Ferieminner for livet

– Det ble en drømmedag på sjøen, sier Tone Hellevik fra Stavanger. Sammen med sønnen Mats på ni år deltok hun på Sjørøvertokt om bord på en diger seilskute en hel søndag i juli.

Til sammen ti barn og seks voksne fikk mønstre på seilskuta Restauration, som er en tro kopi av et av norgeshistoriens mest berømte seilfartøy, som fraktet norske emigranter fra Vestlandet til USA.

Den flotte skuta, som er satt i stand og drives av en stiftelse, hadde stilt seg til rådighet for familier i Stavanger-området som ellers ikke ville hatt mulighet til å ta barna med på ferie.

På kaiplassen i Stavanger Havn møtte familiene opp om morgenen og fikk først et lite sjøsikkerthetskurs og redningsvester, før de fikk høre litt om skipets historie.

Så bar det til sjøs i en times tid med innlagt skattejakt ombord, før de ankret opp på idylliske Langøy i Ryfylke i strålende vær.

– Barna fant hverandre fra første stund, og det var en kjempegod stemning med en gang båten la fra kai. Fra å være sjenert og skeptisk til å delta, fant Mats venner med en gang, og ville ikke dra hjem da skuta la til kai om kvelden, forteller mamma Tone Hellevik.

Å få klatre opp i masta til det store seilfartøyet Restauration var en stor opplevelse for både barn og noen voksne. (Foto: Sofya Matusova)

til topps i masta

På Langøy ble det grilling av pølser og hamburgere med en ekte sabel, som ungene fikk holde. Uten tvil et høydepunkt.

– Det var skamkjekt og kanonvær, og den beste turen vi som frivillig mannskap har hatt, fortalte skipper Halvor Håvarstein, som hadde med seg tre hjelpere.

På øya var det også ekspedisjon til en strand for å sanke skjell, og en tur inn i en bunker for å skrike og skråle. Etterpå spilte de klossespill.

På vei hjem heiste mannskapene et stort seil – en breifokk – og både barn og voksne ble invitert til å klatre opp i masta. Det var nok den aller største opplevelsen for de fleste.

en opptur

Tone Hellevik forteller at de voksne også fant hverandre, delte historier og utvekslet telefonnumre, og vil holde kontakten.

– Det var helt fantastisk og en opptur for oss alle. Som alenemor til tre var det en liten terskel for meg å melde oss på. Jeg tenkte mye fram og tilbake, men overvant fordommene. Jeg oppdaget at det jo ikke bare er meg som hadde dette behovet, og angrer på at jeg ikke har benyttet meg av slike tilbud tidligere, sier hun.

Barna fant hverandre fra første stund etter at «sjørøverskipet» la fra kai i Stavanger Havn en søndag i juli. Skattejakt, grilling med sabel på Langøy og klartring i masta var blant høydepunktene. (Foto: Tone Hellevik)

gårdsbesøk på hadeland

På Nordre Jønnes Gård tok Mette og Stian imot to alenemødre med tre barn i alderen seks, åtte og tolv år. Barna tilbragte tre opplevelsesrike dager på gården. Gården, som ligger idyllisk til på Hadeland, er i ferd med å utvikles til en eksklusiv bed & breakfast, men i løpet av tre opplevelsesrike dager i juli var det barnefamilier med dårlig økonomi som fikk gleden av å bo på gården.

– For meg er det ekstra fint med et tilbud hvor vi også møter andre barn, og hvor vi opplever noe nytt. Vi har en hytte vi kan låne, men det blir ikke det samme. I tillegg gjør økonomien at vi ikke har mulighet til å dra i opplevelsesparker og liknende, sier Veronica, som er mor til en gutt på tolv år.

De tre dagene på gården ble brukt til fotball, lek, fiske, bading, ATV-kjøring og båtturer på Randsfjorden, med tilhørende pølsegrilling.

I tillegg besøkte barna noen nabogårder, hvor de fikk møte sauer og lam, høner, ender, griser, kalkuner og et par søte hundevalper. På Nordre Jønnes fikk de også møte små kattunger som nettopp var kommet til gården.

To aleneforeldre med barn fikk bo på Nordre Jønnes gård og besøke nabogårder med sauer, griser, ender og kalkuner og søte hundevalper. (Foto: Stian Lyberg)

prøve noe nytt

– Normalt er vi mye i skogen om sommeren, og trives godt med det. Men det er fint at barna kan gjøre noe nytt og prøve nye ting. Her har de fått kjøre båt og ATV, og fiske som de aldri har gjort før. Det kommer de til å huske lenge, sier Nimo, som er mor til to gutter på seks og åtte år.

Barnas mødre Veronica og Nimo la ikke skjul på at tilbudet gjennom Feriesentralen var viktig for både dem og ungene. En trang hverdagsøkonomi gjør at det normalt er begrenset med muligheter til å ta med barna på ferie.

! FERIESENTRALEN ER DESSVERRE STENGT INNTIL VIDERE !

en forandring fra hverdagen

– Det å kunne ta med ungene på noe som dette, betyr mye. Det gir et brudd fra hverdagen, og gir ungene noe spennende å fortelle om når de kommer tilbake på skolen og alle de andre barna forteller om sine ferieopplevelser. Jeg er vanligvis ikke den som spør om hjelp, men jeg er glad for at jeg benyttet meg av denne muligheten, sier Nimo.

– Flere burde benytte seg av tilbud som dette. Det er en god måte å skape gode opplevelser for ungene på. For mange kan det kanskje være vanskelig å akseptere hjelp, men kommer man over den terskelen, har man mye å glede seg over, sier Veronica.

Barna fikk hilse på søte hundevalper på nabogården. (Foto: Stian Lyberg)
Helt nyankomne kattunger til gården var populære. (Foto: Stian Lyberg)

LEs også

Publisert av Anne Nilsen tirsdag 19/07/2022 - 07:27