Våre resultater

Året 2022 var preget av krig i Ukraina og ringvirkninger av pandemien – og flere barn enn noen gang trengte sårt vår hjelp. Heldigvis kunne UNICEF redde mange liv og gi millioner av barn håp for framtiden – takket være støtten fra våre trofaste givere.

Årsrapport 2022 UNICEF Norge (PDF)

Humanitarian action – global annual results report 2022

takk for at DU kjemper sammen med unicef!

Sammen kan vi nå hvert eneste barn før det er for sent – ved å gi dem en tryggere barndom å se tilbake på og en lysere framtid å se fram til.

 

et lite innblikk i det vi fikk til sammen i 2022

5,6 millioner barn ble behandlet for alvorlig underernæring.

39,4 millioner mennesker fikk tilgang til trygt vann.

27,2 millioner barn ble vaksinert mot meslinger.

2,8 millioner familier fikk kontantstøtte.

12,6 millioner mennesker fikk psykososial støtte.

8,8 millioner mennesker fikk beskyttelse mot kjønnsbasert vold.

historier fra 2022

Sammen gjør vi verden bedre! Her er noen lyspunkter fra året som var.

UKRAINA

Micha har sett ting en treåring ikke skal se. Derfor er det godt med et pusterom på et UNICEF-hjelpesenter i Polen langs den ukrainske grensen. Her kan barn leke og familier få helsehjelp, støtte og informasjon. UNICEF har vært til stede i Ukraina i over 20 år, og vil fortsette å kjempe for å nå hvert eneste barn før det er for sent – og vi gir oss aldri.

jemen

Jouri var alvorlig syk av sult og veide bare fem kilo da hun var åtte måneder gammel. Alvorlig underernæring kan ta livet av et lite barn om hen ikke får rask nok hjelp. Heldigvis fikk Jouri hjelp på en UNICEF-støttet helseklinikk i Hudaydah før det var for sent. Her følges Jouris tilstand tett og mamma Saeeda får hjelp og råd på veien.

norge

Denne sommeren fikk over 1000 barnefamilier en ferieopplevelse! Mange barn gruer seg til ferien, en tid der forskjellene blir tydeligere når noen reiser vekk og andre blir hjemme. UNICEF har laget feriesentralen.no, der de som ønsker seg en ferieopplevelse og de som vil hjelpe kan finne hverandre!

En av opplevelsen denne sommeren var en dagstur med seilskuta "Restauration". Barna fant hverandre fra første stund etter at "sjørøverskipet" la fra kai i Stavanger Havn en søndag i juli. Skattejakt, grilling med sabel på Langøy og klatring i masta var blant høydepunktene. (Foto: Tone Hellevik)

Syria

Treåringen Kawthar prøver den varme lua hun har fått i UNICEFs vinterklærpakke. På flukt fra krigen, har familien søkt tilflukt i teltleir utenfor Homs. Vinteren er bitende kald, og skarp vind gjør nettene i teltet iskalde. «Pakkene med vinterklær kom akkurat i tide», forteller mamma Turkiyeh. Barn i Syria mangler det meste, og din støtte gjør en stor forskjell.

Filippinene

Jonalia leker med mamma, mens de venter spent på de første dosene med rutinevaksiner. Mange millioner liv reddes hvert år, takket være et lite stikk eller en dråpe på tunga. UNICEF er verdens største vaksinedistributør og jobber nå på spreng for at vaksinasjonsprogrammene i verden kan komme i gang igjen etter at covid-19 stanset alt.

colombia

«Vi snakker om å gå på do!» kniser denne jenta. Hun og mange andre barn fra urbefolkningen i Manaure i Colombia er med på et UNICEF-prosjekt om vann og hygiene. Barna lærer om hvorfor de kan bli syke av skittent vann, hvorfor man skal slutte med åpen kloakk og hvorfor hygiene er viktig for dem og alle de er glade i.

flere gode resultater fra 2022

Trykk på bildene for å lese historiene.

Afghanistan
Close card

«Før vi fikk toaletter, vet jeg om mange jenter som skulket
skolen i frykt for å blø gjennom og bli ertet når de hadde mensen», sier Sadaf på elleve år. Hun går på en UNICEF-støttet skole i Herat. På skolen er det installert toaletter med gode hygieniske forhold, som gir jenter frihet til å stelle seg når de har mensen – og kunne gå på skolen med hodet hevet.

Bangladesh
Close card

Trygg og glad med tegne-
blokka si! Femåringen Asma er Rohingya- flyktning fra Myanmar og går i en UNICEF-barnehage i en flyktningleir i Bangladesh, etter å ha flyktet fra vold og forfølgelse. Her sørger UNICEF for at barna følger læreplaner fra hjemlandet, sånn at barna vil kjenne sitt eget språk og sin egen kultur når de en gang får vende hjem.

Elfenbenskysten
Close card

I Elfenbenskysten er det to virkelig store problemer; mangel på skoler og svært mye plastavfall. For å løse begge deler, støtter UNICEF et prosjekt der plastsøppelet resirkuleres til byggeklosser som brukes for å lage skoler! Med lokal produksjon av bygge-
klossene sikrer vi arbeidsplasser, samtidig som skolene kan bygges raskt – så barn som denne ivrige jenta får muligheten til en framtid.

Guatemala
Close card

Fireåringen Brenner og
mammaen hans besøker et lokalt barnesenter, der trygge omsorgspersoner inviterer til lek og læring. Det finnes flere enn 300 UNICEF-støttede barnesentre i landet, der barna følges opp tett for å sikre blant annet riktig ernæring og beskyttelse mot vold. Tusen takk for at du har bidratt til en tryggere oppvekst for barn i Guatemala! 

Madagaskar
Close card

Lilyhasy på tolv år bor med familien sin i Ehavo. De flyttet hit da de hørte om vannsystemet bygget av UNICEF med støtte fra den norske dagligvarekjeden KIWI. Tidligere var det nemlig Lilyhasys oppgave å hente vann, men siden vannkilden nå er rett i nærheten kan hun bruke mer tid på skole – og drømmen er å bli lege.

Norge
Close card

UNICEF mener barn og unge er eksperter på sine liv, og at de som bestemmer må slutte å voksengjette og begynne å lytte.  Derfor ble Ungdomsrådet opprettet i 2022. Rådet består av én representant fra hvert fylke og har allerede bidratt med innspill til  politikere på Stortinget og 
aktører i næringslivet.

Pakistan
Close card

Da flommen rammet Pakistan i sommer, kjempet UNICEF en kamp mot klokka. Takket være din støtte, kom vi raskt på plass med nødhjelp og leverte alt fra medisiner mot malaria, til midlertidige skoler for barn. Slik kunne barn som Benazir raskt komme tilbake på skolen, og ikke falle fra på vei mot en bedre framtid.

Somalia
Close card

To glade kompiser! Yahye og Mohamed koser seg med hver sin kopp grøt før skoledagen begynner. Tørke og sult har sendt millioner av barn på flukt over hele landet, og mange ender opp i flyktningleirer utenfor byene. Heldigvis får disse to både undervisning og varm skolemat, takket være din støtte til UNICEF.

Sudan
Close card

«Jeg vil bli lærer når jeg blir stor», sier Layla på ti år. Familien ble tvunget på flukt av krig og konflikt og nå bor de i flykningsleiren Abu Shouk i Darfur. Her er UNICEF på bakken og bekjemper sult blant barna, slik at Layla og andre barn har energi til å gå på skolen og oppfylle sine drømmer om framtiden.

Tadsjikistan
Close card

Dilnosa fikk heldigvis hjelpen hun trengte! Seksåringen med 
cerebral parese har gjort store framskritt etter å ha fått behandling på et lokalt 
helsesenter støttet av UNICEF. Her fant
spesialister ut at både musklene og språket hennes var underutviklet. Men med god hjelp har hun nå bedre språk og bevegelse – og kan endelig kle på seg selv!

vil du være med på å skape fremtidens resultater?

Våre resultater er mulige fordi vi har faste givere. Det er engasjerte mennesker fra hele verden som jobber målrettet mot dagen da alle barn har like rettigheter og muligheter. Som fast giver hos oss er du ikke fadder for et enkelt barn, men for alle barn i verden.

Derfor trenger vi deg. Du bidrar til at vi sammen kan drive langsiktig planlegging og forebyggende arbeid. Uten forutsigbare inntekter er det ikke mulig å ivareta en bærekraftig utvikling. Det er dette arbeidet som hjelper flest barn.

våre resultater gjennom tidene

Det er 75 år siden UNICEF ble opprettet, og helt siden da har vi sammen med våre støttespillere jobbet og kjempet for en bedre morgendag for barn. Her er noen av milepælene gjennom årene.

lær mer om unicef