Leo Ajkic er UNICEF Norges nyeste ambassadør

Programleder og journalist Leo Ajkic er utnevnt som UNICEF Norges nyeste ambassadør. Ajkic er en av Norges viktigste profiler innenfor temaer som oppvekst, utenforskap og fordommer. Gjennom mange års engasjement har han vært en klar stemme for flyktninger og hvordan det er å vokse opp i Norge med en slik bakgrunn.  

«Fortjent» flyktningstatus

Sammen med UNICEF Norge vil han blant annet rette søkelyset mot hvordan flere flyktninger som kommer til Norge, ofte føler at de ikke har rett til å være her.  

– Jeg følte jeg fikk lov å komme til Norge fordi det var krig i hjemlandet mitt. Men jeg ser ofte at når det gjelder andre grunner til hvorfor folk flykter, så er det knyttet fordommer til det. Jeg vil jobbe for at alle skal føle seg inkludert i fellesskapet, og at ingen som kommer hit som flyktning eller innvandrer skal føle på skam for den de er, eller det de flykter fra, sier Ajkic. 

Aldri før har så mange voksne og barn vært internt og internasjonalt fordrevet. Opp mot halvparten er på flukt. Det betyr at verden over står enormt mange barn overfor en vanskelig og utrygg hverdag. Som FNs barnefond er UNICEFs viktigste oppgave å sørge for at barns rettigheter blir ivaretatt. Et barn på flukt har altså ikke bare krav på beskyttelse, utdannelse og helsehjelp, men også en rett til å ikke bli diskriminert.  

– Dette er et viktig og uadressert tema som vi håper vi kan få løftet høyt sammen med en så god og viktig rollemodell som Ajkic. Ingen flyktninger er mer verdige enn andre. En flyktning er en flyktning, og et barn er et barn. Alle barn som kommer til Norge på flukt, skal føle seg velkomne, uansett alder, kjønn, rase, religion og bakgrunn. Dette kan alle bidra til, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken. 

Arbeidet begynner med barn 

– Vi må se på barn på flukt som det de er, nemlig barn. De skal ikke måtte bli dårlig behandlet for foreldrenes valg, sier Ajkic. 

Selv mener han at å samarbeide om dette temaet med UNICEF Norge er gunstig, spesielt fordi arbeidet mot fordommer begynner med barn. 

– Barn og unge har ikke de negative holdningene som finnes der ute. Vi må begynne med barn og unge. Det er de som kan endre samfunnet vårt, og gjøre det rausere, sier Ajkic. 

Han har selv fått føle på kroppen hvordan det var å være på flukt fra Bosnia som åtteåring, og har vært veldig åpen om hvordan dette har påvirket ham gjennom oppveksten og voksenlivet. 

Ajkic har også laget sin egen serie om temaet, kalt Flukt, som han vant Gullruten for i 2017. Samme år var han programleder for TV-aksjonen, hvor inntektene gikk til UNICEF.  

Leo Ajkic er UNICEF Norges nyeste ambassadør. Sammen med UNICEF vil han kjempe for at alle barn skal føle seg inkludert i fellesskapet.

Kampen om et rausere samfunn 

– Vi ser det nå i Moria og på de andre greske øyene. Vi ser det i Midtøsten, flere steder i Afrika, i Latin-Amerika, og vi har sett det i USA – at barn på flukt ikke får sine rettigheter oppfylt og at de blir møtt med fordommer. Når et barn først får muligheten til å bygge opp igjen en tapt barndom, skal ikke holdninger og fordommer ødelegge. Vi er stolte av å få ta denne kampen sammen med Leo, sier Viken. 

– Den tiden vi er i nå, minner oss om samhold. Vi må aldri slutte å jobbe sammen for å gjøre samfunnet vårt rausere, sier Ajkic. 

Vil du ha siste nytt om unicefs arbeid rett i innboksen?

Hold deg oppdatert på vårt arbeid i Norge og rundt om i verden. Du får innsikt i hvordan UNICEFs arbeid bedrer hverdagen til barn, hvordan vi bistår lokalsamfunn og viktige humanitære hendelser i verden.

Publisert av Lise Larsen onsdag 29/04/2020 - 07:05