Peanøttsmøret som forandret verden

Noen ganger kan små ting utgjøre store forskjeller. Her får du historien om et av UNICEFs viktigste produkter i kampen mot underernæring hos barn; en liten pose med peanøttpasta.

Den lille 92-grams nødmatpakken har allerede reddet millioner av barn. Nødmatpakken heter Plumpy'Nut og inneholder ferdiglaget terapeutisk mat – og er også kjent som vidunderproduktet.

et vidunderlig peanøttsmør

Dette er ikke det vanlige peanøttsmøret du finner på hylla i butikken. Det er en svært næringsrik peanøttpasta, som inneholder sukker, vegetabilsk olje og skummet melkepulver, og er beriket med vitaminer og mineraler. En liten pose, som rett og slett er proppfulll av energi.

Barn som lider av alvorlig underernæring, får porsjoner med Plumpy'Nut for å få livskraften tilbake. Bare tre poser om dagen i seks til åtte uker kan være det som skal til for å redde et barns liv. I land med hungersnød, tørke eller krig og konflikt er Plumpy'Nut en ekte livredder.

Kjøp nødmatpakkene som redder liv i nettbutikken vår. Vi sørger for at pakkene du kjøper når de som trenger det aller mest – i tide.

Mamma Margret holder Jenty som spiser Plumpy'Nut.

slik overlevde jenty

Vi møtte Jenty (11 måneder) for første gang på et ernæringssenter i Sør-Sudan. Hun er et av 4, 4 millioner sudanske barn som trenger humanitær hjelp på grunn av langvarig konflikt, klimaendringer og matusikkerhet i landet.

– Det begynte med at hun hadde diaré i flere dager, sier moren Margret.

– Hun greide ikke å holde på noe av maten vi ga henne, og hun ble underernært.

Margret tok Jenty med seg til et ernæringssenter støttet av UNICEF, der den lille jenta ble diagnostisert med akutt underernæring.

Jenty fikk energien sin tilbake veldig raskt. Du kunne se at hun likte det.

Margret, moren til Jenty

– Jenty hadde ikke mye energi den gang, sier Margret.

– Da hun fikk ferdiglaget terapeutisk mat, fikk hun veldig raskt energien tilbake. Det er tydelig at hun liker det.

Jenty gikk fra å være et svært sykt barn, til å kunne leke, utfolde seg og samhandle med andre mennesker igjen, takket være næringen fra Plumpy'Nut . Behandlingen fortsatte til målebåndet rundt overarmen viste grønt og hun ble erklært friskmeldt.

Mange har opplevd det samme som Jenty. I 2021 behandlet UNICEF mer enn 172 000 barn i Sør-Sudan for akutt underernæring.

Vi forandrer verden – én NØDmatpakke av gangen

Plumpy'Nut har drastisk forandret måten vi behandler akutt underernæring på, som er blant de vanligste dødsårsakene hos barn under fem år på verdensbasis. Det er et produkt som gir både trygghet og fleksibilitet til familier.

For det første er de små posene enkle å bruke og oppbevare, og man trenger heller ikke å blande innholdet ut med vann, som det ofte er lite av når tørken rammer. Det er dessuten billig: 242 kroner rekker til en treukers rasjon for ett barn.

For det andre – og kanskje det beste – gir Plumpy'Nut foreldrene mulighet til å behandle barna hjemme, i stedet for på sykehus. Familiene kan ta med seg nødmatpakkene hjem, og dermed fortsette å ta seg av de andre barna sine, dyra sine og dyrket jord.

Et tredje og viktig punkt er at Plumpy'Nut ofte produseres lokalt i landene der det er behov for produktet. Det skaper arbeidsplasser og er positivt for lokalsamfunnet.

GI NØDMATPAKKER I JULEGAVE

Nødmatpakker

Små matpakker som redder liv

242,-

Den lille matpakken med peanøttpasta kan utgjøre forskjellen mellom liv og død for millioner av barn, akkurat som den gjorde for Jenty.

Hva med å gi nødmatpakker til en du er glad i til jul? Nødmaten går til de barna som trenger det mest, og du får et fint gavebevis du kan gi bort i gave.

Pakken inneholder
Nødmatpakkerasjoner for tre uker til ett barn.

Gavebevis
Når du kjøper en Verdensgave i nettbutikken vår, får du også tilsendt et gavebevis. Du kan velge mellom digitalt gavebevis og trykt kort med konvolutt.

Se alle gavene i nettbutikken.

hjelp oss å nå flere barn i tide

UNICEF er verdens største innkjøper av terapeutisk mat og kjøper 80 prosent av all Plumpy'Nut som produseres. Det er et produkt som bokstavelig talt har forandret verden. Men det er fortsatt mye å gjøre, og mange barn som trenger hjelp.

Vi i UNICEF arbeider derfor også med opplæring av lokale helsearbeidere, med det formål at de raskere skal kunne identifisere symptomer på underernæring, slik at flere barn kan få den hjelpen de trenger. I samarbeid med partnere over hele verden jobber vi for raskere å kunne behandle alle barn som lider av akutt underernæring.

Jenty fikk livskraften tilbake med Plumpy'Nut.

støtt arbeidet vårt