En verdig gave til henne

Kjenner du følelsen av å komme hjem etter en lang tur – iskald, sliten og tørst? Her hjemme har vi alltid muligheten til å hoppe i dusjen for å få tilbake varmen, og vi kan slukker tørsten med rent vann fra springen.

For millioner av mennesker, er rent vann og tilgang til et privat baderom bare en drøm. Mennesker på flukt eller i konfliktsoner har sjelden tilgang til rent vann, en dusj eller toalettsaker. For dem er en dyne, en pute, et såpestykke eller andre grunnleggende hygieneartikler livsviktige. I en flyktningleir er det ingen mulighet til å reise hjem. Fraværet av menneskelig verdighet tærer på, både psykisk og fysisk.

Gi en gave med mening

https://www.unicef.no/verdensgaver/produkter/nodhjelp/verdighetspakke

Verdighetspakke

Støtt en familie på flukt

350,–

Vaskbare bind

Gi verdighet og frihet i gave

55,–

https://www.unicef.no/verdensgaver/produkter/nodhjelp/varme-pledd

Varme pledd

Gi varme til kalde netter

310,–

Tvunget ut i håpløshet

Ingen ønsker å være flyktning. Det er noe man blir tvunget til, i håp om å kunne leve et tryggere og bedre liv. Og mennesker på flukt mangler svært ofte hygieneartikler og sanitærprodukter.

– Hvis flyktninger i det hele tatt får med seg en toalettmappe, varer ikke innholdet lenge nok til at det utgjør noen særlig forskjell. Det viktigste er produkter til personlig hygiene, som såpe, bind og andre sanitærprodukter for kvinner. Barberhøvler er også viktig, sier Nina Holand i UNICEF.

Assiam, 20 år, flyktet til en leir i Karwei, Tsjad. Hun fødte sin fem dager gamle sønn i leiren. Da er det godt med en verdighetsspakke fra UNICEF.

Både under koronapandemien og andre katastrofer er det smittevernutstyr og andre livreddende produkter som prioriteres. En rapport fra Women Under Siege viser at en familie på tre kvinner i Moria-leiren på den greske øya Lesbos under pandemien kun fikk fire bind i måneden – på deling.

– Dette viser hvor dårlig tilgangen er. Alle jenter og kvinner på flukt lider av mangel på sanitærprodukter. Det berører ikke bare verdigheten, men også tryggheten. Det er noe av det vanskeligste for kvinner – å ikke ha måter å håndtere blødningene på, forteller Holand.

Holand kjenner også til historier om kvinner som har måttet bruke barnebleier, gammelt tøy eller toalettpapir når de har menstruasjon. Noen bruker menskopper, men har ofte utfordringer med å få vasket dem skikkelig.

Sanitære forhold er mer enn bare hygiene

Verdighetspakken inneholder: Såpestykker, vaskemiddel, sjampo, tannkrem, tannbørster, en vannbøtte, negleklipper, vaskesnor med klesklyper, sikkerhetsnåler, vaskbare bind, håndklær og en lommelykt.

Sanitære utfordringer skaper dessuten større problemer enn bare hygiene:

– Mange unngår å vise seg offentlig, og jenter velger å ikke gå på skolen eller leke når de blør. Det gjør at jenter dropper ut av skolen på grunn av mangel på sanitærartikler. Dette er en utfordring mange steder i verden, ikke bare i flyktningleirer, sier Holand.

Hva har en pakke med en måneds forsyning av sanitærartikler å si for de som mottar den?

– Det har alt å si. Det betyr at kvinner kan føle seg normale – de slipper å snike seg ut på nattestid og risikere overgrep for å få tilgang til et toalett eller privatliv. Det betyr at jenter kan gå på skolen og leke med venner. Det betyr at de faktisk får sove, og at de slipper den ekstra byrden.

Kjøp Verdighetspakken i nettbutikken vår.

gaven hun vil huske

Verdensgaver fra UNICEF er reelle gaver du kan sende til dem som trenger det mest. Som takk får du et flott gavebevis du kan gi til noen du er glad i.

En kjærkommen gave til mennesker på flukt er vår Verdighetspakke. Pakken inneholder hygieneprodukter som dekker en families behov i en måned.

Hjelp familier i nød med å opprettholde verdigheten når alt annet har raknet!

FÅ MER GAVEINSPIRASJON