Ti år med krig i Syria

Mens Syria og FN jobber for en ny syrisk grunnlov, er bakteppet nå ti lange og brutale år med borgerkrig. En krig som har tatt hundretusenvis av liv og drevet mange millioner på flukt. Antallet barn medregnet i begge tilfellene, er skyhøyt.

Håpet med de FN-ledede forhandlingene er at det skal bringe Syria nærmere slutten på denne krigen.

Samtidig trenger nesten fem millioner barn nødhjelp – nå.

EN GLEMT KRISE

Krigen i Syria har ført til én av verdens verste humanitære kriser.

Pågående konflikter i tillegg til en koronapandemi, har rammet barn og familier ekstremt hardt. Og når pandemien treffer en hel verden, er det klart at kriser som denne blir mer og mer glemt. Midlene som skal finansiere denne enorme humanitære hjelpeoperasjonen, strekker ikke til.

Angrep på barn

En hel verden har vært vitne til alvorlige brudd på barns rettigheter i nå ti år. Likevel fortsetter dette. Barn blir fortsatt drept og alvorlig skadd av eksplosiver i sivile områder, av ødeleggelsene av helse- og skolebygninger og ikke minst av rekruttering som soldater.

Tre år gamle Myassar, utenfor familiens telt i AlZhouriyeh-leiren, i det østlige Homs. Familien til Myassar flyktet fra hjemmet i ørkenen i Palmyra for tre år siden på grunn av vold og søkte ly i Rukban, en avsidesliggende ørkenleir ved den syrisk-jordanske grensen.

SKOLEBARN UNDER ANGREP

Siden krigen begynte i 2011 har FN verifisert nesten 700 angrep på skoler og -personell i Syria. Bare i 2020 ble det bekreftet 52 slike angrep – angrep på barn.

Bare i Syria er 2,5 millioner barn, 40 prosent av dem jenter, utenfor skolesystemet. Tallet er sannsynligvis langt høyere på grunn av koronapandemien. En av tre skoler inne i Syria kan ikke lenger brukes på grunn av at de enten er ødelagte, skadet eller brukes til militære oppdrag.

Vi stopper ikke før alle respekterer barns rett til å være barn

Støtt vårt arbeid for barn i Syria ved å gi en gave.

Verdens største fordrivelse

Enorme antall mennesker har opp igjennom årene flyktet ut av landet, for det meste til naboland. Samtidig lever mange på flukt inne i Syria.

Den syriske flyktningkrisen er verdens største fordrivelsen av mennesker - og barn.

Disse ti årene har etterlatt seg enorme spor. Landet har lenge nå vært på randen av økonomisk kollaps, noe som igjen går utover matsikkerheten til millioner av syrere.

Vi gir oss ikke

Grunnleggende menneskelige behov har for mange blitt eliminert på grunn av covid-19. Målet vårt i år er å hjelpe flere millioner syriske barn og omsorgspersonene deres.

De skal få tilgang til rent drikkevann, til næringsrik mat, poliovaksine, beskyttelse, utdanning og mye, mye mer.

To barn varmer seg i den kalde syriske vinteren
Mange mangler nødvendigheter, som varme klær og tak over hodet.

Det finnes flere måter å hjelpe

Gi en gave

Bli fadder

Publisert av Nina Holand torsdag 11/02/2021 - 08:26