Et nytt barn blir alvorlig underernært hvert minutt

Foran G7-møtet som starter i Tyskland 26. juni, advarer UNICEF statslederne om den eskalerende sultkrisen. Siden starten på året har den globale matkrisen tvunget ytterligere 260.000 barn – et barn hvert minutt – inn i en alvorlig tilstand av undernæring i 15 land. Dette inkluderer Afrikas Horn og det sentrale Sahel.  

Denne økningen kommer i tillegg til alle de 8 millionene barn som allerede er rammet av denne alvorlige formen for underernæring (wasting) som barn kan dø av, og som UNICEF advarte mot i mai.

en tikkende bombe

- Vi står nå overfor en tikkende bombe av ekstreme forhold som fører barn inn i alvorlig underernæring. Denne bomben er i ferd med å eksplodere. Matmangelen er prekær, men vi kan ikke redde disse sultende barna med en sekk med hvete. Vi må nå hvert enkelt barn med terapeutisk ferdigmat og videre behandling, og det haster, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

Allerede i mai advarte UNICEF om den dramatiske sultkrisen på Afrikas Horn (Somalia, Etiopia, Djibouti, Eritrea og Kenya).

Siden februar har Afrikas Horn vært preget av alvorlig tørke, den verste på 40 år. Den henger sterkt sammen med globale klimaendringer, økende matvarepriser på grunn av krigen i Ukraina og vedvarende tørke; i noen land kombinert med lokale konflikter.

Globale hendelser som koronapandemien bidrar til å gjøre nøden og matmangelen enda mer dramatisk. Antall barn under fem år som står i fare for ekstrem underernæring er nå på et katastrofenivå.

Et barn får behandling på et UNICEF-støttet senter for alvorlig, akutt underernærte barn i Nord-Darfur i Sudan. Dessverre har ikke antall underernærte barn i Sudan gått ned de tre siste tiårene. Rundt 3 millioner barn under fem år er underernærte, et av de høyeste tallene i verden. @UN0637759/Bos

må hindre barnedødsfall

UNICEF trapper nå opp innsatsene i de 15 hardest rammede landene Afghanistan, Burkina Faso, Tsjad, Den demokratiske republikken Kongo, Etiopia, Haiti, Kenya, Madagaskar, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sør-Sudan, Sudan og Jemen. En opptrappingsplan skal hindre en eksplosjon av barnedødsfall og alvorlige langtidsskader hos de alvorlig underernærte barna.

Alvorlig, akutt underernæring (severe wasting) – der barna er for tynne i forhold til høyden – er den mest synlige og dødelige formen for underernæring. Svekket immunsystem øker risikoen for død blant barn under fem år elleve ganger mer enn for et velfødd barn.

I de 15 landene anslår UNICEF at minst 40 millioner barn er underernærte, som betyr at de ikke får det varierte kostholdet de trenger for å vokse og utvikle seg i tidlig barndom.

Ytterligere 21 millioner barn er alvorlig underernærte, som betyr at de mangler tilgang til nok mat for å dekke et minimumsbehov for næring. Det setter dem i fare for å få den mest alvorlige og dødelige formen - wasting.  

Afghanistan er også blant de 15 landene som er hardest rammet av sultkrisen og som rammer barna under fem år verst. Her fra et UNICEF-støttet senter. Foto: UNICEF.

ingen tid å miste

Samtidig som behovene vokser, har prisene på den terapeutiske ferdigmaten som UNICEF trenger for å behandle barna, økt med 16 % de siste ukene på grunn av prisstigning på råvarene. Det setter ytterligere 600.000 barn i fare for å dø på grunn av manglende behandling.

I forkant av G7-møtet i Tyskland ber UNICEF om 1,2 milliarder dollar for å kunne skaffe ferdigmat og annet utstyr til de 15 hardest rammede landene for å hindre millioner av barnedødsfall fremover.

- Det er vanskelig å beskrive hva det betyr for et barn å være alvorlig og akutt underernært. Men når du møter et barn som er rammet av den mest dødelige formen for underernæring, forstår du det, og du vil aldri glemme det, sier Catherine Russell.

Og hun legger til:
- Verdenslederne som samles til G7-møtet neste uke har et lite tidsvindu til å handle på for å redde disse barna. Vi har ingen tid å miste!


Publisert av Anne Nilsen lørdag 25/06/2022 - 06:56