Skjev fordeling av vaksiner truer millioner

- Den skjeve fordelingen er slående og dypt urettferdig. Bare 1,8 % av befolkningen i lavinntektsland har fått vaksinen, mot 63,5 % i rike land. De fattige landene har ikke engang fått vaksinert helsepersonell og sårbare grupper, sier fagansvarlig for global helse, Kyrre Lind, i UNICEF Norge.

Midt i september var 243 millioner vaksiner mot covid-19 levert til 139 land gjennom det globale samarbeidet COVAX .

COVAX-samarbeidet, der både UNICEF, WHO, Gavi og CEPI er med, skal sikre at nettopp de landene som ikke selv har råd til å gjøre avtaler og anskaffe covid-19-vaksiner, også får den.

Den betegnes som den største og viktigste vaksineoperasjonen i historien.

Justert mål

Målet var å få ut 2 milliarder doser til 92 lav- og mellominntektsland i 2021. Men på grunn av blant annet forsinkelse i vaksineproduksjonen og handelsbarrierer er tallet nedjustert. Innen utgangen av året vil man ha nådd ut med 1,4 milliarder doser.

Er viktig årsak er at da India så brutalt ble rammet av den tredje bølgen covid-19 i mars, måtte Serum Institute i India (SII) prioritere egen befolkning i stedet for å levere vaksiner til COVAX-samarbeidet.

Mann vaksineres. Foto
August 2021: Covid-19-vaksiner er fraktet til fots i kjølebager av UNICEF til dette avsidesliggende distriktet vest i Nepal. En helsearbeider ved Pipalchauri Health Post i Darchula-distriktet organiserer vaksineringen av utsatte gruppe (Foto: UNICEF)

Strabasiøs transport

- Men siden juli har distribusjonen av vaksiner tatt seg opp igjen, og den pågår nå for fullt. Med de justerte planene vil COVAX ha fått delt ut 2,6 milliarder ved utgangen av mars 2022, sier Lind.

I COVAX-samarbeidet har UNICEF fått en svært viktig rolle med ansvar for å kjøpe inn, lagre og transportere vaksinene ut til 92 land som regnes som lav- eller middelinntektsland.

I hvert av disse landene sørger UNICEF for at vaksinene når ut til by og bygd i samarbeid med landenes helsemyndigheter. Det kan ofte være kompliserte og strabasiøse reiser. Vaksinene må holdes nedkjølte i frysebokser eller biler, og fraktes på sykkel eller til fots. Dette er noe UNICEF har stor kompetanse på.

Et eksempel er Nepal, der store levering av Johnson & Johnson-vaksiner i august ble fraktet fra kjølelagre og videre i kjølebokser på ryggen til frivillige medarbeidere, for å nå ut til de mest utilgjengelige stedene.

Andre land som har fått vaksiner etter sommeren er blant annet Mali, Uganda, Kenya, Afghanistan, Togo og Tunisia.

Kvinne mottar vaksine. Foto
Fra et vaksinesenter i Kathmandu, Nepal: En eldre kvinne få sin andre dose med AstraZeneca-vaksine gitt av Japan via COVAX Facility. Nepal har så langt mottatt  1.6 millioner vaksinedoser. (Foto: UNICEF)

Felles appell

I en felles appell fra COVAX oppfordres vaksineprodusentene til å opprettholde avtaler om leveringer. De ber også land som ligger bra an med vaksinedekning, men som fortsatt står i COVAX-kø for flere doser, om å slippe land foran seg i køen som ikke har mottatt noe.

- Pandemien fortsetter å ta liv, ødelegge næringer og forsinke gjenoppbygging av samfunnet. Derfor minner vi igjen om at ingen er trygge før alle har fått vaksinen. Risikoen for nye mutasjoner som gjør våre egne vaksiner ubrukelige, er også høyst til stede, sier Kyrre Lind.

Du kan gjøre en forskjell

Så lenge viruset eksisterer, vil det fortsette å true oss. Derfor må vi bekjempe det på tvers av alle landegrenser.

Vår oppgave er å nå 2 milliarder mennesker med vaksine – og hver eneste vaksine er like viktig.

Vi trenger din hjelp nå. Sammen kan vi sørge for at alle får vaksinen – og stoppe pandemien.

Siste nytt

Klare krav til statene om et rent miljø for barn
Jenter i flomvann

Klare krav til statene om et rent miljø for barn

Les mer
Hvordan tette igjen vaksinegapet?
Vaksinering av barn i Malawi 2022, UN0641063,  © UNICEF/U.S. CDC/Unique Identifier/Daylin Paul

Hvordan tette igjen vaksinegapet?

Les mer
Økt skepsis til barnevaksiner etter pandemien
Jente fra Jemen får vaksine_State of the World 2023

Økt skepsis til barnevaksiner etter pandemien

Les mer
Publisert av Lise Larsen tirsdag 14/09/2021 - 12:21