Ghana fikk første covid-19-vaksiner fra COVAX

Det aller første flyet med 600.000 vaksinedoser fra AstraZeneca/Oxford landet grytidlig 24. februar i Ghana i Afrika. Dette er den aller første lasten organisert av UNICEF med covid-19-vaksinen fra ACT- A/COVAX Facility til fattige land.

- Dette er en fantastisk god nyhet og en milepæl for oss i UNICEF og for COVAX-alliansen, sier fagrådgiver Kyrre Lind i UNICEF Norge.

Vaksinealliansen COVAX skal sikre at 92 lav – og mellominntektsland får den livsviktige vaksinen de neste ukene og månedene, på linje med de rike landene.

UNICEF har en ledende rolle i COVAX, og har fått det store ansvaret med å kjøpe inn, transportere og distribuere vaksinedosene fra lagrene til alle de 92 landene.

I hvert land skal UNICEF sørge for at vaksinene når ut til by og bygd i samarbeid med landets helsemyndigheter. UNICEF har forberedt seg godt og lenge.

Det er helsearbeidere og risikogruppene som får vaksinene fra COVAX.

Covid-19-vaksiner fra COVAX
India, 23.februar 2021: En medarbeider laster inn Covid-19-vaksiner i kjøletransport for frakt videre med fly fra Mumbai til Ghana. UNICEF har alt ansvar for innkjøp, transport og distribusjon av vaksinene i COVAX-samarbeidet. Foto: UNICEF

Historisk operasjon

- Leveransen til Ghana er begynnelsen på den største vaksineoperasjonen i historien, sier WHO og UNICEF i en felles uttalelse. I løpet av 2021 skal COVAX levere ut 2 milliarder vaksinedoser til lav- og mellominntektsland.

Bare i Ghana er over 50.700 mennesker smittet og 580 døde av covid-19. Med vaksiner kan de begynne å få samfunnet på fote igjen.

De 600.000 dosene til Ghana ble fraktet av UNICEF fra Mumbai i India der UNICEF og WHO har inngått avtale ned Serum Institute for lagring av Astra Zeneca/Oxford-vaksiner.

Neste leveranse fra COVAX som UNICEF har ansvar for, skjer til Elfenbenskysten 26. februar.

Fra ankomsten på flyplassen i Ghanas hovedstad  24. februar 2021. Foto: UNICEF

Roper varsko

Mens rike land har sikret seg rikelig med vaksinedoser på grunn av bilaterale avtaler, og er godt i gang med vaksineringen av eldre og folk i risikogruppene, ligger fattige land langt bak. 130 land har til nå ikke mottatt en eneste vaksine.

Både UNICEF, WHO og FN-leder António Guterres ropte sist uke varsko mot den urettferdige fordelingen av covid-19-vaksiner. De har oppfordret rike land til å bevilge mer penger til ACT-A/COVAX og til å dele av sine vaksinelagre. Både EU og G7-landene har lovet økt bevilgninger.

STØTT VÅRT ARBEID FOR EN RETTFERDIG FORDELING AV COVID-19-VAKSINEN

Covid-19 er den største globale krisen siden 2. verdenskrig. Barn lider når helsestasjoner må stenge og omsorgspersonene ikke får vaksine mot covid-19. Med din støtte vil vi distribuere to milliarder vaksiner i fattige land.

Aksjoner som dette er bare én av mange historiske milepæler som du vil være med på som UNICEF-fadder.

Siste nytt

1 av 4 barn lever i matfattigdom
Gutt mates med skje

1 av 4 barn lever i matfattigdom

Les mer
Vaksiner redder seks liv hvert minutt
Poliovaksinert jente med lilla finger

Vaksiner redder seks liv hvert minutt

Les mer
Voldsomme kolerautbrot - men få vil lage vaksine
Mor og barn Somalia

Voldsomme kolerautbrot - men få vil lage vaksine

Les mer
Publisert av Lise Larsen onsdag 24/02/2021 - 09:22