Krigen i Syria - barna har det verre enn noen gang

10 år med BRUTAL BORGERkrig

Da borgerkrigen i Syria startet i 2011 som et resultat av et økende opprør mot det sittende Assad-regimet, tok Russland og Iran Assads side. USA tok avstand fra regimet.

Opprøret mot Assad utviklet seg i forbindelse med den arabiske våren og endte i en blodig og nådeløs borgerkrig. Barn ble drept av kjemiske våpen og hele befolkningen utsatt for drap og tortur.

Den mest ekstreme opprørsgruppen som vokste frem, ISIL – senere IS, kjempet for en egen muslimsk stat og tok kontrollen over store områder i 2015. IS har stått bak en rekke terrorhandlinger både i Syria, Europa og USA, men ble i 2019 formelt nedkjempet.

Man er helt avhengig av å få en rekke land til forhandlingsbordet for å få til varig fred i landet: både Russland, USA, Europa, Iran, Tyrkia og andre arabiske land. Dette kan ta tid.

Barn i Syria har det verre enn noen gang

Halvparten av befolkningen i Syria, 12 millioner mennesker, er avhengig av nødhjelp. Det er dobbelt så mange som i 2020. Matprisene har økt med 230 prosent og økonomien har kollapset.

Barna er de som lider, og har lidd mest i den grusomme krigen. I Syria bor det mer enn seks millioner barn som trenger hjelp. Mange av dem ble født inn i krigen og har aldri opplevd annet enn krig, flukt og tap.

Bare det siste året har de psykiske lidelsene doblet seg blant syriske barn som en følge av en hel barndom i krig. I nordøstlige Syria er det over 22.000 utenlandske barn fra minst 60 nasjonaliteter i leirer og fengsler, i tillegg til tusenvis av syriske barn.

Mer enn 2,5 millioner

syriske barn står utenfor skolesystemet. 40% av disse er jenter.

Mer enn 10.000

syriske barn er skadet eller drept som følge av angrep på skoler.

Mer enn 31.000

barn under 12 år antas å bo i grusomme forhold i Al hol-leiren.

HVORDAN ER SITUASJONEN I SYRIA NÅ?

Den langvarige krigen i og rundt Syria de siste ti årene blir kalt for verdens største fordrivelse av mennesker. Strømmen av syriske barn og voksne på flukt har vært massiv. Så mange som 6,7 millioner syrere er flyktninger i eget land.

Selv om konfliktene har blitt mindre i Nord-Syria, er hundretusener fortsatt på flukt fra bombing i Idlib-provinsen, der opprørere og syriske regjeringsstyrker står mot hverandre.

Det fører til at barn fortsatt blir drept eller alvorlig skadd av eksplosiver.

2018: I østlige Ghouta, går en mann som bærer et barn i koffert mot Hamourieh, der en evakueringsutgang fra østlige Ghouta er åpnet. Foto: UNICEF

Angrep på skoler

Bombet klasserom i Syria
2016: En barneskole i Hujjaira, Damaskus, er skadet på grunn av kontinuerlig vold i området. Foto: UNICEF

Siden krigen begynte i 2011 har FN bekreftet nesten 700 angrep på skoler og -personell i Syria. Mer enn 10.000 barn er drept eller skadet i skoleangrepene. Bare i 2020 ble det bekreftet 52 slike angrep på barn.

Bare i Syria er 2,5 millioner barn, 40 prosent av dem jenter, utenfor skolesystemet. Tallet er sannsynligvis langt høyere på grunn av koronapandemien. En av tre skoler inne i Syria kan ikke lenger brukes på grunn av at de enten er ødelagte, skadet eller brukes til militære oppdrag.

Har tålt mer enn barn skal måtte tåle

Saja var bare sju år da konflikten startet. Hun har mistet flere nære personer enn noe barn skal tåle. I et bombeangrep i Bab Al-Nairab-området i østlige Aleppo mistet hun sine fire beste venner. Senere mistet hun også broren sin.

"Før krigen var det trygt å gå ut. Vi bekymret oss ikke for om noe vil skje med oss. Livet var herlig! Vennene mine mistet livet da vi ble bombet. Mine venner Fatima, Zahra, Cedra, and Wala’a. Og meg, jeg mistet foten."

Saja mistet beinet sitt i angrepet som også tok hennes beste venner. Hun drømte om å bli idrettsutøver da hun ble stor. Denne drømmen tok brått slutt. Men Saja er ei jente med store ambisjoner.

«Jeg mistet foten min under krigen, men har lyst til å bli gymlærer når jeg blir stor», sa Saja (18) fra Aleppo, da UNICEF intervjuet henne flere ganger i 2015 mens hun trente seg opp med sitt handikap.

Du kan gi barndommen tilbake til utsatte og sårbare barn, i land som Syria. Se hvordan du kan gjøre en forskjell

Saja, 18, spiller fotball i Aleppo
2018: Saja elsker å spille fotball, og drømmer om å delta i de paralympiske leker. Foto: UNICEF

Al Hol-leiren

De grusomme forholdene i Al hol-leiren etterlater sterke inntrykk. Fortsatt lever 65.000 mennesker i Al-hol-leiren og 93 prosent er kvinner og barn. Mange av dem er enker til ekstremister, og barna deres. Mer enn 31.000 i Al Hol-leiren er barn under 12.

UNICEF fortsetter å gi livsnødvendig hjelp til flyktningene i Al hol-leiren, som mat, rent vann og helsehjelp. 

hvordan jobber uNICEF?

Vi jobber i hele landet for å gi barna beskyttelse, trygghet og psykologisk hjelp slik at de kan bearbeide traumer etter år med krig, frykt og flukt. Vi gir også barna tilgang til utdanning.

Vi behandler kvinner og barn for akutt underernæring

Syrisk jente mottar livsviktig ernæring
En syrisk jente mottar en livreddende energimatpakke for behandling av underernæring. Foto: UNICEF.

Vi forbedrer vannkvaliteten til millioner av mennesker

UNICEF hjelper syriske familier med tilgang til rent vann
UNICEF leverer livreddende vann til de mest sårbare familiene i Syria.

Vi bidrar til at flere barn får skolegang

UNICEF får flere syriske ban og unge tilbake på skolen
Hanaa, 8, drømmer om å bli fysioterapeut. For å få til det må hun ha mulighet til en utdannelse.

Vi gir barn og mødre mikro-ernæringstilskudd

Mor og barn
Millioner av barn, gravide og ammende kvinner har behov for mikro-ernæringstilskudd.

Vi vaksinerer millioner av barn under fem år for polio

Syrisk barn vaksineres
Et barn i Aleppo-provinsen blir vaksinert i en stor vaksineringskampanje i regi av UNICEF, WHO og partnere.

Vi gir opplæring i mine- og eksplosivfare

UNICEF gir millioner av syrere opplæring i mine- og eksplosivfare
UNICEF gir millioner av syrere opplæring i mine- og eksplosivfare.

DIn hjelp vil gjøre en forskjell!

Du kan gi barndommen tilbake til utsatte og sårbare barn, i land som Syria.

Uten støttespillere som deg klarer vi ikke å nå alle barn i nød. Sammen kan vi nå barna som rammes ekstra hardt, med livreddende hjelp og beskyttelse som rent vann og ernæring, medisiner og helsehjelp.

Les mer