UNICEF-runden – Årets viktigste aktivitetsdag

aktivitetsdag for alle

UNICEF-runden er ikke bare en morsom og lærerik aktivitetsdag for elevene – de får samtidig muligheten til å utgjøre en reell forskjell for barn som i dag mangler skolegang i Elfenbenskysten.

Aktivitetsdagen er enkel å gjennomføre. Skolen behøver ikke håndtere kontanter. Elevene vil få med seg et infoskriv hjem med informasjon om innbetaling. Donasjonene som samles inn håndteres via Spleis – trygt og enkelt for skolene og de foresatte.

UNICEF-runden kan arrangeres når som helst i løpet av året, og dere står fritt til å bestemme hvordan dere gjennomfører dagen. Det viktigste er at det blir en morsom og meningsfull dag for elevene! Meld på din skole og last ned undervisningsmateriell som kan brukes i forbindelse med aktivitetsdagen.

Meld på skolen innen FN-dagen 24. oktober og få skolebesøk*

På et skolebesøk vil elever og lærere få mer informasjon om UNICEF og det spennende prosjektet i Elfenbenskysten hvor vi bygger skoler av resirkulert plast. Elevene får også mulighet til å kjenne på en byggekloss lagd av plast.

Dersom du melder på skolen til UNICEF-runden innen FN-dagen 24. oktober vil dere få et skolebesøk.

*Gjelder skoler som arrangerer UNICEF-runden for første gang.

En skole får besøk med informasjon om UNICEF-runden

5 tips til aktivitetsdag

Dere velger selv når og hvordan UNICEF-runden gjennomføres. Trenger dere forslag til aktiviteter? Her har vi samlet noen tips til hva deres skole kan gjøre på aktivitetsdagen:

  1. Løp runder rundt skolen eller i naturen
  2. Ta med klassen på skitur
  3. Orientering
  4. Bestig en fjelltopp
  5. Hinderløype

Tips: Arranger etter skoletid, da kan familie og venner komme for å heie – eller delta.

tips til datoer

Verdens aktivitetsdag eller "Move for Health Day" er den 10. mai hvert år. Det er en perfekt mulighet for å markere dagen ved å arrangere UNICEF-runden!

Et annet forslag er 5. september, som er den internasjonale veldedighetsdagen. Eller hva med å ha aktivitetsdagen på selveste FN-dagen den 24. oktober? Her er det bare fantasien som setter grenser!

Inkluder elevene i valg av aktiviteter

Jo mer man involverer elevene i hva man ønsker å gjøre på en aktivitetsdag, desto større blir entusiasmen under selve gjennomføringen. 

Gode spørsmål du som lærer kan stille dine elever er:

  1. Hvilken aktivitet vil du helst være med på under en aktivitetsdag?
  2. Hvorfor syns du aktivitetsdager er viktige?
  3. Hvorfor synes du aktivitetsdager er en god måte å lære noen nytt på?

Svarene du får vil garantert være gode, og hjelpe deg til å finne rett type aktiviteter. Velger din skole å gå for Unicef-runden vil aktivitetsdagen også få et viktig bakteppe som i seg selv gir motivasjon til å gi det lille ekstra.

EN AKTIVITETSDAG SOM ER ENKEL Å GJENNOMFØRE

Finn dato og meld på skolen

Sett en dato for aktivitetsdagen, og registrer skolen med en kontaktperson.

morsomt Undervisningsopplegg

I forkant av aktivitetsdagen kan dere ta i bruk vårt undervisningsopplegg for 1- 4 trinn og 5- 7 trinn. Les mer og last ned undervisningsopplegget.

Elevene skaffer sponsorer

Elevene skaffer sponsorer, som donerer penger via UNICEF-rundens side på Spleis. Sponsorene er gjerne familie og venner. Elever som ikke får sponsorer, deltar selvfølgelig på lik linje som alle andre. 

hva skjer etter påmelding?

Etter registrerering vil UNICEF sende rundekort og sponsorkort i posten til skolen. Da kan elevene hente inn sponsorer f.eks. foreldre, besteforeldre eller andre kjente, som støtter med et selvvalgt beløp. Naturligvis er det fult mulig å delta uten sponsorer. Last ned informasjon om aktivitetsdagen og årets formål til foresatte.

I forkant av aktivitetsdagen kan skolen benytte seg av undervisningsmateriell som gir elevene kunnskap om Elfenbenskysten, barnerettigheter og FNs bærekraftsmål.

Lærere, elever og sponsorer kan følge med på den totale summen som er samlet inn på Spleis-siden.

se filmen om unicef-runden og årets prosjekt


ingen skole å gå til

Hver dag mister barn i Elfenbenskysten muligheten til å gå på skole – kun fordi det ikke finnes noen skole å gå til. For hver dag med skole de mister, blir muligheten for en fremtid mindre. Et annet stort problem er at det er veldig mye plastsøppel i Elfenbenskysten, og barna oppholder seg blant farlig avfall.

fra søppel til klasserom

For å finne en løsning på problemet, har UNICEF inngått et samarbeid med et colombiansk selskap. De resirkulerer plastsøppel til byggeklosser, som raskt og enkelt kan bygges til skoler.

Byggeklossene lages dessuten i Elfenbenskysten, noe som skaper både arbeidsplasser og skolene står klare på kortere tid.

dere kan bidra

Barna vil fortsette å være uten muligheten for en fremtid hver eneste dag, om vi ikke handler raskt. De trenger vår støtte nå.

Dere kan endre barnas fremtid ved å løpe UNICEF-runden. Inntektene dere får inn går til å bygge skoler i Elfenbenskysten. Da mister ikke barna viktig undervisning og får beholde drømmen om en bedre fremtid.

Marie har fått ny skole!

Marie på 9 år er glad for at hun kan gå på skole i Toumoudi-Sakassou, sør i Elfenbenskysten. Marie går i klasse CE1 og skolen hennes er laget av resirkulerte «murstein» av plast.

«Vi har en ny skole, og den er så fin! Når det varmt, kjenner vi ikke varmen, og når det regner er det tørt. Nå har har vi til og med strøm og lys. Jeg har det bra her. Jeg har lyst til å bli lærer, og undervise på en skole som denne!»


Et morsomt og lærerikt undervisningsopplegg

Dette undervisningsopplegget er lagd i henhold til læreplanen og har som formål å gi elevene økt kunnskap om barnerettighetene og FNs bærekraftsmål. I tillegg vil barna lære mer om Elfenbenskysten og hvordan barna som bor der har det. Det er et tverrfaglig undervisningsopplegg som skal gi elevene innblikk i hvordan resirkulering av plast kan være en løsning på skolemangel, sykdom og fattigdom.

Ønsker du å lese mer om undervisningsopplegget og kompetansemålene kan du gjøre det her.

Undervisningsmateriell for 1.-7.Trinn

Opplegget består av tre deler med ulike temaer. Flere av oppgavene kan gjennomføres i fellesskap i klassen og andre oppgaver kan gjøres som selvstendig arbeid. Dere står fritt til å velge de oppgavene som passer til deres undervisning. Vi har lagd en Kahoot om barns rettigheter som dere kan bruke. Nedenfor finner du også nedlastbart diplom som kan deles ut til elevene hvis ønskelig.

Har du spørsmål? Helle Eiborg Heiberg er produktsjef for UNICEF-runden og kan gi deg tips eller hjelp til å gjennomføre aktivitetsdagen.

E-post: Helle.Eiborg@unicef.no