Vaksiner

VAKSINER REDDER MILLIONER

I løpet av de siste 50 årene har barnevaksineprogrammet reddet 154 millioner liv. Det utgjør 6 liv i minuttet, hvert eneste minutt. Bare de siste 20 årene er barnedødeligheten redusert med 40 prosent på grunn av vaksiner.

Likevel er 1 av 5 barn enten uvaksinert eller undervaksinert. Mange tusen av disse barna dør hver dag av årsaker som en vaksine kan forhindre. De vanligste sykdommene som enkelt kan forhindres av vaksiner er diaré, lungebetennelse, meslinger, polio, difteri og kikhoste.

UNICEF er den største leverandøren av vaksiner i verden, og sammen med våre partnere når vi ut til nesten halvparten av verdens barn med livsviktige vaksiner.

Under covid-19-pandemien utviklet eksperter raskt vaksiner som reddet utallige liv. Til tross for disse historiske resultatene, spredte det seg en frykt og desinformasjon om alle typer vaksiner. Dette førte til en økt vaksineskepsis i verden generelt, og rammer spesielt sårbare barn.

SAMMEN KAN VI UTRYDDE DØDELIGE SYKDOMMER

En meslingvaksine koster ikke mer enn 4,90 kroner. Den gir et barn en fremtid. En mulighet til å vokse opp.

Jeg vil gi på vegne av en bedrift

ditt bidrag hjelper!

Antall barn som blir lammet av polio har sunket med over 99 prosent siden 1988.

Sammen med våre partnere når UNICEF ut til nesten halvparten av verdens barn med livsviktige vaksiner.

Vaksiner redder årlig over 4 millioner barn fra dødelige sykdommer.

Meslingvaksinen har avverget rundt 32 millioner dødsfall mellom 2000 og 2020.

Dette gjør unicef

UNICEF er verdens største leverandør av vaksiner. Sammen med våre partnere når vi hvert år ut med vaksiner til 45 prosent av alle verdens barn under fem år. Vi sørger ikke bare for at vaksinene når frem dit de skal – vi lærer også opp lokale helsearbeidere og bygger sterkere helse- og datasystemer for å vaksinere så mange barn som mulig.

VI vil NÅ ALLE BARN

Vi gjør alt vi kan for å beskytte barn mot livstruende sykdommer. Vi sender vaksiner med bil, fly, båt, sykkel, droner, dyretransport eller til fots for å nå de barna det er aller vanskeligst å komme frem til. Og vi når frem uansett omstendigheter – i krig, hungersnød eller naturkatastrofer.

Gutt peker på armen hvor han har fått vaksine mot meslinger, Jemen

Jemen, 2023: En gutt peker stolt på armen hvor han har fått vaksine mot meslinger og røde hunder. © UNICEF/UNI444821/ALfilastini 

2024: Femti år siden vaksineprogrammet startet

Vaksiner er en av menneskehetens største prestasjoner. Vaksinasjonskampanjer har gjort oss i stand til å utrydde kopper, nesten beseire polio, og sikre at flere barn overlever og vokser opp enn noen gang før.

I år feirer vi 50 år med starten på det globale barnevaksinasjonsprogrammet - Expanded Program on Immunization (EPI). Vi feirer en kollektiv innsats for å redde og forbedre utallige liv fra vaksineforebyggende sykdommer.

Ved oppstarten i 1974 fokuserte EPI på å beskytte alle barn mot seks barnesykdommer, men i dag har dette antallet vokst til 13 anbefalte vaksiner gjennom hele livsløpet, og 17 ekstra vaksiner avhengig av hvor i verden barna bor. På bare fem tiår gikk vi fra en verden der mange fryktet for sine barn, til en verden der hvert barn – hvis vaksinert – har en sjanse til å overleve og vokse opp.

Malariavaksine

Hvert år dør 600.000 mennesker av malaria. Barn under fem år er veldig sårbare for malaria, og står for 76 prosent av alle dødsfall – nesten hvert minutt dør et barn under fem år av malaria.

Malaria spres via myggstikk, og er en farlig sykdom, spesielt for små barn. Barn er ofte vanskeligst å beskytte, siden de ikke klarer å beskytte seg selv like godt som voksne. Malaria er også ekstra farlig i kombinasjon med andre utfordringer, som for eksempel underernæring.

Den gode nyheten er at det nå finnes vaksiner mot malaria!

UNICEF starter opp vaksineringsprogram sammen med partnere, og i første omgang skal vi ut med 18 millioner doser, men etterhvert er det behov for en stor oppskalering. Det vil være behov for 100 millioner doser av denne vaksinen hvert år i 2030.

En jente på 6 måneder var det første barnet i Benin som fikk malariavaksine
Benin, 2024: Mamma Alicia holder seks måneder gamle Clarita, som er det første barnet i Benin som fikk vaksine mot malaria. © UNICEF/UNI561784/Koklannou 

Stort tilbakeslag for barnevaksinering

Pandemien satte en stopper for barnevaksinasjonsprogrammer i hele verden. Dette skyldtes et enormt press på alle lands helsesystemer, omprioritering av helsepersonell til covid-19-vaksinering, mangel på nok personell og at folk ble bedt om å holde seg hjemme.

Denne tilbakegangen har ført til et økende antall utbrudd av sykdommer som meslinger, polio, difteri og gulfeber, som enkelt kunne vært forebygget ved vaksiner.

Rutinevaksinering av barn og et sterkt helsesystem er vårt beste våpen for å hindre fremtidige pandemier, unødvendige dødsfall og lidelser. Nå trapper vi opp innsatsen for å nå ut til 67 millioner barn som har falt ut av barnevaksinasjonsprogrammet under pandemien.

vi sender vaksiner med droner

Det er vanskelig å nå alle verdens barn med vaksiner. Derfor benytter vi innovativ droneteknologi for å nå frem med livsviktige vaksiner til barn som bor i områder det er vanskelig å komme til. Siden 2017 har vi satset fullt på UAV (unmanned aerial vehicles) for å effektivisere beredskapen i livreddende oppdrag.

Mann fyller en drone med vaksiner
Malawi, 2023: Bernard legger vaksiner i dronen som skal frakte poliovaksiner til et helsesenter. © UNICEF/UNI416087/UNICEF Malawi 
Lokalbefolkningen samler seg for å se dronen med vaksiner lande, Malawi
Malawi, 2023: Lokalbefolkningen har samlet seg for å se dronen fylt med poliovaksiner lande utenfor det lokale helsesenteret. © UNICEF/UNI417142/UNICEF Malawi 

Slik kan du hjelpe

Takket være våre støttespillere har vi mye å feire. Men vi har også mye arbeid igjen. God helse er en rettighet som et hvert barn har krav på å få oppfylt. Vi gir aldri opp. Med din støtte kan vi fortsette kampen mot dødelige sykdommer.

Gi vaksiner i gave

https://www.unicef.no/verdensgaver/produkter/helse/meslingvaksiner

Meslingvaksine

Gi et stikk som redder liv

390,–

https://www.unicef.no/verdensgaver/produkter/helse/poliovaksiner

Poliovaksine

La oss ta knekken på polio

261,–

Stivkrampevaksine

Gi flere barn trygghet

359,–

Les også