Et halvt år med krig har ødelagt barnas fremtid

– Barn blir fortsatt drept, skadd og sterkt traumatisert av krigen og volden rundt seg. De har sett ting de ikke skulle se. Traumer og frykt kan gi dem alvorlige psykiske og fysiske plager for resten av livet. Krigen har dramatiske konsekvenser for generasjoner, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Seks måneder etter den russiske invasjonen av Ukraina, er 5,2 millioner barn avhengig av humanitær hjelp.

Over 13 millioner mennesker er drevet på flukt. 6,4 millioner ukrainere er på flukt i ulike land i Europa. Enda flere ukrainere, 6,6 millioner, er flyktninger i sitt eget land, anslår IOM.

Ikke siden 2. verdenskrig har så mange mennesker flyktet på så kort tid som etter denne invasjonen.

Støtt vår innsamling til barn i Ukraina.

barna hardest rammet

Barna er spesielt hardt rammet. 356 barn er drept mens 595 er skadd av krigshandlingene, ifølge FN. Det betyr at fem barn i snitt har blitt drept eller skadd hver dag. Tallene er trolig langt høyere.

På det meste har 2/3 av Ukrainas barn vært på flukt i eller utenfor landet.

Bombingen mot tett befolkede områder har ødelagt viktig sivil infrastruktur som skoler, sykehus, veier, vannanlegg, hus og andre oppholdssteder. Minst 256 helsefasiliteter og tusenvis av skoler er bombet i stykker.

Nesten 1.000 barn har blitt drept eller skadd etter seks måneder med krig, og 2/3 av Ukrainas barn er drevet på flukt. @UNICEF_UN0615962

1 av 10 skoler ødelagt

Selv om en del av barna har greid å følge on-line-undervisning fra sine tilfluktssteder i andre land eller fra T-banestasjoner og togstasjoner under bakken i Ukraina, blir skolestart i september noe mange kan se langt etter.

Hele utdanningssystemet i Ukraina har blitt ødelagt av den eskalerende konflikten. UNICEF anslår at 1 av 10 skoler er blitt ødelagt. Noen skoler huser flyktninger.

– Skoler ser ut til å ha vært et mål for begge parter i konflikten. Det gjør at familier ikke føler seg trygge på å sende barna på skolen, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

– Alle barn trenger å gå på skolen for å lære, også barn som er ofre i konflikt og kriser. Barna i Ukraina og de som er på flukt utenfor, er intet unntak, sier Russell.

Konsekvensene for generasjoner av barn og unge – og for hele landets fremtid – er dramatiske.

1 av 10 skoler er blitt ødelagt etter seks måneder med krig i Ukraina. UNICEF jobber for å sikre flest mulig barn skolegang når semesteret starter om to uker, men for mange blir det en utopi. Disse barna i Kharkiv bruker basketnettet utenfor til å leke mellom bombetoktene. @UN0668665_Synelnykov

massiv hjelpeinnsats

UNICEF jobber med partnere for å hjelpe sårbare barn og familier med helsetjenester, utdanning, beskyttelse, vann- og sanitærutstyr og livreddende forsyninger.

Inne i Ukraina har UNICEF og partnere siden krigsstart:

  • Delt ut livreddende medisiner og gitt helsehjelp til 4 millioner barn og familier.
  • Nådd 422.000 mennesker i sårbare husholdninger med kontantutbetalinger. Familier med tre barn eller flere, og med barn med nedsatt funksjonsevne har vært prioritert.
  • Gitt mer enn 3,4 millioner mennesker tilgang til rent vann i områder der vannsystemene er blitt ødelagt, særlig i øst-Ukraina.
  • Skaffet 270.000 barn læringsmateriell og engasjert over 402.000 barn i formell og uformell undervisning.
  • Gitt 1,4 millioner barn og omsorgspersonell psykisk helsehjelp og psykososial støtte.
  • Bistått 63.000 barn med saksbehandling og henvisning til andre hjelpeinstanser.
UNICEF har skaffet læringsmateriell og sørget for aktiviteter og undervisning til over 402.000 barn på flukt i Ukraina og nabolandene. Her fra en togstasjon i Kyiv. Foto: ©UNICEF/UN0618976/Pashkina

hjelp i nabolandene

I nabolandene til Ukraina støtter UNICEF nasjonale, kommunale og lokale systemer med beskyttelsestiltak for barn, spesielt rettet mot de mest sårbare barna. Dette inkluderer:

  • Opplæring av grensevakter i anti-traffickingarbeid.
  • Læringsstøtte og hjelp til å inkludere flyktninger i skoler lokalt.
  • Gitt over 600.000 barn på flukt i naboland formell og uformell undervisning i samarbeid med lokale myndigheter og flyktningmottak.
  • Distribusjon av vaksiner og medisinsk utstyr.
  • Etablering av trygge leke- og læringsrom for å gi barna en følelse av normalitet.
  • Samarbeid med lokale myndigheter om sommerskoler, som en forberedelse til skolestart i september.
  • Etablering av 40 Blue-Dot-sentre ved grenseovergangene, i samarbeid med UNHCR. Dette er trygge steder langs fluktruten som gir barn og mødre beskyttelse, informasjon, hvile, lek og hjelp til å identifisere barn som har kommet bort fra familiene sine.
  • Blue Dots i regi av UNICEF og UNHCR har blitt etablert i landene Romania, Moldova, Ungarn, Polen, Bulgaria, Italia og Slovakia.
På et av de 40 Blue Dot-sentrene som UNICEF og samarbeidspartnere har satt opp ved grensene til naboland for å gi barna og foreldrene hardt tiltreng ly, hvile, mat og viktig informasjon. Foto: @UNICEF_UN0600992/Nicodim

ber om våpenhvile

UNICEF fortsetter å be om umiddelbar våpenhvile i Ukraina og å beskytte alle barn fra overgrep. Det inkluderer også å få slutt på all bruk av eksplosive våpen i befolkede områder og angrep på sivil infrastruktur

– Uten en umiddelbar våpenhvile og fremforhandlet fred, vil barna fortsatt lide. Og ringvirkningene av krigen vil også påvirke sårbare barn over hele verden, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

UNICEF advarer også om at krigen har ført til en akutt barnebeskyttelseskrise.

– Barn på flukt fra krig og uroligheter risikerer å bli adskilt fra familiene sine og er særlig utsatt for vold, overgrep, seksuell utnyttelse eller trafficking. De fleste har blitt utsatt for svært traumatiske opplevelser, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft, Kristin Oudmayer.

SEND LIVSVIKTIG NØDHJELP TIL BARN OG FAMILIER

Situasjonen for barn i Ukraina blir verre for hvert minutt. Barn blir drept, såret og traumatisert. UNICEF har vært i Ukraina i 25 år. Nå styrker vi innsatsen på bakken med nødhjelp som trygghet, rent vann og livsviktig helsehjelp. Sammen kan vi nå barna som nå rammes ekstra hardt.

Siste nytt

Rekordmange barn i akutt nød i Sudan
Fire jenter med vannkanner på hodet

Rekordmange barn i akutt nød i Sudan

Les mer
Sultkatastrofen i Nord-Gaza kan unngås
Jente på Gaza med vannkanner

Sultkatastrofen i Nord-Gaza kan unngås

Les mer
Jemen på randen av kollaps
Jenter utenfor et familiesenter støttet av UNICEF i Jemen

Jemen på randen av kollaps

Les mer

Vil du ha siste nytt om unicefs arbeid rett i innboksen?

Hold deg oppdatert på vårt arbeid i Norge og rundt om i verden. Du får innsikt i hvordan UNICEFs arbeid bedrer hverdagen til barn, hvordan vi bistår lokalsamfunn og viktige humanitære hendelser i verden.

Publisert av Anne Nilsen mandag 22/08/2022 - 12:57