Ikke la vaksinen bli en luksusvare for de rike

Skrevet av generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken. Kronikken ble først publisert i Dagbladet, 14.12.2020.

Hvem får den først? Skal du ta den? Bør jeg ta den? Hva med barna mine, får de den? Den amerikanske? Den russiske, den er vel ikke særlig trygg? Den som må holdes kald ved minus 70 grader, den kan jeg tenke meg. Eller den fra Sveits, den hadde passet meg bra.

Var det ikke en som ga gode resultater? Helst ikke den som gir 70 prosent immunitet. Har du en som er 100 prosent sikker, helt uten bivirkninger? Det hadde jo vært det beste.

Frivillige firer seg i vaiere over elver, de risikerer livet sitt for å nå fram med den dyrebare vaksinen i tide.

Bli med på én av historiens største vaksinekampanjer

Covid-19 er den største globale krisen siden 2. verdenskrig. Barn lider når helsestasjoner må stenge og omsorgspersonene ikke får vaksine mot covid-19. Med din støtte vil vi distribuere to milliarder vaksiner i fattige land.

Aksjoner som dette er bare én av mange historiske milepæler som du vil være med på som UNICEF-fadder.

Barn påvirkes også!

Barn er de som lider mest når omsorgspersoner og helsepersonell blir smittet av covid-19. Det gjør for eksempel foreldreløse barn ekstra sårbare.

Lær mer om pandemiens konsekvenser for barn.

Er vaksinen vår folkerett?

Her hjemme snakker vi om vaksinen som vår folkerett, noe som vi fritt skal kunne velge mellom. Vaksinen til Pfizer, Moderna sin, Johnson & Johnson, vi vil naturlig nok ha den som er mest sikker.

Vi er midt i en global pandemi, med en sykdom som verken gjør forskjell på statsministere, presidenter, skuespillere, fattige eller rike. Men nå som blikket glir fra sykdommens herjingstokt, og over til vaksinen – så glir øynene gradvis ned til vår egen navle.

Det handler ikke lenger om liv som går tapt, men hvor i køen vi står mens livbåtene senkes mot havet. Hvor mange prosent sikkerhet kan vi kjøpe oss? Det vites ikke enda, men en ting kan du være 100 prosent sikker på: Det er andre som trenger vaksinen like mye som deg, som kanskje ikke får den.

Sammen sørger vi for en rettferdig fordeling av covid-19-vaksinen. Bli med du også!

Du er ikke helt alene om å stå i vaksinekø. UNICEF kjemper for en mer rettferdig fordeling.

De rike landene støvsuger markedet

Nå har et mindretall av verdens nasjoner, sikret seg størsteparten av vaksinedosene. Den er i ferd med å bli en luksusvare, og som alltid er det de fattige som rammes. Der er bivirkningene noe annet enn kvalme eller feber. Får helsearbeideren covid-19, står en hel landsby uten helsetjenester de neste ukene.

Som alltid er det oss på første klasse som er førstemann i livbåtene. De fattige går ned med skipet.

Jo, rike land er enige om å kjøpe inn vaksiner til de fattige. Derfor kommer de bakerst i køen: Noen må ta regninga, og de betalende mottar vaksinen først. Uten dem – ingen vaksine. Greit nok, markedskreftene rår.

BLI MED PÅ VAKSINENS REISE FRA BEGYNNELSE TIL STIKK

Vaksinene kommer til å lande på en flyplass et sted, dette er sikret gjennom internasjonale samarbeid. Men hvordan vaksinene kommer seg ut til helsearbeidere og folk i risikogrupper – det er en helt annen historie. Hvis du nå tenker at den rulles inn i en større frysebil, og kjøres til nærmeste helsestasjon – så må du tenke nytt. Reiseveien er ingen vei i det hele tatt, og helsestasjonen finnes kanskje ikke ennå.

La oss ta en liten reise sammen med akkurat denne vaksinen. En frivillig i Sør-Sudan får ti kjølebokser festet til sykkelen sin. Den må holdes kald fra begynnelse til stikk. Endres temperaturen bare et par grader, kan man kaste både vaksinen, og potensielt et liv. Nå har han 43 timer på seg før den er ubrukelig. Han må sykle gjennom en jungel i regntida, over en elv, via militante styrker, gjennom en ørken.

Det er lett å glemme denne virkeligheten, så fjern fra vår velferdsstat. Der helsevesenet bare er én person. Der en sykkel kan redde en hel landsby. Du må huske at disse menneskene trenger vaksinen like mye som deg – for glemmer du dem, får de den kanskje heller ikke.

Alle kan få covid-19, synes du ikke da at alle burde få vaksinen? Bli med på én av historiens største vaksinekampanjer!

Infrastrukturen er på plass: UNICEF har levert vaksiner til de trangeste krokene av verden i årevis, ved hjelp av donasjoner fra de som kjemper sammen med oss. Dog hjelper det lite at systemet er på plass – hvis innstillingen vår, holdningene våre, ikke er det.

Les mer om pandemiens konsekvenser og barna som rammes

Vil du ha siste nytt om unicefs arbeid rett i innboksen?

Hold deg oppdatert på vårt arbeid i Norge og rundt om i verden. Du får innsikt i hvordan UNICEFs arbeid bedrer hverdagen til barn, hvordan vi bistår lokalsamfunn og viktige humanitære hendelser i verden.

Publisert av Lise Larsen onsdag 06/01/2021 - 17:59