UNICEF slår alarm: 3,1 millioner barn er rammet av sult

Hele 3,1 millioner barn i Sør-Sudan, Somalia, Nigeria, DR Kongo og Jemen er rammet av sult og står i fare for at dø av underernæring. Det ikke en katastrofe som bare rammer de enkelte barn og deres familie. Katastrofen setter de sultrammede landenes utvikling og framtid på spill.

Derfor slår UNICEF alarm. Barna har bruk for hjelp nå. Hjelp som ruster dem til å møte fremtiden.

Så mange barn er alvorlig underernært og risikerer å dø hvis de ikke får hjelp:
• Jemen: 385.000 barn
• Nigeria: 400.000 barn
• Sør-Sudan: 250.000 barn
• Somalia: 232.000 barn
• DR Kongo: 1.900.000 barn

I følge generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge er situasjonen svært alvorlig.

- Ingen rammes hardere av sult enn barn, og sult kan gi dem mén de bærer med seg resten av livet. Jo lengere et sultende barn er underernært, jo større er risikoen for at barnets hjerne, vekst, motorikk, nervesystem og læreevner får permanent og uoprettelig skade. Barn er den neste generasjonen i  alle samfunn, og hele samfunnets overlevelse og velferd er avhengig av barnas utvikling.

Hjelpen nytter Over 90 prosent av de underernærte barna som får hjelp på UNICEFs klinikker i Somalia overlever. Og den akutte innsatsen er det første skritt på veien til å hjelpe de sultrammede landene til selv å bli mer motstandsdyktige ved fremtidige ernæringskriser.

Et eksempel er hvordan UNICEF har jobbet i Etiopia. I 2008 var det færre end 5.000 behandlingssteder for underernærte barn i hele landet. Familier måtte reise langt for å få undersøkt barna, og mange lot derfor være. UNICEF hjalp regjeringen å bygge opp et landsdekkende system for å undersøke og behandle underernærete barn. Tre år senere var det hele 7.500 behandlingssentre. Da Etiopia igjen ble rammet av en sultkatastrofe sommeren 2011, sto landet langt bedre rustet enn nabolandene til at stå imot og håndtere katastrofen. UNICEF hjelper ikke bare akutt. Vi hjelper å bygge bærekraftige og langsiktige løsninger så landene står bedre rustet til å møte fremtidige kriser.

UNICEF står klar

UNICEF er klar til å hjelpe og behandle sultende barn – blant annet ved hjelp av en liten rød pose som inneholder en effektiv og nærende peanøttpasta, og høyenergimelk til barn som er for svake eller små til å tygge. Vi rådgir også foreldre, sikrer helsestasjoner og vaksinasjoner. Hjelpen består blant annet av:

• Livreddende høyenergimelk og peanøttbasert kosttilskudd for underernærte barn
• Rent drikkevann og hygienefasiliteter for å forhindre utbrudd av smittsomme epidemier
• Vaksiner som beskytter barn mot livstruende sykdommer

UNICEF vil den neste måneden sette inn alle krefter på å hjelpe de 3,1 millioner alvorlig underernærte barna som er rammet av sult i Sør-Sudan, Somalia, Nigeria, DR Kongo og Jemen.

Hvis du vil bidra kan du gå inn her

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

20 millioner sulter

Står sammen mot sult

Kan du høre sult?

Unicef