Peanøttsmøret som forandrer verden

Noen ganger kan små ting utgjøre store forskjeller. Her får du historien om et av UNICEFs viktigste produkter i kampen mot underernæring hos barn – en liten pose med peanøttsmør.

Den lille 92-grams nødmatpakken har allerede reddet millioner av barn. Nødmatpakken heter Plumpy'Nut på engelsk og inneholder ferdiglaget terapeutisk mat. Den er også kjent som vidunderproduktet.

et vidunderlig peanøttsmør

Dette er ikke det vanlige peanøttsmøret du finner i butikkhylla. Det er en svært næringsrik peanøttpasta, som inneholder peanøtter, sukker, vegetabilsk olje og skummet melkepulver, og er beriket med vitaminer og mineraler. En liten pose som rett og slett er proppfull av energi.

Barn som lider av alvorlig underernæring, får nødmatpakker for å få livskraften tilbake. Bare tre poser om dagen i seks til åtte uker kan være det som skal til for å redde et barns liv. I land med hungersnød, tørke eller krig og konflikt er nødmatpakker en ekte livredder.

Nødmatpakker

Små matpakker som redder liv

242,-

Flere måter å gi på

Mamma Margret holder Jenty som spiser en nødmatpakke. FOTO: UNICEF/UN0372533

slik overlevde jenty

Vi møtte Jenty (11 måneder) for første gang på et ernæringssenter i Sør-Sudan. Hun er et av 4,4 millioner sørsudanske barn som trenger humanitær hjelp på grunn av langvarig konflikt, klimaendringer og matusikkerhet i landet.

– Det begynte med at hun hadde diaré i flere dager, sier moren Margret.

– Hun greide ikke å holde på noe av maten vi ga henne, og hun ble underernært.

Margret tok Jenty med seg til et ernæringssenter støttet av UNICEF, der den lille jenta ble diagnostisert med akutt underernæring.

Jenty fikk energien sin tilbake veldig raskt. Du kunne se at hun likte det.

Margret, moren til Jenty

– Jenty hadde ikke mye energi den gang, sier Margret.

– Da hun fikk nødmatpakker med terapeutisk mat, fikk hun veldig raskt energien tilbake. Det er tydelig at hun liker det.

Jenty gikk fra å være et svært sykt barn, til å kunne leke, utfolde seg og samhandle med andre mennesker igjen, takket være næringen fra nødmatpakker. Behandlingen fortsatte til målebåndet rundt overarmen viste grønt og hun ble erklært friskmeldt.

Mange har opplevd det samme som Jenty. I 2022 behandlet UNICEF 2,6 millioner barn for alvorlig underernæring. 

Vi forandrer verden – én NØDmatpakke av gangen

Nødmatpakker har drastisk forandret måten vi behandler akutt underernæring på, som er blant de vanligste dødsårsakene hos barn under fem år på verdensbasis. Det er et produkt som gir både trygghet og fleksibilitet til familier.

For det første er de små posene enkle å bruke og oppbevare, og man trenger heller ikke å blande innholdet ut med vann, som det ofte er lite av når tørken rammer. Det er dessuten billig: 242 kroner rekker til en treukers rasjon for ett barn.

For det andre – og kanskje det beste – gir nødmatpakker foreldrene mulighet til å behandle barna hjemme, i stedet for på sykehus. Familiene kan ta med seg ukesrasjoner hjem, og dermed fortsette å ta seg av de andre barna sine, dyra sine og dyrket jord.

Et tredje og viktig punkt er at nødmatpakker ofte produseres lokalt i landene der det er behov for produktet. Det skaper arbeidsplasser og er positivt for lokalsamfunnet.

hjelp oss å nå flere barn i tide

UNICEF er verdens største distributør av terapeutisk nødmat og deler ut 80 % av all Plumpy'Nut som produseres. Det er et produkt som bokstavelig talt har forandret verden. Men det er fortsatt mye å gjøre, og mange barn som trenger hjelp.

Vi i UNICEF arbeider derfor også med opplæring av lokale helsearbeidere, for at de raskere skal kunne identifisere symptomer på underernæring. Da får flere barn den hjelpen de trenger. I samarbeid med partnere over hele verden jobber vi for raskere å kunne behandle alle barn som lider av akutt underernæring.

Jenty fikk livskraften tilbake med nødmatpakker. FOTO: UNICEF/UN0372513

støtt arbeidet vårt