Nettvett og nettmobbing
Alle barn har rett til et privatliv.
Loven må beskytte barns privatliv, familie, hjem, kommunikasjon og rykte fra innblanding eller angrep. Barn har også rett til informasjon fra internett, radio, TV, aviser, bøker og ande kilder. Så lenge de ikke skader andre, kan de bli med i grupper, organisasjoner og møte andre.
I dag er det større mulighet enn noen gang til å skaffe seg og dele informasjon på nett. Det er fort gjort å dele informasjon og bilder uten å forstå rekkevidden av det en gjør. Derfor er det viktig å hjelpe elevene til å bli bevisste brukere av digitale medier.
Artikkel 16 i Barnekonvensjonen sier at «ingen barn skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, sitt hjem eller sin korrespondanse».
nyttige Ressurser
Det finnes mange gode ressurser til arbeidet med personvern, nettvett og digital dømmekraft. Her er noen av dem:
- Brukhue.no har gratis, interaktive undervisningsopplegg for henholdsvis mellomtrinnet og ungdomstrinnet fra Telenor og Røde Kors. Elevene følger en kjent situasjon og skal selv ta stilling til spørsmål som dukker opp underveis via svar på mobiltelefonen.
- Dubestemmer.no er en nettresurs for barn og unge fra 9–18 år om personvern og nettvett fra Utdanningsdirektoratet og Datatilsynet. Ressursen omfatter artikler om relevante tema, faktaopplysninger, historier fra virkeligheten, diskusjonsoppgaver og filmer. Ressursene kan brukes både i undervisningen og på foreldremøter.
- Barnevakten.no har samlet mange ressurser for «digital dannelse i både barnehage og skole».
Mer om folkehelse og livsmestring
Har du spørsmål?
Har du spørsmål i forbindelse med undervisningen om barns rettigheter og UNICEFs arbeid?
Vi hjelper deg gjerne! Se vår kontaktside for mer informasjon.