Over 5 millioner ukrainske barn trenger hjelp

Minst 262 barn drept og 415 skadd etter angrepene som startet 24. februar.

Hver dag bli mer enn to barn drept og fire barn skadd i snitt på grunn av eksplosive våpen som brukes i angrep mot befolkningstette områder, ifølge OHCHR.

Tre millioner barn er nå på flukt inne i Ukraina, mens 2,2 millioner har flyktet til andre land. Nesten to av tre ukrainske barn har blitt tvunget på flukt siden krigen startet 24. februar.

Sivil infrastruktur som barn er avhengig av blir fortsatt skadd eller ødelagt. Dette inkluderer 256 helsestasjoner og 1 av 6 «Safe Schools» som UNICEF støtter øst i landet.

– Hundrevis av andre skoler over hele landet har også blitt ødelagte. Situasjonen for barn i sørlige og østlige Ukraina, der kampene har blitt intensivert, blir stadig mer desperat, sier direktør for barns rettigheter, Kristin Oudmayer, i UNICEF Norge.

Støtt vår innsamling til barn i Ukraina.

1 av 10 skoler er utbombet som følge av krigen. Disse barna i Kharkiv bruker basketnettet til spill mellom flysirener og bombetokter. Foto: @UN0668665_Synelnykov

ødelagte liv for millioner av barn

1. juni er den internasjonale dagen for beskyttelse av barna i Ukraina og regionen.

– I stedet for å feire den dagen, markerer vi at det den 3. juni er 100 dager siden Ukraina-krigen startet; en krig som har ødelagt livene til millioner av barn. Uten en umiddelbar våpenhvile og fremforhandlet fred, vil barna fortsatt lide. Og ringvirkningene av krigen vil også påvirke sårbare barn over hele verden, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

UNICEF advarer også om at krigen har ført til en akutt barnebeskyttelseskrise.

– Barn på flukt fra krig og uroligheter risikerer å bli adskilt fra familiene sine og er særlig utsatt for vold, overgrep, seksuell utnyttelse eller trafficking. De fleste har blitt utsatt for svært traumatiske opplevelser, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft, Kristin Oudmayer.

– Disse barna trenger akutt trygghet, stabilitet, beskyttelse og psykososial hjelp; særlig de som er på flukt alene og har blitt skilt fra familiene sine. Mer enn noe annet trenger de fred, sier hun.

ber om våpenhvile og full tilgang

Samtidig ødelegger krigen og masseflukten hele livsgrunnlaget og økonomien for mange familier. De tjener ikke nok til å dekke barnas og familienes grunnleggende behov.

UNICEF fortsetter å be om umiddelbar våpenhvile i Ukraina og å beskytte alle barn fra overgrep. Det inkluderer også å få slutt på all bruk av eksplosive våpen i befolkede områder og angrep på sivil infrastruktur.

– Vi ber om full humanitær tilgang for å kunne nå frem med livsviktig hjelp til barn trygt og raskt, uansett hvor de befinner seg, sier Oudmayer.

Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge. (Foto: UNICEF/Carl S. Asquini)

skaffer mat, vann og beskyttelse

UNICEF og partnere på bakken i Ukraina og i nabolandene jobber med å skaffe barn og familiene deres humanitær hjelp, inkludert beskyttelse, vann og sanitærutstyr, helsehjelp, mat og skoletilbud.

I Ukraina har UNICEF og partnere distribuert livreddende medisinsk utstyr og helseutstyr til nesten 2,1 millioner mennesker i krigsrammede områder og skaffet 2,1 millioner mennesker rent vann der vannsystemene var blitt ødelagt.

I tillegg har UNICEF gitt 610.000 barn og omsorgsarbeidere psykososial hjelp og skaffet læringsmateriell til ca. 290.000 barn.

Nesten 300.000 sårbare familier har registrert seg for å få kontantutbetaling via programmet som UNICEF og departementet for sosialpolitikk driver.

Første UNICEF-last med utstyr som ankom byen Lviv vest i Ukraina. Foto: @UNICEF_UN0607232/Moskaliuk

tilbud langs grensen og i nabolandene

UNICEF støtter også nabolandene som har tatt imot ukrainske flyktninger i samarbeid med nasjonale og lokale systemer der.

– Her har vi tilbud som særlig retter seg mot sårbare barn i form av beskyttelse, helsehjelp, mat og trygge lekeplasser. Barn tilbys også læringsaktiviteter og skolegang for å gi dem et preg av normalitet i en traumatisk hverdag, sier Kristin Oudmayer.

UNICEF lærer også opp grensevakter i anti-trafficing-beredskap og deler ut vaksiner og medisinsk utstyr i mottakerlandene.

25 såkalte «Blue Dot»-sentra, som er trygge oppholdssteder langs fluktrutene, er blitt etablert av UNICEF og UNHCR på hovedfluktrutene inn i Moldova, Romania, Polen, Italia, Bulgaria og Slovakia.

I Moldova har over 52.000 flyktninger, primært alenemødre med barn, mottatt kontant-utbetaling.

UNICEF har bedt om 624,2 millioner dollar i sin appell for å sikre humanitær hjelp inne i Ukraina og 324,7 millioner dollar til respons i nabolandene.

Barn og familier ved et Blue Dot-senter i Romania. Totalt har UNICEF og UNHCR etablert 25 slike Blue Dots langs fluktrutene ut av Ukraina. Her tilbys de mat, vann, informasjon, helsehjelp, hvile og beskyttelse. Foto: @UNICEF_UN0600992/Nicodim

Det haster fortsatt for barna i Ukraina

Situasjonen for barn i Ukraina blir verre for hvert minutt. Barn blir drept, såret og traumatisert. UNICEF har vært i Ukraina i 25 år. Nå styrker vi innsatsen på bakken med nødhjelp som trygghet, rent vann og livsviktig helsehjelp.

Sammen kan vi nå barna som nå rammes ekstra hardt.

Siste nytt

55 barn drept og skadet i Sudan
Mor og gutt på flukt Sudan

55 barn drept og skadet i Sudan

Les mer
Stadig mer kritisk for barna i Gaza
Gutt på flukt med sekk Gaza

Stadig mer kritisk for barna i Gaza

Les mer
Nesten 2000 barn drept eller skadet i Ukraina
Ukrainsk jente i ruiner

Nesten 2000 barn drept eller skadet i Ukraina

Les mer
Publisert av Anne Nilsen tirsdag 31/05/2022 - 23:01