Fylte et fly med nødhjelp til Etiopia

Etiopia opplever den verste tørken på 40 år. Fem regnsesonger har uteblitt og den sjette står i fare for å utebli. Over 20 millioner barn trenger akutt humanitær hjelp på Afrikas Horn.

– Takket være den fantastiske innsatsen fra de ansatte i Norwegian, kan vi nå få av gårde et helt fly med nødhjelp, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Norwegian har støttet UNICEF Norge siden 2007, og engasjementet både blant ansatte og selskapets kunder har bygget seg opp over mange år. Løp, innsamlinger og frivillig innsats har sikret hjelp til flere hundre tusen barn.

For eksempel har en ivrig kabinsjef løpt New York City Marathon og samlet inn 9 000 dollar til UNICEF. I tillegg har moren hennes strikket votter som hun har solgt til inntekt for UNICEF.

I mai deltar rundt 100 Norwegian-ansatte i Fornebuløpet og arrangerer innsamling før og under løpet. Som julegaver fra Norwegian og alle ansatte gis pengestøtte til UNICEF fremfor julegaver internt i selskapet.

– Det betyr mye å ha dem med som så aktive støttespillere, sier Camilla Viken.

stort engasjement blant ansatte

Kabinsjef i Norwegian, Beate Vinkler Rasmussen, er blant de mange ansatte som engasjerer seg i støtten til UNICEF. Hun har selv løpt New York City Marathon der hun samlet inn 9 000 dollar til UNICEF. Beate deltar på Fyll et fly-turen til Etiopia. (Foto: Silje Glorvigen, Norwegian)

– Partnerskapet med UNICEF skaper stort engasjement internt i Norwegian, og vi ser at våre bidrag gir resultater. Det er også meningsfullt å bidra der vi som flyselskap faktisk kan hjelpe, sier konsernsjef i Norwegian, Geir Karlsen.

– Gjennom innsamlingsaksjoner fra ansatte, donasjoner fra kunder og humanitære aksjoner, har vi sammen bidratt til å gi barn over hele verden bedre levevilkår, sier han.

Ansatte og kabinpersonale fylte mandag 6. mars opp seter og hyller i et nytt Boeing 737 MAX-fly med nødhjelp og annet utstyr fra UNICEFs nødhjelpslager i København. Derfra gikk turen til Addis Abeba der utstyret ble tatt i mot og losset av ansatte ved landkontoret til UNICEF.

Det er sjette gang UNICEF Norge og Norwegian samarbeider om å fylle et fly for å gi hjelp til barn og familier i kriseområder. «Fyll et fly»–aksjonen hadde sin første flyvning i 2014, den gang ble medisiner og annet livsviktig materiell ble fløyet til Den sentralafrikanske republikk.

første flyvning etter pandemien

Et fullt fly med 10 tonn medisiner, helsepakker og jordmorutstyr fra UNICEF Supply Division ankom flyplassen i Addis Abeba i Etiopia 6. mars. (Foto: UNICEF/Fasil Zenebe)

På grunn av blant annet pandemien har det ikke vært flyvninger siden 2018.

– Endelig kan vi sammen med UNICEF igjen fylle et fly med nødhjelp. Jeg er veldig glad for at vi kan bidra til å få enda mer direkte nødhjelp frem til barn i Etiopia, og at vi med dette også setter søkelyset på en av verdens største kriser, sier konsernsjef Geir Karlsen.

– Vi er veldig glade for å endelig kunne sende av gårde et nytt fly igjen med nødhjelp og utstyr til barn som desperat trenger hjelp. Klimakrisen har forverret en allerede kritisk situasjon for millioner av barn og familier i regionen. Det haster med å få hjelpen frem, sier generalsekretær Camilla Viken.

– I en verden med stadig mer komplekse, omfattende og hyppige kriser, er det viktigere enn noen gang å nå fram med livreddende hjelp til sårbare samfunn, sier direktør for UNICEFs Supply Division, Etleva Kadilli.

– UNICEF samarbeider med Norwegian på en Fyll et fly-aksjon, som leverer produkter til Etiopia fra det globale nødhjelpslageret vårt i København. Lasten består blant annet av medisiner, helsepakker og jordmorutstyr. Alle barn fortjener tilgang til grunnleggende forsyninger, og med denne forsendelsen vil helsetjenesten kunne tilby kritisk omsorg til barn og deres familier, sier Kadilli.

Konsernsjef Geir Karlsen og kommunikasjonsdirektør Esben Tuman fra Norwegian, direktør for Barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge, Kristin Oudmayer, samt flere andre ansatt-ildsjeler fra flyselskapet var med på turen.

Den norske ambassadøren til Etiopia, Stian Christensen (t.v.) og fungerende leder for UNICEFs Etiopia-kontor,
Mariko Kagoshima (t.h.) tok i mot flylasten. I midten konsernsjef i Norwegian, Geir Karlsen, og direktør for Barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge, Kristin Oudmayer, som begge var med på flyet. (Foto: UNICEF/Fasil Zenebe)
Publisert av Anne Nilsen torsdag 02/03/2023 - 13:52