UNICEF på plass med nødhjelp i Afghanistan

BEDRIFT? For faktura eller mer informasjon, kontakt [email protected]

Lørdag morgen 7. oktober rystet et jordskjelv med en styrke på 6,3 på Richters skala og flere kraftige etterskjelv Vest-Afghanistan i provinsene Herat, Badghis og Farah. Noen av de mest berørte områdene ligger 40 kilometer fra Herat by.

Siden da har flere etterskjelv truffet området. 11. oktober traff et nytt og kraftig etterskjelv (6,3) samme region og 15. oktober enda et som målte 6,4 på Richters skala.

Så langt er 1.384 mennesker bekreftet døde og 1.853 skadd. Over 90% av de rapporterte døde er barn og kvinner.

- Kvinnene var hjemme med barna mens mennene var ute på jordene. Mange trodde at skjelvet var en eksplosjon, og gikk inn. Det ble katastrofalt, sier Siddiq Ibrahim, ansvarlig for UNICEF-kontoret i Herat.

- De som ikke døde, mistet alt, også koner og barn. Det er svært traumatisk for tusenvis av overlevende, sier Ibrahim.

UNICEF har vært på plass med livreddende nødhjelp fra første stund. Nå begynner det krevende arbeidet med å bygge opp igjen viktig infrastruktur samt hus og skoler.

Du kan støtte UNICEFs arbeid ved å bruke skjemaet på denne siden. Engangsdonasjoner går til UNICEFs nødfond som brukes ved nød og akutte katastrofer.

akutt behov for hjelp

Over 3.000 hus er helt eller delvis ødelagt i de seks mest rammede områdene.

- All struktuktur er ødelagt og må gjenoppbygges, sier Siddiq Ibrahim.

UNICEF fortsetter å distribuere mat, medisiner, hygienepakker, vinterklær, sanitærutstyr, tepper, presenninger og grunnleggende husholdningsartikler.

Til nå har UNICEF blant annet sikret rent drikkevann til over 52.000 mennesker. Ni mobile helse- og ernæringsklinikker har fått levert medisiner og utstyr. 20 vanntanker er innstallert i de 11 verst rammede landbyene, foruten seks mobile latriner.

UNICEF har også levert 10 nødtelt til overbelastede helseklinikker.

9.500 mennesker har så langt fått utdelt hygienepakker, mens 2.500 barn har fått varme vinterklær. Temperaturen er ventet å synke ned til 33 minusgrader.

- Barna er i akutt nød. De trenger varme klæær, tepper og telt for å greie seg gjennom vinteren, uttaler UNICEF-ansatte.

UNICEF har sendt ut en vinterappell som er ment å gi hjelp til 110.000 familier og vil trappe opp hjelpen i tråd med behovene fremover.

psykososial støtte

Allerede før de kraftige jordskjelvene hadde 16 millioner barn behov for humanitær hjelp i Afghanistan.

Barn og unge er spesielt sårbare i en katastrofe, og særlig de som har mistet eller kommet bort fra foreldrene sine. De kan bli utsatt for vold, seksuelt misbruk eller annen form for utnyttelse, og UNICEF tilbyr psykososial støtte til disse.

- Mange barn har mistet foreldrene sine. Vi gir dem psykologisk hjelp, etablerer trygge steder å være og bygger provisoriske skoler og klasserom, sier Ibrahim.

UNICEF er på plass i jordskjelvområdet og har fått inn sanitærutstyr, tepper, telt, nødmedisiner, varme klær og presenning.
© UNICEF/UNI448916/Phwitiko

mange har mistet alt

Familier forteller til UNICEF at de fortsatt prøver å redde ut skadde fra ruinene. Eldre i noen landsbyer er så fattige at de ikke har råd til å begrave sine døde. Uten tak over hodet får de heller ikke laget seg mat på et egnet sted. Folk har mistet husdyr og eiendeler.

UNICEF ber verden om umiddelbar hjelp for å sikre nødhjelp til området, spesielt til vann- og sanitærprogrammene og beskyttelsestiltak for barn.

Publisert av Heidi Stubbs Holdal mandag 09/10/2023 - 09:34