Krigen i Syria

Publisert av Lise Larsen torsdag 05/03/2020 - 08:26

Krigen i Syria går nå inn i sitt tiende år, og situasjonen for barna i landet blir bare verre. En voldsom eskalering i konflikten i Idlib nordvest i landet, har ført til at over en halv million barn har måttet rømme fra hjemmene sine bare de siste tre månedene. Det utgjør rundt 6.000 barn daglig. I tillegg er rundt 180 skoler ute av drift, enten på grunn av ødeleggelser eller fordi de må huse mennesker på flukt.

De siste ni årene med krig har etterlatt seg enorme spor. Det har blant annet ført til at landets økonomi nå er på kanten av kollaps. Dette går igjen utover matsikkerheten til millioner av syrere. Matprisene har økt med hele 120 prosent kun siden i fjor. Det betyr at det blir stadig vanskeligere for familier å brødfø barna sine, og stadig flere syrere rammes av sult.

Krigen i Syria har hittil ført til at...

  • 1 av 3 syrere sliter med å få nok mat
  • 1 av 3 barn ikke får skolegang
  • 1 av 2 helsesentre er ute av drift
  • Totalt fem millioner barn trenger nødhjelp

Matmangel et økende problem

Siden begynnelsen av året har UNICEF sendt hundre lastebiler med nødhjelp inn i Syria, som inneholder blant annet varme klær, vann og næringsrik mat. For mange syrere er dette den eneste livlinen de har. Får de ikke denne typen nødhjelp, kan det stå om liv.

– Nå har krigen pågått i ni år, og på denne tiden har utallige skoler og sykehus blitt jevnet med jorden, familier er blitt revet i stykker og svært mange, unge liv har gått tapt. Til dem som er ansvarlige for all denne lidelsen i Syria: historien vil dømme dere, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Matmangel er som nevnt et av de mange økende problemene i landet. UNICEF samarbeider blant annet med Verdens matvareprogram (WFP) for å forhindre og behandle underernæring.

Vinteren i det nordøstlige Syria er kald. Mange mangler nødvendigheter som varme klær og tak over hodet. UNICEF leverer livsviktig hjelp, som blant annet pakker med jakke, lue, til områder der behovet er stort. På bildet leker en gruppe barn leiren Mahmoudli i nye, varme vinterklær. Foto: Muhammad Wasel.

Skolegang gir fysisk og psykisk trygghet

Krigen i Syria har ført til at mange barn er ute av skolen. Et annet stort problem er antallet barn som er ute av skolen. UNICEF hjelper derfor skoler å kunne tilby mat slik at barna har enda en grunn til å møte opp. Skolegang er noe av det viktigste et barn kan få under en krise, for det bidrar ikke bare til å gi barna rutiner og faste rammer, men også fysisk og psykisk trygghet.

Nordøst i Syria lever titusener av barn i flyktningleirer, hvor de mangler de mest grunnleggende ting som nok mat, helsehjelp, varme klær, dusj, såpe, ordentlig tak over hodet og ikke minst skolegang. I den største syriske leiren, al-Hol, bor det rundt 28.000 barn fra over 60 land. De sitter helt fast ettersom landene de egentlig hører til, ikke vil hente dem hjem.

Fem millioner syriske barn trenger nødhjelp

Dette er altså fortsatt situasjonen i Syria, etter så mange år. UNICEF-sjef Henrietta Fore var nylig i Syria for å vektlegge viktigheten av at nødhjelpsorganisasjoner får tilgang til konfliktsonene hvor svært mange sårbare og utsatte barn befinner seg.

At fem millioner barn fortsatt trenger nødhjelp, er helt ufattelig. Det viktigste vi alle kan gjøre er å sørge for at vi står på riktig side av historien, at vi ser dem som virkelig har mistet alt og at vi strekker ut en hånd.

– Vi gjør alt vi kan for å forhindre at flere barn må bøte med livet på grunn av voksnes handlinger. Syriske barn og voksne trenger ikke bare hjelp, men de trenger fred, sier Viken.

UNICEF bistår med nødhjelp i kriserammede områder over hele verden. UNICEF har siden begynnelsen av året sendt nødhjelp, i form av varme klær, vann og næringsrik mat, inn i landet, men vi trenger fortsatt din hjelp.

Som UNICEF-fadder er du fast giver, og dermed en svært viktig bidragsyter til vårt arbeid i Syria.

Vil du hjelpe? Dette kan du gjøre: