10 myter om mensen


Nesten én fjerdedel av verdens befolkning blør i opptil en uke hver eneste måned, og mensen er en helt normal og sunn del av livene våre. Allikevel er mensen omkranset av myter over hele verden.

Noen av disse mytene kan vi her hjemme enkelt relatere oss til, mens andre er så banale at de blir komiske. Men selv om det for oss er til å le av, lever jenter andre steder med disse mytene hengene over seg hver gang de har mensen – for mange får det store konsekvenser.

Her knuser vi 10 av disse vanvittige mytene. Det du ikke vet – kan skade deg.


1. Hvis du bader når du har mensen, vil haier angripe deg.

F E I L

Svømmer du et sted med mye hai, risikerer du å bli bitt av våre gråfinnede venner – men det er ikke noe større risiko fordi du har mensen.

2. Å gå bak noen som har mensen kan føre til at tennene dine knekker.

F E I L

Dette høres sprøtt ut, men noen steder i Malawi tror faktisk folk at tannhelsen får katastrofale konsekvenser om de går bak noen som har mensen.

3. Andre kan se det på deg når du har mensen.

F E I L

Selv om det kanskje føles sånn, kan ingen se på deg at du har mensen. Du verken lukter eller går annerledes.

Når det er sagt, så skal du ikke føle at du må skjule det. Mensen er helt vanlig og en naturlig del av livet.

4. Rører du en sylteagurk når du har mensen kommer den til å råtne.

F E I L

Flere steder rundt om i verden er det veletablert myte at kvinner som har mensen kan forgifte eller ødelegge mat og avlinger. Det stemmer selvfølgelig ikke, men for jentene i disse samfunnene er resultatet at de ikke får komme i kontakt med felles mat når de har mensen.

5. Jenter og kvinner bør ikke være i nærheten av andre når de har mensen.

F E I L

Nei, hvorfor skulle de det? Men mange steder i verden blir mensen sett på som noe skittent. Mange blir derfor tvunget til å sove ute eller isolert i hytter for å holde dem borte fra andre mennesker og husdyr. I Nepal er denne ekskluderingen kjent som Chapudi.

6. Å dusje når du har mensen kan stoppe deg fra å få barn.

F E I L

Dette finnes det ikke noe belegg for. Men i Afghanistan blir noen kvinner fortalt at om de vasker underlivet når de menstruerer, kan det forhindre dem i å få barn.

7. Jenter er svakere når de har mensen.

F E I L

Kvinner og jenter rundt om i verden beviser at denne myten er feil hver eneste dag. De får til utrolige ting – selv når de ikke har toalett og sanitærprodukter tilgjengelig under menstruasjon.

8. Mensblod kan drepe om du kommer i kontakt med det.

F E I L

Mensen er ikke en farlig og smittsom sykdom! Allikevel er det i noen lokalsamfunn i Burundi faktisk noen som tror at kontakt med en kvinne som har mensen kan være dødelig.

9. Du kan ikke trene og være aktiv når du har mensen

FEIL

Tvert imot! Trening og aktivitet kan faktisk hjelpe mot menstruasjonssmerter. Hvor aktiv man er og hvilken type trening man gjør kommer selvfølgelig an på din syklus og hva du er komfortabel med.

10. Du er viktig i kampen om bryte ned stigma og tabu rundt menstruasjon.

S A N T

Enten du har mensen eller ikke, kan du spille en veldig viktig rolle i å bryte ned feilinformasjon og tabuer rundt menstruasjon. Start en samtale, del en historie, still et spørsmål – rop ut.

Med vaskbare bind til 11 kroner kan jenter gå på skolen – selv når de har mensen!

KLARER VI Å HJELPE 10 000 JENTER?

Lær mer om mensen