Flere barn enn noensinne sulter i Sør-Sudan

Antallet mennesker som nå er utsatt for kritisk matmangel i Sør-Sudan, er høyere enn noensinne. Over 60 prosent av befolkningen, over 6 millioner mennesker, er ventet å stå oppleve alvorlig eller kritisk sult i løpet av sommeren. Til tross for at UNICEF har slått alarm i lengre tid, er dette en katastrofe som kun ser ut til å kun forverre seg. 

860.000 barn under fem år er alvorlig underernærte. For nesten halvparten av dem er det så kritisk at det er snakk om liv og død. 

Dette er ikke noe som bare rammer enkelte barn og familien deres. En slik katastrofen setter sultrammede lands utvikling og framtid på spill.

Fjorårets innhøsting var svært dårlig, og det har blitt etterfulgt av en start på 2019 med unormalt lite regn, og derfor økt tørke. Dette kommer i tillegg til økonomisk ustabilitet, langvarige konflikter og et høyt antall internt fordrevne familier. Som et resultat er nå matprisene skyhøye og markedet preget av stor usikkerhet.

Barna har bruk for hjelp nå. Hjelp som ruster dem til å møte fremtiden.

– Ingen rammes hardere av sult enn barn, og sult kan gi dem mén de bærer med seg resten av livet. Jo lengere et sultende barn er underernært, jo større er risikoen for at barnets hjerne, vekst, motorikk, nervesystem og læreevner får permanent og uoprettelig skade. Barn er den neste generasjonen i  alle samfunn, og hele samfunnets overlevelse og velferd er avhengig av barnas utvikling, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Hjelpen nytter

Over 90 prosent av de underernærte barna som får hjelp på UNICEFs klinikker i Sør-Sudan, overlever. UNICEF leverer humanitær nødhjelp på tidsbestemte og effektive måter, både når det gjelder mat og helsehjelp, men også i form av beskyttelse, trygt drikkevann og hygienefasiliteter.

Slik akutt innsats er det første skrittet på veien til å hjelpe sultrammede land som Sør-Sudan til selv å bli mer motstandsdyktige ved fremtidige ernæringskriser.

Et eksempel er hvordan UNICEF har jobbet i Etiopia. I 2008 var det færre end 5.000 behandlingssteder for underernærte barn i hele landet. Familier måtte reise langt for å få undersøkt barna, og mange lot derfor være. UNICEF hjalp regjeringen å bygge opp et landsdekkende system for å undersøke og behandle underernærete barn. Tre år senere var det hele 7.500 behandlingssentre. Da Etiopia igjen ble rammet av en sultkatastrofe sommeren 2011, sto landet langt bedre rustet enn nabolandene til at stå imot og håndtere katastrofen. UNICEF hjelper ikke bare akutt. Vi hjelper å bygge bærekraftige og langsiktige løsninger så landene står bedre rustet til å møte fremtidige kriser.

UNICEF står klar

UNICEF er klar til å hjelpe og behandle sultende barn – blant annet ved hjelp av en liten rød pose som inneholder en effektiv og nærende peanøttpasta, og høyenergimelk til barn som er for svake eller små til å tygge. Vi rådgir også foreldre, sikrer helsestasjoner og vaksinasjoner. Hjelpen består blant annet av:

• Livreddende høyenergimelk og peanøttbasert kosttilskudd for underernærte barn
• Rent drikkevann og hygienefasiliteter for å forhindre utbrudd av smittsomme epidemier
• Vaksiner som beskytter barn mot livstruende sykdommer

UNICEF har nå satt inn store krefter for å hjelpe den akutte sitasjunen i Sør-Sudan. Men skal vi klare å redde en så overveldende stor andel barn, trenger vi din hjelp!

Les mer om situasjonen, den spesialtilpassede maten vi sender og hvordan du kan hjelpe - her

Du kan også bidra ved å gå inn her

20 millioner sulter

Står sammen mot sult

Verste sultkatastrofe siden andre verdenskrig

Unicef