. Fem dager gamle Thuraya fikk dermed nyfødthelsehjelp og en god start på livet.

Etiopia

Wegahta fra Tigray ble født midt i den blodige borgerkrigen i Etiopia. Mammaen hadde ikke nok morsmelk, og mat var for dyrt. Wegahta ble bare tynnere og tynnere. Heldigvis fikk vi behandlet henne for akutt underernæring før det var for sent.

jordan

Varme klær har ankommet! Barn på flukt i Jordan har fått støvler, jakker, skjerf og luer. Vinteren i Jordan er uforutsigbar, med tungt regn, sterk vind og snø. UNICEF har, takket være hjelp fra våre trofaste givere, levert varme klær til mange barn som fryser.

india

 

Covid-19 traff India ekstremt hardt. Ranjan er en av heltene som har jobbet mot klokken for å få vaksiner ut til selv de mest utilgjengelige steder. Her kjører han motorsykkelen sin av en båt, og leverer vaksiner til et flomrammet område i India. Han gir aldri opp. Vi skal stoppe denne pandemien – sammen.

Sør-Sudan

Rent vann er livsviktig uansett hvor du bor. Takket være våre UNICEF-givere kan tiåringene Mousa og Richard drikke rent vann fra en solcelledrevet pumpe. Pumpen henter vann fra et vannanlegg som også har underjordiske reservoarer slik at vanntilgangen er forutsigbar – også i tørkeperioder. 

flere gode resultater fra 2021

Trykk på bildene for å lese historiene.

Close card

Brødrene Issoufou og Ibrahim viser stolt fram fødselsattestene sine! Å ha en identitet er en menneskerett alle barn har. Med den får de gå på skole og får helsehjelp – og de er en del av samfunnet. 
Er det rart de er glade? 

Close card

Asal på 6 år kommer fra Afghanistan. Hun var bare et spedbarn da familien hennes måtte flykte fra landet, og de bor nå i 
Bosnia. Asal gleder seg til å gå på skolen, og har planer om å bli lege og modell når hun blir stor. Du kan hjelpe flyktninger som henne med å få en barndom å se tilbake på, og en fremtid å glede seg til. 

Close card

1 år gamle Roja bor i Bangladesh. Med pandemien har samfunnet stengt ned, og mange familier sliter med ustabil inntekt. De har ikke råd til å kjøpe sunn mat til barna sine lenger. Med din hjelp jobber UNICEF på spreng for å hjelpe disse barna. Som du ser er Roja fornøyd med sitt måltid. 

Close card

Ti år gamle Juana og halvannen million andre barn ble kastet ut i en ekstrem situasjon da to orkaner traff landet i rask rekkefølge. Denne krisen kom på toppen av covid-19-pandemien, som har rammet landet hardt. UNICEF har jobbet for å hjelpe barna og gjenopp-
bygge samfunnet. I oktober var Juana blant de mange som kunne flytte tilbake til hjemmene sine.

Close card

Halvannet år gamle Karl bor på Haiti, som ble rammet av et kraftig jordskjelv i august. Mange mistet livet og ble skadet. I slike situasjoner teller hvert sekund, og UNICEF var raskt i gang med å gi barn vann- og matforsyninger og beskyttelse. Karl er en av de mange barna våre givere har vært med å hjelpe.

Close card

Ved grensen til USA kommer det stadig flere flyktninger, og mange av dem er barn. UNICEF har satt opp sentre for barna, der de kan leke, lære og få omsorg. Her får de utdelt hygienepakker.

Close card

Tolv år gamle Ramatou er kjempeglad for å ha fått nytt skolemateriell fra UNICEF. Hun er synshemmet, men er glad for å kunne gå på en vanlig skole. Drømmen hennes er å bli 
lege og hjelpe barn som også er synshemmet. 
UNICEF veileder lærere og foresatte, og leverer skolemateriell i Niger
 – og i mange andre land i verden!

Close card

Covid-19-vaksiner må holdes kalde, noe som er vanskelig der det ikke finnes strøm. Derfor har UNICEF skaffet solcelledrevne frysere, som gjør at vi kan få vaksiner ut til selv de mest avsidesliggende strøk. Bare i Paraguay kan disse fryserne oppbevare 
1,4 millioner vaksinedoser!

Close card

To år gamle Felicity var alvorlig underernært. Pandemien gjorde at det ikke gikk an å komme seg til helse-
stasjonen for behandling og råd. UNICEF ble med i et pilotprogram, der foreldre og helsearbeidere kan bruke WhatsApp for å kommunisere – og Felicity er en av mange som fikk hjelp!

Close card

115 000 barn lever under fattigdomsgrensen i Norge. Vi har siden 2015 jobbet for å øke satsene for barnetrygd for alle barn i Norge. Nå har vi fått til en bedring i utregning av sosialhjelp, slik at det ikke skal gjøres fradrag for barnetrygd. Dette har UNICEF Norge jobbet for lenge, og det bidrar til mindre ulikhet blant barnefamilier. Det har vi fått til sammen. 

vil du være med på å skape fremtidens resultater?

Våre resultater er mulige fordi vi har faddere. UNICEF-faddere er engasjerte mennesker fra hele verden som jobber målrettet mot dagen da alle barn har like rettigheter og muligheter. Som fast giver hos oss er du ikke fadder for et enkelt barn, men for alle barn i verden.

Derfor trenger vi deg. Du bidrar til at vi sammen kan drive langsiktig planlegging og forebyggende arbeid. Uten forutsigbare inntekter er det ikke mulig å ivareta en bærekraftig utvikling. Det er dette arbeidet som hjelper flest barn.

våre resultater gjennom tidene

Det er 75 år siden UNICEF ble opprettet, og helt siden da har vi sammen med våre støttespillere jobbet og kjempet for en bedre morgendag for barn. Her er noen av milepælene gjennom årene.

lær mer om unicef