Nordstrand skole har arrangert UNICEF-runden i 20 år

Nordstrand skole i Oslo har deltatt på UNICEF-runden helt siden 2001. Elever, foresatte og lærere har samlet seg i skolegården og løpt så langt de bare orker, slik at flere barn skal få gå på skole.

– Vi har valgt å gjennomføre UNICEF-runden fordi det er et godt prosjekt å samarbeide med foreldrene på. Det er også en måte å engasjere elevene i å hjelpe andre, forteller Christian Gulnes, rektor på Nordstrand skole.

På Nordstrand har de valgt å gjennomføre UNICEF-runden om ettermiddagen, slik at de foresatte også kan bli med å løpe. Men de fleste andre skolene arrangerer UNICEF-runden i skoletiden. Én av fordelene med UNICEF-runden er nemlig fleksibiliteten – skolen bestemmer selv når og hvordan aktivitetsdagen skal gjennomføres.

Les mer om hvordan aktivitetsdagen UNICEF-runden kan gjennomføres

Samlende og lærerik dag

– For oss er det en fordel å ha UNICEF-runden som en samlende faktor for skolen. Det bidrar til at vi sammen som skole jobber mot et felles mål. Det bidrar til å øke bevisstheten vår på hvordan andre barn har det rundt omkring i verden, hvor vi kan trekke de inn i egen undervisning, sier Gulnes.

For å enkelt kunne implementere UNICEF-runden i skoledagen, har UNICEF laget et undervisningsopplegg som skolene kan benytte helt gratis. Materiellet følger læreplanen og bidrar til mer kunnskap om barnerettighetene, FNs bærekraftsmål og utfordringene i Elfenbenskysten.

Har du spørsmål, eller ønsker tips til gjennomføring? Fyll ut dette skjemaet

"JEG SYNS DET BESTE MED UNICEF-RUNDEN ER AT DU LØPER FOR Å HJELPE ANDRE BARN"

- Jente, 7 år, Nordstrand skole

Løper for barn som mangler skolegang i Elfenbenskysten

I år går donasjonene fra UNICEF-runden til Elfenbenskysten, hvor 1,6 millioner barn risikerer å havne i sult og ekstrem fattigdom fordi de mangler et klasserom å gå til.

– For å finne en løsning på problemet i Elfenbenskysten, har vi inngått et samarbeid med et selskap som bruker resirkulert plastsøppel til å lage byggeklosser, som enkelt kan brukes til å bygge skoler. Elevene og skolene som deltar på UNICEF-runden i år, er derfor med på å bygge helt nye skoler av plastsøppel, forklarer Helle Eiborg, som er prosjektleder for UNICEF-runden.

– Jo flere skoler som blir med på UNICEF-runden, jo flere nye skoler kan vi bygge. Sammen kan vi gjøre en stor forskjell for mange barn i Elfenbenskysten, legger Eiborg til.

I tillegg til å gi flere barn skolegang, bidrar UNICEF-runden til at flere kvinner kommer i arbeid. Søppelet som smeltes om til byggeklosser, samles nemlig inn av lokale kvinner – som dermed får en trygg jobb, som kan sikre fremtiden til kvinnene og deres familier.

Ikke minst er mangelfull søppelhåndtering et voksende problem i urbane områder. Flasker og plastsøppel kan fylles med stillestående vann, der bakterier, virus, parasitter, fluer og mygg kan formere seg.

– Ved å bruke resirkulert plast til å bygge nye skoler, kan vi altså løse et annet viktig problem i tillegg til å gi flere skolegang: Færre barn vil bli alvorlig syke.

Meld på skolen din her

Les mer om UNICEF-runden

Helle Eiborg, prosjektleder UNICEF-runden

Har du spørsmål? Du kan alltid kontakte oss for tips eller hjelp til gjennomføring av UNICEF-runden.

Helle Eiborg er prosjektleder for UNICEF-runden, og svarer gjerne på spørsmål du måtte ha om aktivitetsdagen.