Bærekraftsmål Forbruk og produksjon

Bærekraftsmål 12: ansvarlig forbruk og produksjon

Bilde av kvinne som samler urter, med unge på ryggen.

I dag forbruker vi mer enn hva miljøet tåler. For å passe på at jordkloden er en trygg og god plass å bo på i framtiden, er det viktig at alle tenker over hvor mye de kjøper og kaster hvert år. I gjennomsnitt kaster hver nordmann over 40 kg spiselig mat hvert år. Det kan vi gjøre noe med!

For å oppnå mål 12 har statene blant annet blitt enige om å:

Halvere mengden mat vi kaster hver dag.

Minske sløsing og kasting blant annet ved å resirkulere og bruke om igjen.

Følge internasjonale planer for hvordan man skal kvitte seg med giftig avfall på riktig måte for å beskytte lufta, vannet og jorda.

Sørge for at alle i verden får informasjon om bærekraftig utvikling og mulighet til å leve miljøvennlig.

Les og snakk om det

96 prosent av alle grunnskoler i Norge abonnerer på skolemelk. Nesten alle disse skolene er flinke til å resirkulere melkekartongene. Men ansvarlig forbruk og produksjon handler om mer enn å resirkulere. Det handler om å gjøre mer med mindre ressurser og å tenke over hvor mye man bruker og kaster.

Eksempler på hva vi kan gjøre for å redusere forbruket vårt:

Kaste mindre mat

Reise mindre med fly

Spise mindre kjøtt

Resirkulere

Spare strøm

Kjøpe færre varer

Bruke tog, trikk, buss og t-bane

Har du flere forslag?

DISKUTÉR: Hvorfor er det så viktig at vi ikke kjøper og kaster for mye? Hva kan skje med jordkloden hvis det blir for mye søppel? Hvorfor har det blitt slik at vi kjøper og kaster altfor mye? Hva kan du gjøre for at vi skal nå dette bærekraftsmålet? Hvilke barnerettigheter er viktige for dette bærekraftsmålet?

oppgave

Vet du og de andre i klassen din hvor klærne deres kommer fra? I merkelappen på klærne dine kan du se hvilke land de er produsert i. Lag en undersøkelse i klassen, og finn ut hvilke land klærne deres kommer fra. Lag så en graf eller tabell med oversikt over land og antall plagg fra hvert land. Hva vet dere om landene? Vet dere hvilke arbeidsforhold det er på fabrikkene som lager klær?

Les mer om bærekraftsmål 12 her. (fn.no)