Sudan: Akutt behov for humanitær hjelp

BEDRIFT? For faktura eller mer informasjon, kontakt [email protected]

Slik kan du også hjelpe barna:

Masauda sitter sammen med sønnen sin på en helsestasjon i byen Port Sudan (bildet øverst på siden). Han lider av underernæring og er med i et behandlingsprogram støttet av oss i UNICEF.

Som en del av behandlingen mottar han ukentlige rasjoner med terapeutisk nødmat, et næringsrikt peanøttsmør som er klart til å spises rett fra pakken.

"Når han får nødmat spiser han godt, og matlysten for annen mat øker også", sier mamma Masauda.

I Sudan er det mer enn 700.000 barn som lider av akutt alvorlig underernæring, og som står i fare for å dø uten behandling.

Ved å gi en engangsdonasjon i skjemaet ovenfor støtter du UNICEF sitt nødfond, og sikrer at vi kan reagere raskt med nødhjelp til barn som Masaudas sønn. Velger du å bli fast giver med månedlig støtte vil du være en viktig bidragsyter i å sikre at UNICEF kan drive langsiktig planlegging og forebyggende arbeid i over 190 land verden over. Takk for din støtte!

Hva skjer i Sudan?

April 2023: En væpnet konflikt bryter ut i Sudan og forsterker en allerede alvorlig humanitær krise. Uskyldige barn havner i kampens kjerne, i Sudans hovedstad Khartoum.

Desember 2023: Konflikten forverres og sprer seg i landet. Barn og familiene deres tvinges nok en gang på flukt langt vekk fra hjemmene sine.

Allerede før april var behovet for humanitær hjelp i Sudan rekordhøyt, da 15,8 millioner mennesker, omtrent en tredel av hele befolkningen, med behov for humanitær støtte.

Det som var en forferdelig situasjon har nådd katastrofale høyder, der det går verst utover barna. Her er fem måter livene deres på tragisk vis har endret seg siden april 2023:

1. Sudan har flest internt fordrevne barn i verden

Akkurat nå opplever Sudan den største flyktningkrisen i verden. 4 millioner barn er fordrevet fra hjemmene sine, det er 13.000 barn hver eneste dag i 300 dager.

Det kan sammenlignes med antall barn som måtte flykte i begynnelsen av krigen i Ukraina, hvor 4,3 millioner barn flyktet fra hjemmene sine.

2. Mer enn 700.000 barn vil sannsynligvis lide av den dødligste formen for underernæring i år

Alvorlig, akutt underernæring er den dødeligste formen for underernæring. Rundt én av fem dødsfall blant barn under fem år skyldes alvorlig, akutt underernæring. Dette skjer på grunn av mangelfull næring, samt gjentatte tilfeller av sykdommer som diaré, meslinger og malaria.

Barn trenger tilstrekkelig næring for at kroppene deres skal vokse, men mange i Sudan har dårlig tilgang til mat, noe som er forverret av konflikten.

3. 500 % økning i tilfeller av drap, seksuell vold og rekruttering av barnesoldater i 2023

Det er et forferdelig høyt antall barn som blir drept, voldtatt og rekruttert (bortført, truet, overbevist eller manipulert) av væpnede grupper til å bli barnesoldater.

Barn starter ikke kriger, men det er de som rammes hardest.

4. To tredeler av befolkningen mangler tilgang til grunnleggende helsetjenester

Mer enn 70 % av helsefasiliteter i konfliktområder er ikke lenger operative, og utbrudd av sykdommer spres raskt i områder med store antall fordrevne barn.

Kombinasjonen av utbredt underernæring, den største flyktningkrisen og et ødelagt helsesystem truer med å ta livet av langt flere barn enn selve konflikten.

5. rundt 19 millioner barn går ikke på skolen, og står i fare for å ikke kunne returnere til utdanning

Den pågående konflikten har ført til at mer enn 18.000 skoler i Sudan har stengt, noe som fører til at 19 millioner barn står igjen uten tilgang til utdanning. Om skolene ikke åpner vil barn i Sudan bli utsatt for den største utdanningskrisen i verden.

Denne konflikten påvirker framtiden til en hel generasjon, og må stoppe nå.

"Jeg hadde en drøm om å studere medisin. Jeg levde drømmen. Nå har jeg ingenting. Jeg drømmer ikke."

Haida, 22 år, fra Dafur

Din støtte til UNICEF hjelper barna i Sudan!

Ikon for vann.

Med ditt bidrag har vi gitt 5,9 millioner trygt drikkevann.

Med ditt bidrag har vi gitt vaksiner mot meslinger og røde hunder til 960.800 barn.

Med ditt bidrag har vi nådd 6,4 millioner med medisinsk utstyr.

Ikon for utdanning

Med ditt bidrag har UNICEF og partnere etablert 842 trygge steder for undervisning.

Fatima og barna hennes med vaksinekort etter å ha mottatt vaksine mot meslinger i Sudan
Januar 2024: Fatima og barna hennes med vaksinekort etter å ha mottatt vaksiner mot meslinger og røde hunder.
© UNICEF/UNI514499/Mohamdeen

hvordan hjelpe barna i Sudan?

I enhver krig er det barna som lider mest. Med din støtte kan vi sende livsviktig hjelp til barna som nå rammes. Du kan støtte ved å:

UNICEF støtter alle barn i nødsituasjoner – uansett hvor de er i verden.

Siste nytt

Sultkatastrofe i Sudan
Mor holder sitt barn

Sultkatastrofe i Sudan

Les mer
UNICEF er på Arendalsuka 2024
Tre barn sitter på en benk sammen med en hund

UNICEF er på Arendalsuka 2024

Les mer
Barn med nedsatt funksjonsevne svært utsatt i Gaza
Mor og datter med fingerspråk

Barn med nedsatt funksjonsevne svært utsatt i Gaza

Les mer