Sterk appell til G7-lederne om å dele vaksiner

Lederne i verdens rikeste land må dele vaksiner fra sine overskuddslagre med fattige land. Det er den klare oppfordringen fra UNICEF til lederne i G7-landene foran toppmøtet i Cornwall.

Foran G7-møtet 11. – 13. juni er den helt konkrete oppfordringen fra UNICEF til de syv statslederne å gi 20 % av tilgjengelig doser innen utgangen av august. Deretter bes de om å lage en plan for å gi ytterligere 1 milliard vaksinedoser innen utgangen av 2021.

UNICEF har beregnet at de rike landene vil sitte igjen med et overskudd på 20 % etter å ha vaksinert sin egen voksne befolkning frem mot august – det tilsvarer 150 millioner doser. Mange land har sikret seg altfor store lagre av covid-19-vaksiner.

Serbia er et eksempel på dette; de har syv ganger flere doser enn de selv trenger.

Kritisk fase

- Det finnes nok vaksiner i verden i dag til å få vaksinert alle voksne i verden. Men hvis lav- og mellominntektsland ikke får vaksinen, får vi heller ikke slutt på pandemien. Og det haster for å hindre utviklingen av stadig nye virusmutanter, sier Kyrre Lind, global helserådgiver i UNICEF Norge.

UNICEF har tidligere oppfordret alle land som har vaksinedoser til overs om å gi disse til land som ikke har fått noen.

Til nå er 1,8 milliarder doser fordelt i verden, men bare litt under 1 % vaksinedoser har havnet i fattige land.

Den andre pandemibølgen som rammet India i mars, ble en brutal påminnelse til resten av verden om at ingen er trygge før alle land i verden har fått vaksinen.  

Nye utbrudd og stor smittespredning betyr fortsatt stengte skoler og helsetilbud, og enda større økonomiske tap for enkeltpersoner og bedrifter, som igjen rammer barna og familiene deres i mange land.

Akutthjelp under den dramatiske andre bølgen av pandemien som rammet India i vår. Foto: UNICEF

COVAX er forsinket

Bølgen i India rammet også hardt vaksineleveransen fra Serum Institute i India, som har avtale med det globale COVAX-samarbeidet. I dette samarbeidet har UNICEF ansvar for å skaffe, lagre og distribuere vaksinene til lav- og mellominntektsland.

Fra mars har India trengt vaksinene til egen befolkning etter den dramatiske utviklingen. Dermed er leveringene til COVAX sterkt forsinket i juni, juli og august, og ligger etter med 190 millioner doser.

Det utsetter mange millioner mennesker i fattige land for fare.

Selv om mange vestlige land, som Norge, har fulgt oppfordringen og gitt doser til COVAX-alliansen, er mye av dette ennå ikke blitt distribuert.

- Det er hele tiden fare for at nye mutasjoner av viruset oppstår, som kan forsinke pandemien. Derfor haster det må å få delt dosene fra rike land nå. Vi kan ikke vente, og vi håper G7-lederne forstår, lytter og handler nå, sier Kyrre Lind.

På grunn av akuttkrisen i India er leveranser av vaksiner til COVAX-samarbeidet sterkt forsinket. Derfor må rike land avse sine ekstradoser nå, oppfordrer UNICEF. (Foto: UNICEF).

Aktuelt

Ambulansemedarbeidere hjelper covid-19-syk

Bedrifter støtter kampen mot covid-19

Norsk næringsliv gir hjelp til UNICEFs covid-19-arbeid i smitteherjede India, og til det globale vaksinesamarbeidet COVAX.

Lav vaksineskepsis blant nordmenn

Nordmenn flest er ikke skeptiske til vaksiner og har høy tillit til den informasjonen de får fra norske myndigheter.
Invitasjon til webinar om rettferdig fordelig av covid-19-vaksiner

Høynivåmøte om covid-19-vaksiner

Hvordan kan vi sørge for en rask og rettferdig fordeling av covid-19-vaksinene i verden? UNICEF Norge og UNICEF Innocenti inviterer til webinar 28.4.
Publisert av Lise Larsen torsdag 10/06/2021 - 09:55