Helse

Helse

Vaksiner

Når du blir vaksinert mot en sykdom, lager kroppen din motgift mot sykdommen. Da blir du mindre syk eller ikke syk i det hele tatt selv om du møter noen som har sykdommen. Polio og kopper er to sykdommer mange døde av i Norge før. Nå har de forsvunnet på grunn av vaksiner. De er nesten helt utryddet i verden også. UNICEF sørger for at flere millioner barn bli vaksinert hvert år. Vi regner med at over 23 millioner har reddet livet i løpet av 18 år bare på grunn av meslingvaksiner.

Vanligvis tar det mange år å lage en vaksine, men flere typer vaksiner mot covid-19 ble klare på under et år! Det viser at det er utrolig hva mennesker kan klare bare det er viktig nok for dem. Det er brukt masse krefter og penger på å få det til. I Norge og flere andre land er mange vaksinert allerede. Men ingen er helt trygge før alle har fått vaksinen. De fattigste landene trenger hjelp med å få vaksinert alle. UNICEF har fått i oppgave å sørge for at en milliard mennesker i disse landene blir vaksinert. Det kan vi fordi vi har tett kontakt med myndighetene og kan få hjelp av flere millioner frivillige. Se filmen om oppdraget UNICEF har fått!

Håndvask

Du har sikkert blitt mer obs på hvor viktig det er å vaske hendene etter at koronaen kom til Norge? Overalt er det plakater som minner oss om det for at vi ikke skal bli smittet. I Norge er vi heldige og har nok av rent vann. Men hva hvis vannet er skittent? Da kan vannet gjøre oss syke. - Og hva om vi ikke har vann i det hele tatt? Nesten halvparten av verden befolkning har ikke rent vann hjemme.

Bilde av gutt som vasker hendene med en vannpumpe.

Mange mangler rent vann

Alle barn har rett til best mulig helsehjelp og rent drikkevann. Likevel er det mange barn i verden som ikke har tilgang til det. De får sykdommer som lett kunne vært unngått, for eksempel diaré. Mange dør også av sykdommene fordi de ikke får hjelp til å bli friske. UNICEF sørger for rent vann ved å grave brønner og skaffe vannrensingstabletter, for eksempel.

Bilde av ung gutt som bærer kanner med skitten vann opp en bratt trapp i fjellet.

ernæring

Alle barn har rett til sunn mat. Det er også viktig for en god helse. For at maten skal være sunn, må den være sammensatt av de riktige næringsstoffene. Det hjelper for eksempel ikke å bli mett hvis du bare spiser fiber (brød, gryn, linfrø, osv). Veldig mange barn i verden lider av feilernæring. Ikke alle har mulighet til å skaffe seg riktig og sunn mat. Det kan føre til at de får problemer med å lære eller lettere blir syke. I verste fall kan de dø av det.

Du har sikkert vært sulten av og til og kjent magen rumle? Da har du kanskje merket at du blir slapp og orker mindre enn vanlig. Mange millioner barn i verden sulter hver dag. De blir underernærte og får store skader eller dør. UNICEF bruker en slags peanøttsmør med ekstra næring som nødhjelp til barn som ikke har fått nok næring. Det heter Plumpy'nut og redder livet til mange millioner barn.

Feilernæring kan også føre til at barn blir overvektige. Det er mer vanlig i vår del av verden. Her har vi lett tilgang til usunn mat og drikke med mye sukker. Mye av ferdigmaten vi spiser har mistet næringsstoffene. Vi blir også påvirket av mye reklame for godteri og snacks.

Bilde av familie som mottar mat.

Fra 1989 til 2018 sank andelen barn som døde før de fyller fem år fra 95 per 1000 barn til 39 per 1000 barn.

Dessverre har antallet barn som dør før de fyller fem år økt de siste årene, blant annet på grunn av Covid 19.

Illustrasjon av reduksjonen i barnedødeligheten 1989-2018.

Les om FNs bærekraftsmål

Mål 2: utrydde sult

Mål 3: god helse

Mål 6: rent vann

Les mer om: