Våre resultater

Året 2023 har vært utfordrende for verdens barn. Kriger, naturkatastrofer og fattigdom har påvirket mange. Flere barn enn noen gang har sårt trengt vårt hjelp – og takket være støtten fra våre trofaste givere har vi nådd mange millioner av dem!

Her kan du lese om hva UNICEF skal kjempe for i året som kommer:

Humanitarian Action for Children 2024

takk for at DU kjemper sammen med unicef!

Sammen kan vi nå hvert eneste barn før det er for sent – ved å gi dem en tryggere barndom å se tilbake på og en lysere framtid å se fram til.

et innblikk i det vi fikk til sammen i 2023:

Din støtte har vært et håp i mørket. Tross store kriser i verden, har 2023 også vært et år fullt av håp og framskritt.

I Malawi spiser Christina (2 år) terapeutisk nødmat på fanget til mamma.

3 millioner barn ble behandlet for alvorlig underernæring.

Barn i Afghanistan samler vann fra en vannpumpe støttet av UNICEF

23,3 millioner mennesker fikk tilgang til rent vann.

En gutt i Jemen har fått vaksine

26,8 millioner barn ble vaksinert mot meslinger.

Rahman (11 år) fra Indonesia er klar for å begynne på et skoleprogram fra UNICEF

13 millioner barn fikk tilgang til førskole- og skoleaktiviteter.

Jente får trøst av voksen

10,8 millioner barn og omsorgspersoner fikk psykososial støtte.

Jente holder rundt bamsen sin

8,7 millioner mennesker fikk beskyttelse mot kjønnsbasert vold.

Historier fra 2023

Sammen gjør vi verden bedre! Her er noen lyspunkter fra året som har gått.

Malawi

Christina på to år sitter på mammas fang og mottar terapeutisk nødmat i Malawi

Christina (2) spiser terapeutisk nødmat på fanget til mamma hjemme i landsbyen Mavila i Malawi. De små posene redder millioner av underernærte barn hvert år! I Malawi står en halv milion barn i fare for å lide av underernæring i året som kommer, så UNICEF øker nå innsatsen for å nå enda flere barn i tide.

Libya

En jente sitter med pappa og en bamse etter flommen i Libya høsten 2023

Et smil sammen med pappa og en myk venn! Libya ble hardt rammet av stormen Daniel og påfølgende flom i september. Takket være din støtte har UNICEF gitt helsehjelp til 4 678 mennesker, delt ut 5,5 millioner liter rent vann og fått 8 682 barn tilbake på skolebenken.

Indonesia

Rahman (11 år) fra Indonesia er klar for å begynne på et skoleprogram fra UNICEF

"Mitt største ønske er å lære!" sier Rahman (11) fra Indonesia. Han har aldri gått på skolen, fordi familien har flyttet fra sted til sted på jakt etter arbeid. Men takket være et skoleprogram fra UNICEF, er han og søsknene klare for skolebenken. Vi gir oss ikke før hvert eneste barn får skolegangen de har rett til!

SUDAN

UNICEF-ansatte med leveranse av nødvendige forsyninger til barn i Sudan

Hjelpen når frem! Med støtte fra UNICEF ble 297 sårbare barn trygt evakuert fra Mygoma barnehjem i Khartoum, Sudan i juni i år. Her leverer UNICEF-ansatte nødvendige forsyninger til barna som nå har fått en sikker havn i et land preget av vold og konflikt.

UKRAINA

Bohdan på 7 år fra Ukraina

Bohdan (7) fra Ukraina kan endelig dele hva han tenker! Han har en utviklingsforstyrrelse som gjør at han ikke kan snakke eller bevege seg. Men, takket være en øye-sporingsenhet fra UNICEF kan Bohdan kommunisere, gå på skolen og snakke med klassekameratene og lærere. Alle barn har rett til en utdannelse – selv om de lever midt i en krig.

Malariavaksine

Shanon i Kenya gjør klar en malariavaksine

Malariavaksiner er endelig på plass i Sharon sine trygge hender. UNICEF jobber på spreng for å levere så mange livreddende stikk som mulig, og i slutten av 2023 kom de første fram i land som Kamerun, Kenya og Burkina Faso. Nå har Sharon og tusenvis av andre helsepersonell mye å gjøre! 

Helt på tampen av 2023 fikk vi en gladnyhet til; nå er enda en vaksine godkjent. I fjor fikk vi levert hundretusener, i år kan vi levere titalls millioner! Alle barn har rett til god helse – uansett hvilke sykdommer de lever blant. 

UNICEF hjelper barn i Norge

Sammen med deg kjemper vi for barns rettigheter i Norge. Vi jobber sammen med politikere, samfunnsaktører og næringslivet for å sikre at barnas beste ivaretas. Her er noe av det vi har fått til sammen i 2023!

Barnetrygden økes fra 2024!
Dette har vi kjempet for lenge. Vi mener det er et nødvendig tiltak for å støtte barnefamilier som ikke lever under fattigdomsgrensen, men som ellers har en trang økonomi.

To nye undervisningsopplegg til skolen.
Vi har lansert to nye undervisningsopplegg i år. "Sammen Aktiv med Mening 2" lærer ungdomstrinnet å ta vare på egen psykisk helse og "En for alle, alle for en" er et inkluderende program for fadderordningen i barneskolen.

Større beskyttelse av barn i markedsføring.
Stortinget har vedtatt et forbud mot å markedsføre usunn mat og drikke mot barn, en lovendring vi er stolte av å ha bidratt til. Norge blir først i verden med et så strengt regelverk. En seier for barna våre!

Soma (17) tar ordet i barnas nyttårstale.
"Hva har norske barn på hjertet?" spør vi hvert år. Alle under 18 år kan sende inn taler, og vi fikk inn taler om alt fra klima og fattigdom til mobbing og likestilling. Hovedtaleren, Soma fra Oppdal, talte om tilhørighet og det å være flerkulturell før både Kongen og Statsministeren! Les mer om Barnas tale.

vil du være med på å skape fremtidens resultater?

Våre resultater er mulige fordi vi har faste givere. Det er engasjerte mennesker fra hele verden som jobber målrettet mot dagen da alle barn har like rettigheter og muligheter. Som fast giver hos oss er du ikke fadder for et enkelt barn, men for alle barn i verden.

Derfor trenger vi deg. Du bidrar til at vi sammen kan drive langsiktig planlegging og forebyggende arbeid. Uten forutsigbare inntekter er det ikke mulig å ivareta en bærekraftig utvikling. Det er dette arbeidet som hjelper flest barn.

Noen gode resultater fra 2022

Trykk på bildene for å lese historiene.

Afghanistan
Close card

«Før vi fikk toaletter, vet jeg om mange jenter som skulket
skolen i frykt for å blø gjennom og bli ertet når de hadde mensen», sier Sadaf på elleve år. Hun går på en UNICEF-støttet skole i Herat. På skolen er det installert toaletter med gode hygieniske forhold, som gir jenter frihet til å stelle seg når de har mensen – og kunne gå på skolen med hodet hevet.

Bangladesh
Close card

Trygg og glad med tegne-
blokka si! Femåringen Asma er Rohingya- flyktning fra Myanmar og går i en UNICEF-barnehage i en flyktningleir i Bangladesh, etter å ha flyktet fra vold og forfølgelse. Her sørger UNICEF for at barna følger læreplaner fra hjemlandet, sånn at barna vil kjenne sitt eget språk og sin egen kultur når de en gang får vende hjem.

Elfenbenskysten
Close card

I Elfenbenskysten er det to virkelig store problemer; mangel på skoler og svært mye plastavfall. For å løse begge deler, støtter UNICEF et prosjekt der plastsøppelet resirkuleres til byggeklosser som brukes for å lage skoler! Med lokal produksjon av bygge-
klossene sikrer vi arbeidsplasser, samtidig som skolene kan bygges raskt – så barn som denne ivrige jenta får muligheten til en framtid.

Guatemala
Close card

Fireåringen Brenner og
mammaen hans besøker et lokalt barnesenter, der trygge omsorgspersoner inviterer til lek og læring. Det finnes flere enn 300 UNICEF-støttede barnesentre i landet, der barna følges opp tett for å sikre blant annet riktig ernæring og beskyttelse mot vold. Tusen takk for at du har bidratt til en tryggere oppvekst for barn i Guatemala! 

Madagaskar
Close card

Lilyhasy på tolv år bor med familien sin i Ehavo. De flyttet hit da de hørte om vannsystemet bygget av UNICEF med støtte fra den norske dagligvarekjeden KIWI. Tidligere var det nemlig Lilyhasys oppgave å hente vann, men siden vannkilden nå er rett i nærheten kan hun bruke mer tid på skole – og drømmen er å bli lege.

Norge
Close card

UNICEF mener barn og unge er eksperter på sine liv, og at de som bestemmer må slutte å voksengjette og begynne å lytte.  Derfor ble Ungdomsrådet opprettet i 2022. Rådet består av én representant fra hvert fylke og har allerede bidratt med innspill til  politikere på Stortinget og 
aktører i næringslivet.

Pakistan
Close card

Da flommen rammet Pakistan i sommer, kjempet UNICEF en kamp mot klokka. Takket være din støtte, kom vi raskt på plass med nødhjelp og leverte alt fra medisiner mot malaria, til midlertidige skoler for barn. Slik kunne barn som Benazir raskt komme tilbake på skolen, og ikke falle fra på vei mot en bedre framtid.

Somalia
Close card

To glade kompiser! Yahye og Mohamed koser seg med hver sin kopp grøt før skoledagen begynner. Tørke og sult har sendt millioner av barn på flukt over hele landet, og mange ender opp i flyktningleirer utenfor byene. Heldigvis får disse to både undervisning og varm skolemat, takket være din støtte til UNICEF.

Sudan
Close card

«Jeg vil bli lærer når jeg blir stor», sier Layla på ti år. Familien ble tvunget på flukt av krig og konflikt og nå bor de i flykningsleiren Abu Shouk i Darfur. Her er UNICEF på bakken og bekjemper sult blant barna, slik at Layla og andre barn har energi til å gå på skolen og oppfylle sine drømmer om framtiden.

Tadsjikistan
Close card

Dilnosa fikk heldigvis hjelpen hun trengte! Seksåringen med 
cerebral parese har gjort store framskritt etter å ha fått behandling på et lokalt 
helsesenter støttet av UNICEF. Her fant
spesialister ut at både musklene og språket hennes var underutviklet. Men med god hjelp har hun nå bedre språk og bevegelse – og kan endelig kle på seg selv!

våre resultater gjennom tidene

Det er 75 år siden UNICEF ble opprettet, og helt siden da har vi sammen med våre støttespillere jobbet og kjempet for en bedre morgendag for barn. Her er noen av milepælene gjennom årene.

lær mer om unicef