Nytt samarbeid for barns rettigheter i matvarebransjen

UNICEF og Norges Bank Investment Management (NBIM) fornyer sitt samarbeid om barns rettigheter. Det nye samarbeidet skal legge til rette for dialog mellom ledende selskaper i matvareindustrien. Målet er å øke fokuset på barns ernæring og barns rettigheter i bransjen.

UNICEF og NBIM, som forvalter Oljefondet, har siden 2017 samarbeidet om et nettverk for å fremme barns rettigheter i klesindustrien. Dette initiativet ferdigstilles nå i forbindelse med publiseringen av et kompendium for god forretningspraksis.

Etter gode resultater av samarbeidet og tilbakemeldinger fra selskaper i klesnettverket, ønsker nå UNICEF og oljefondet å fortsette samarbeidet gjennom et nytt initiativ.

Gjennom det nye initiativet samles et nettverk av selskaper innen matvarebransjen for å diskutere hvordan selskapene kan vurdere forretningsrisiko og muligheter knyttet til barns ernæring. De skal også se på hvordan de kan bidra til bedre forretningspraksis som respekterer barns rett til ernæring og helse.

Foto: UNICEF

Riktig ernæring redder liv

God helse gjennom riktig ernæring er helt essensielt for at barn skal kunne overleve, vokse opp og utvikle seg.

– Vi har hatt et godt samarbeid med NBIM om barnerettigheter i sko- og klesindustrien, og dette kan skape positive endringer i den bransjen. Nå ser vi fram til å fornye samarbeidet med NBIM, om ernæring. Å sikre barn riktig kosthold i tide er livsviktig og helt nødvendig for å gi barn en framtid. Barn har rett til god helse og ernæring, og ved å sikre barn sunne liv bidrar vi til en bærekraftig utvikling, sier Camilla Viken, Generalsekretær i UNICEF Norge.

Forebygge overvekt og fedme

Mens veksthemning og avmagring vedvarer verden over, endres feilernæringsbildet raskt på et annet område. Omfanget av overvekt og fedme øker i nesten alle land og i dag er hele 40 millioner barn i verden overvektige.

– Barns matvaner påvirkes sterkt av næringsmiddelindustrien. I butikker og andre steder hvor mat selges har forhandlerne stor innflytelse på barns ernæring, gjennom blant annet produktsammensetning, markedsføring, pris og produktplassering. Dagligvarehandelen er derfor et viktig inngangspunkt for å bidra til forebygging av overvekt og fedme hos barn, sier Kyrre Lind, fagansvarlig for global helse i UNICEF Norge.

Familie som spiser sammen
Foto: UNICEF

Utsatt bransje

– Barns rettigheter har lenge vært et satsingsområde for NBIMs ansvarlige investeringsarbeid. Bedrifter i matvarebransjen er utsatt for vesentlig økonomisk og bærekrafts-relatert risiko i forbindelse med reguleringer og potensielle endringer i etterspørselen fra forbrukerne. Dette gjør barns rettigheter knyttet til ernæring og helse til et interessant neste tema for fondet i det fornyede samarbeidet med UNICEF, sier direktør for eierskap og etterlevelse i NBIM, Carine Smith Ihenacho.

Et utvalg av selskaper Norges Bank Investment Management har eierandeler i, er invitert til å bli med i nettverket. I løpet av de neste to årene er målet å arrangere fire workshops og utvikle et veiledningsverktøy, slik det som ble laget til initiativet i klesnettverket.

Se kunngjøringen om det nye samarbeidet her.

Aktuelt

Verden er i krise - reflekteres ikke i statsbudsjettet

UNICEF etterlyser en enda større satsing på verdens helse, i en tid med enorme globale helseutfordringer.

Barn og unge søkes: si din mening om klimaendringene

Vi trenger DIN mening om hvordan klimaendringene påvirker barn og unge!

Barnas tale 2021

UNICEF inviterer alle barn i Norge til å skrive en tale, som vil bli vist på TV 2 på nyttårsaften.
Publisert av Lise Larsen onsdag 05/05/2021 - 08:00