Ber om vaksiner til Afrika

I mange land i Afrika øker nå smitten dramatisk dag for dag, men mindre enn 5 % av befolkningen er fullvaksinerte. Selv ikke helsearbeidere og andre i førstelinjen har fått vaksiner i mange av landene. De ligger minst et år bak Norge og andre vestlige land. Dette går hardest utover barn og unge.

-Denne skjevfordelingen er urettferdig og et stort feilgrep. Den setter afrikanere – og resten av verden – i stor fare, står det i oppropet signert kjente profiler som Trygve Skaug, Ane Brun, Grace Bullen, SnowBoyz, Sissel Kyrkjebø, Sebastian Zalo og Thorbjørn Harr.

bakerst i verdens farligste kø

På Bidens covid-19-summit i september lovet de rike verdenslederne å jobbe for å sikre vaksiner til 40% av hele verdens befolkning i løpet av 2021, og 70 % innen midten av neste år.

I oppropet ber derfor UNICEF Norge og kjente personer G20-lederne om å omsette løftene til konkret handling – innen desember 2021. De krever at rike land gir av sitt overskudd med vaksinedoser til Afrika. I tillegg er det et stort behov for ressurser til å lære opp helsearbeidere, gi dem beskyttelsesutstyr og sikre en trygg oppbevaring og transport av vaksinene.

Opprop fra UNICEF Norge og kjente personer til G20-lederne. Grafisk element

De rike G20-landene har mottatt 15 ganger flere vaksinerdoser pr. innbygger enn de har i Afrika sør for Sahara. Bare en av 10 helsearbeidere i Afrika er fullvaksinert mot covid-19.

-Fattige land står bakerst i vaksinekøen – som nå er verdens farligste kø. For hver dag som går uten at Afrika og andre fattige land får vaksinert sin befolkning, mister enda flere barn og unge skolegang, omsorgspersoner og livsviktig helsehjelp. Det øker også faren for nye mutasjoner og smitte i andre deler av verden. Vi har ingen tid å miste, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.   

G20-møtet i Roma 30. og 31. oktober er en gylden mulighet for lederne av verdens mektigste land til å gjenta forpliktelsene sine om å gi fra seg vaksinedoser, øke tempoet og sikre at fattige land kommer lengre fram i vaksinekøen.

les hele brevet her:

Brev til G20-lederne. Grafisk element

Siste nytt

Historisk nedgang i barnedødelighet
Vaksinering av liten gutt

Historisk nedgang i barnedødelighet

Les mer
30 millionar fleire jenter lever med kjønnslemlesting
Siluett av jente i mørkt rom

30 millionar fleire jenter lever med kjønnslemlesting

Les mer
Klare krav til statene om et rent miljø for barn
Jenter i flomvann

Klare krav til statene om et rent miljø for barn

Les mer
Publisert av Anne-Mali Thyrum onsdag 27/10/2021 - 05:00