Gaza på randen av full katastrofe

UNICEF-direktør Catherine Russell talte til FNs sikkerhetsråd i New York mandag 30. oktober.

- Situasjonen blir verre for hver time som går. Hvis ikke tilgangen til rent vann blir gjenopprettet umiddelbart, vil enda flere sivile inkludert barn, bli syke og dø av dehydrering og vannbårne sykdommer, sa Catherine Russell.

Over 2 millioner mennesker i Gaza er nå i akutt nød på grunn av vannmangel.  

- Vi anslår at 55 prosent av infrastrukturen for vannforsyninger trenger å bli reparert eller rehabilitert. Bare ett avsaltingsanlegg er nå i drift, med bare 5 prosents kapasitet. Alle seks vannrenseanleggene i Gaza er også ute av drift på grunn av mangel på strøm og drivstoff, sa Russell.

420 barn drept eller skadd hver dag

- Som om ikke dette var nok, opplever barn både på israelsk og palestinsk side fryktelige traumer som kan prege den resten av livet, understreket Russell til FNs sikkerhetsråd.

Pr. 2. november er 9.061 palestinere drept i Gaza siden krigen brøt ut 7. oktober, av disse er 3.760 barn. 6.300 barn er skadd, ifølge tall fra Helsedepartementet i Palestina.

- Dette betyr at mer enn 420 barn blir drept eller skadd i Gaza hver dag, et tall som bør ryste oss alle dypt, uttalte Russell.

På Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, er minst 37 barn rapport drept. 30 israelske barn er rapportert drept og minst 20 israelske barn blir fortsatt holdt fanget.

ED Russell i FNs Sikkerhetsråd
Mandag 30. oktober talte UNICEF-direktør Catherine Russell til FNs sikkerhetsråd om den svært dramatiske situasjonen for barn og sivile i Gaza.
Foto: UNICEF/UN71009551

gjør alt vi kan for å nå barna

Bombingen av sivil infrastruktur var også et tema Russell tok opp i sikkerhetsrådet.

Hun viste til at det har vært 34 angrep på helsefasiliteter, ifølge WHO. 12 av Gaza 35 sykehus fungerer ikke lenger.

Minst 221 skoler og mer enn 177.000 hus har blitt ødelagt.

- Vi gjør alt vi kan for å nå frem til alle barna med hjelp, men hjelpearbeidet nå er ekstremt vanskelig, spesielt på Gaza. Det skyldes både beleiringen og de svært farlige forholdene våre ansatte jobber under, sa Russell.

Hun fortalte at flere UNICEF-ansatte selv har mistet nære familiemedlemmer.

- Uten en umiddelbar stans i alle fiendtligheter, er jeg dypt bekymret for skjebnen til barna i regionen, sa hun i sin tale.

Les hele talen til Catherine Russell i FNs sikkerhetsråd.

Slik kan du hjelpe barna i Gaza.

Publisert av Anne Nilsen tirsdag 31/10/2023 - 09:50