Møt andre som har delt av sin arv: Rachels historie

Etter et møte med en mor i Malawi, valgte Rachel Myr (65) fra Kristiansand å sette av en gave til sin hjertesak i testamentet sitt.

– Kvinnen jeg møtte i Malawi hadde svært lite melk, men hun ammet likevel barnet sitt. Da vi snakket om grunnen til at hun fortsatte å amme, sa hun: «Jeg ammer henne selv om det ikke kommer melk. Hun må forstå at jeg prøver.». Det var sterke ord, sier Rachel Myr.

– Uansett hvor i verden vi bor, opplever jeg at kvinner har mye til felles med hverandre gjennom morskapet.

SKAPER HÅP FOR BARNA

Rachel Myr er jordmor og ammespesialist ved Sørlandet sykehus, og har vært fast giver i UNICEF i en årrekke. Da hun ble 60 år, arrangerte hun en innsamlingsaksjon til inntekt for UNICEF. Innsamlingen vekket oppmerksomhet i UNICEF og hun ble invitert til å reise til Malawi med et mål om å gjøre giverordningen i UNICEF bedre kjent.

– Malawi er et fredelig land, men de sliter med fattigdom og resultatene av klimaendringene. Kvinnen jeg møtte, hadde seks barn og bodde i en husklynge på landsbygda. Familien dyrket sin egen mat, men avlingene tørket ut og de var avhengig av å få mat fra annet hold. Kvinnen var reflektert, ­målbevisst ­og ­an­alfabet,­ og tydelig på at hennes barn skulle få den utdanningen hun selv ­aldri ­fikk.­ Hun gjorde­ et­ dypt inntrykk på meg, forteller Rachel.

Rachel har tenkt mye på moren ­hun­ traff­ i ­Malawi­ for ­fem­ år siden, og på om alle hennes seks barn har klart seg.

Skjev fordeling

Da hun kom tilbake til Norge, hadde Rachel fått lyst til å gå et skritt lengre enn å være fast giver mens hun lever. Hun bestemte seg for å bidra med en gave til UNICEF i testamentet sitt.

– Begge mine foreldre døde før jeg ble 30, men de hadde testamentet i orden. Jeg hadde ikke følt behov for det før, siden loven i Norge sikrer livsarvingene på en bra måte, men reisen til Malawi­ var puffet­ jeg­ trengte ­for­ å skrive mitt eget testament. Jeg har alltid vært opptatt av mor- og barnhelse og ernæring, spesielt spedbarnsernæring, og UNICEF er engasjert i dette. Jeg har kjent til UNICEF siden jeg var liten, så det er et trygt valg for meg. Jeg stoler på dem, og som fast giver og testamentarisk giver stoler jeg på at UNICEF vil bruke pengene jeg gir til de mest presserende behovene.

Samtalen med familien

Rachel Myr synes verken det praktiske eller følelsesmessige rundt å skrive et testament, var vanskelig. Den praktiske delen var UNICEF behjelpelig med, og samtalen med familien tok hun så fort hun hadde bestemt seg.

– Da jeg bestemte meg for dette, snakket jeg med familien. Det var helt uproblematisk, det er tross alt bare en tredjedel av arven man kan testamentere til andre enn livsarvingene etter loven. Barna våre er voksne. De støtter både UNICEF og mitt engasjement. Dø skal vi uansett, men ved å ta valget og skrive et testament mens jeg lever, gjør jeg mine ønsker kjent, og jeg gjør det lettere for barna og familien min. Testamentet trer i kraft når den lengstlevende av mannen min og jeg dør, så det har ingen konsekvenser for min mann eller mine barn, selv om jeg skulle dø først.

Rachel Myr fra Kristiansand ønsket å gi en gave til en hjertesak gjennom testamentet sitt og valgte å gi til UNICEF.

Ikke lenger en utenkelig drøm

Rachel Myr har tenkt mye på moren ­hun­ traff­ i ­Malawi­ for ­fem­ år siden, og på om alle hennes seks barn har klart seg.

– De to minste barna hadde ikke klart seg uten UNICEF – det er jeg helt sikker på. Ved å få hjelp av UNICEF kan barna få sjansen til å få en utdanning og et annet liv enn hun selv hadde. Det blir ikke bare en utenkelig drøm.

Nå er Rachel i ferd med å bli pensjonist, men engasjementet for kvinner og barn legger hun ikke vekk. Nå er hun glødende engasjert i barselopprøret.

– I en helsetjeneste der jordmødre og barnepleiere må løpe stadig fortere, og nybakte mødre ikke får den oppfølgingen som våre offisielle ­retningslinjer ­anbefaler,­ så kjemper jeg for en bedre fødsel- og barselomsorg. Engasjementet for mor- og barnhelse vil jeg alltid ha!

Da Rachel ble 60 år, arrangerte hun en innsamlingsaksjon til inntekt for UNICEF. Innsamlingen vekket oppmerksomhet i UNICEF og hun ble invitert til å reise til Malawi. Oppholdet gjorde sterkt inntrykk på henne.

Vi tilbyr gratis advokatbistand

Skulle du velge å gi en del av din arv til UNICEF vil vi dekke advokatbistand og hjelp til å sette opp ditt testamente. Tonje Liavaag i Dalan advokatfirma er vår samarbeidspartner.

Ønsker du mer informasjon?

Ta kontakt med Karianne for en uforpliktende samtale.

Karianne Abrahamsson, kontaktperson i UNICEF for arv og testamentariske gaver

Karianne Abrahamsson
Rådgiver for arv i UNICEF
Mobil: 926 63 381
E-post: [email protected]

Mer om arv og testamentariske gaver