Hvordan snakke med barn om koronaviruset

Publisert av Nina Holand mandag 23/03/2020 - 13:24

De fleste barn og unge vil de nærmeste ukene komme til å tilbringe betydelig mer tid med foreldre og foresatte enn de er vant til. For mange vil dette være uproblematisk, fordi rammene er trygge, relasjonene gode, og fordi de voksne håndterer sine egne bekymringer på en konstruktiv måte. Hvordan barn og unge takler denne situasjonen, er i stor grad avhengig av voksnes håndtering. I disse dager kjenner mange voksne seg, forståelig nok, usikre på hvordan de skal håndtere situasjonen overfor barna.

Barn får med seg mer enn man tror

Barn får med seg langt flere nyheter enn det voksne er klar over. Med dagens mediebilde og teknologi, blir de i dag servert nyheter i flere kanaler enn tidligere, for eksempel fra en TV eller en radio som står på i bakgrunnen eller på nettet – ofte uten voksne tilstede. Det er uheldig i disse dager, da ordbruken fra de som uttaler seg i media både kan oppleves komplisert og skremmende, dersom det ikke er noen tilstede som kan oversette og forklare.

Behov for å forstå

Barn har behov for å forstå, og de har rett til informasjon som hjelper dem å forstå verden de lever i. Dette er spesielt viktig når barn uttrykker bekymring over ting som skjer, som er utenfor deres kontroll. Vi kan ikke be dem lukke øynene, og heller ikke be dem la være å bry seg om koronakrisen, men vi skal heller ikke gjøre dem unødvendig bekymret.

Ha gode samtaler

Unger som allerede har en sårbarhet i seg blir lettere engstelige og kan føle eller tro at koronaviruset vil kunne ramme dem både personlig og øyeblikkelig. De kan bli liggende søvnløse og bli så bekymret at det går ut over humør og søvn. Som voksen er det viktig å huske at barn som virker uinteresserte og uberørte, også kan ha behov for å snakke om det de ser og hører. Gjennom gode samtaler som viser at vi tar barna på alvor, kan vi som voksne både forebygge og dempe bekymringer.

UNICEFs råd til voksne i kontakt med barn:

1. Noen voksne vil kanskje føle seg overveldet av ansvaret i øyeblikket, men det fine er at du ikke trenger å være smittevernekspert for å snakke med barn om koronaviruset. Det holder at du selv har setter deg inn noen enkle fakta når du skal forklare og snakke med ungene. Mange har allerede lært noe om dette på skolen, og forventer at andre voksne rundt dem kan være samtalepartnere. For å gjøre det enkelt for deg, har vi laget en liste over 11 ting du bør vite.

2. Uavhengig av barnets alder bør du som voksen unngå å bygge oppunder frykt og følelsen av hjelpeløshet (selv om du kanskje kjenner på det selv). Trikset er å være ærlig, og samtidig finne en balanse mellom å understreke alvoret uten å skremme, og samtidig bruke tid på å gi gode gode forklaringer. Det kan for eksempel være viktig å fortelle at alle som bestemmer i Norge jobber for å stoppe spredningen, og at de som er syke får hjelp og behandling – enten hjemme eller på sykehus.

3. Barn avreagerer og bearbeider følelser og opplevelser gjennom lek. Med begrensede muligheter for lek med andre, kan likevel du hjelpe barn å finne positive måter å uttrykke følelser som tristhet og redsel på, gjennom kreative aktiviteter som å spille, tegne eller rollespill. Barn føler ofte lettelse når de kan uttrykke følelser i et trygt og støttende miljø.

4. Mange barn lurer på hva de selv kan bidra med, og da er det godt for dem å vite at de allerede bidrar til å gjøre noe, ved å være hjemme fra barnehage/skole, ved å vaske hendene nøye, og ved å nyse og hoste i armhulen.

5. NRK Super har flere Supernytt-saker liggende på nettet, som kan hjelpe deg som voksen å trygge og forklare, og Aftenposten Junior er nå gratis for alle barn.

HJELP OSS MED Å BESKYTTE BARN MOT DØDELIGE SYKDOMMER!

Siste nytt

Klare krav til statene om et rent miljø for barn
Jenter i flomvann

Klare krav til statene om et rent miljø for barn

Les mer
Hvordan tette igjen vaksinegapet?
Vaksinering av barn i Malawi 2022, UN0641063,  © UNICEF/U.S. CDC/Unique Identifier/Daylin Paul

Hvordan tette igjen vaksinegapet?

Les mer
Økt skepsis til barnevaksiner etter pandemien
Jente fra Jemen får vaksine_State of the World 2023

Økt skepsis til barnevaksiner etter pandemien

Les mer