Afrikas Horn: Verste klimautløste krise på 40 år

- Hvis vi ikke handler nå, vil vi se tusenvis av barn dø bare i løpet av noen uker, sier Mohamed M. Fall. Han er UNICEFs regiondirektør for østlige og sørlige Afrika.

- Hungersnød er rett rundt hjørnet.

Afrikas Horn er den østligste delen av det afrikanske kontinentet, og omfatter landene Somalia, Etiopia, Djibouti og Eritrea. Kenya regnes også ofte med.

Siden februar har området vært preget av alvorlig tørke, den verste på 40 år. Den har en sterk forbindelse til globale klimaendringer.

Tørken fører til at millioner av familier mangler mat og vann. Bare i perioden fra februar til april i år økte antall barn som påvirkes av tørken, av sult, underernæring og tørst, fra 7,25 millioner barn til minst 10 millioner barn.

UNICEF i Øst-Afrika rapporterer at mer enn 1,7 millioner barn i Etiopia, Kenya og Somalia trenger akutt behandling for alvorlig underernæring. Disse barna risikerer å dø dersom de ikke får denne behandlingen. Om regnet uteblir også i de kommende ukene, vil tallet stige til 2 millioner barn.

- Barn blir tvunget til å drikke forurenset vann

UNICEF-direktør Catherine Russel var nylig i den hardt rammede Somali-regionen i Etiopia. Her møtte hun familier og barn som er hardt rammet av tørken.

- Konsekvensen av tørken i Etiopia er grusom. I Somali-regionen møtte jeg familier som bokstavelig talt har mistet alt. Husdyrene deres har dødd, og dermed har de mistet sin eneste inntektskilde. De har ingen mat å gi barna sine, og mange familier legger ut på flukt på leting etter mat og vann.

For å ikke tørste i hjel blir mange barn og familier tvunget til å drikke skittent vann, forteller Russel.

- Barn blir tvunget til å drikke forurenset vann, og risikerer dermed å få kolera og andre dødelige sykdommer. I Somali-regionen har vi hatt rapporter om over 1000 tilfeller av meslinger med 16 bekreftede dødsfall.

ALVORLIG UNDERERNÆRT: En lege undersøker en alvorlig underernært baby med moren ved siden av på Gode sykehus i Somali-regionen i Etiopia. FOTO: ©UNICEF/UN0625001/Sewunet

Frykter tapt skolegang og utnyttelse av barn

Den alvorlige tørken på Afrikas Horn fører ikke "bare" til underernæring og sult. Tørke er også en viktig årsak til at barn dropper ut av skolen. Tusenvis av skoler på Afrikas Horn risikerer nå å bli stengt fordi de har mistet tilgangen til vann. Mange barn faller også fra fordi de må reise lange avstander på jakt etter mat og vann, eller for å passe på søsken mens foreldrene prøver å finne vann til familien og husdyr.

- Å reise lange avstander utsetter barn for mange risikoer, inkludert barneekteskap. Barneekteskap øker ofte i tørketider ettersom familier gifter bort døtrene sine i håp om at de vil få bedre tilgang på mat og et bedre liv i en annen familie, i tillegg til å tjene medgift, sier Catherine Russel.

UNICEFs regiondirektør Mohamed M. Fall påpeker viktigheten av skolegang og en verdig barndom:

- Vi må handle nå for å redde barns liv - men også for å beskytte barndommen deres. Barn mister hjemmene sine, utdanningen sin og retten til å vokse opp i trygghet. De fortjener verdens oppmerksomhet nå.

UNICEF har dekket 20 prosent av nødvendig nødhjelp

UNICEF har behov for 250 millioner dollar for å møte krisen på Afrikas Horn. Summen gjenspeiler det økende behovet for nødhjelp i området.

Så langt er bare 20 prosent av disse midlene finansiert.

- Selv om vi setter pris på den sjenerøse støtten fra givere, må vi gjøre mer for å redde livet til millioner av barn. Vi må huske at bak hvert tall er det et barn med de samme håpene og drømmene som barn overalt - og den samme retten til å nå sitt fulle potensial, sier UNICEF-direktør Catherine Russel.

MED FAMILIEN: Abdulahi Mahdi sammen med sin familie i Burdhubo i Somali-regionen i Etiopia. Abdulahi forteller at kuene hans er døde av tørken, og han vet ikke hvordan han skal brødfø familien i tiden som kommer. FOTO: ©UNICEF Ethiopia/UN0627326/Mulugeta Ayene

Verste tørke på 40 år

Den pågående tørken på Afrikas Horn er den verste i regionen på 40 år. Klimaendringer er en sentral årsak til tørken.

Fra før har tre regnsesonger på rad uteblitt, og i stedet har regionen opplevd unormalt tørre forhold. Dette har allerede drevet hundretusenvis av mennesker på flukt, tatt livet av utallige husdyr og ødelagt avlinger, og skapt underernæring og økt risiko for sykdom.

De økte vareprisene verden over gir ekstra utslag i kriser slik som den vi ser på Afrikas Horn. Globale hendelser som koronapandemien og krigen i Ukraina, sammen med lokale konflikter, bidrar til å gjøre nøden enda større. Sammen med den pågående tørken fører alt dette til den største nødsituasjonen i Etiopia, Kenya, Somalia, Eritrea og Djibouti på fire tiår.

Hva gjør UNICEF?

  • UNICEF jobber over hele Øst- og Sør-Afrika med å gi livreddende hjelp, inkludert behandling for alvorlig underernæring, og tilgang til helsetjenester.

  • Gir tilgang til rent vann gjennom installering av borehull og nødtransport av vann.

  • Gir nødhjelp til familier gjennom blant annet kontantoverføringer. Dette bidrar til å holde barn på skolen og i et utdanningsløp, og beskytter dem mot overgrep og utnyttelse. 

  • Investerer i solcelledrevne vannsystemer for langsiktige bærekraftige løsninger.

Siste nytt

UNICEF bekymret for private evakueringsintitativ

UNICEF bekymret for private evakueringsintitativ

Les mer
Stort hjelpebehov i 2022
Bilde av jente Kandahar

Stort hjelpebehov i 2022

Les mer
Slik har pandemien rammet barna
Jente med maske. Foto

Slik har pandemien rammet barna

Les mer
Publisert av Anne-Mali Thyrum mandag 02/05/2022 - 11:23