Embla (11) fra Bergen skal holde Barnas nyttårstale i 2022

Nå er hun valgt ut til å holde sin tale på NRK1, i forkant av Kongens og statsministerens nyttårstaler.

– Talen min handler om hat og hvordan hat kan erstattes med kjærlighet. Mitt nyttårsønske er at alle skal bli respektert for den de er. Å få lov til å holde min nyttårstale fra Rikssalen i Eidsvollbygningen om noe jeg er veldig opptatt av, er utrolig stort, forteller Embla som allerede har vært på besøk hos Jonas Gahr Støre på statsministerens kontor.

Rekordmange taler fra barn i hele landet

For fjerde år på rad har UNICEF invitert alle barn i Norge til å skrive en nyttårstale og sende inn sitt bidrag til Barnas nyttårstale, og aldri før har det kommet flere bidrag. Hundrevis av barn har i løpet av året sendt inn videoinnspilte taler til UNICEF Norge og NRK om tema de brenner for.Talene har kommet fra hele landet og de fleste innsenderne er mellom 10 og 12 år gamle.

Stadig flere barn og unge tør å bruke retten til å si ifra om sine meninger og be voksne lytte. Vi er glade for å være med å løfte dem og deres stemmer fram som like viktige ved inngangen til et nytt år.

Målet med programmet er å gi barn en tydeligere stemme i det offentlige rom, og styrke deres rett til å uttrykke sine meninger og bli tatt på alvor. En rett som er nedfelt i FNs barnekonvensjon.

– Pleier du å huske alt du skriver, eller må du lese når du holder taler? Er du bekymret for fremtiden? Og hvorfor har du en ostehøvel i skuffen din? Embla hadde mange spørsmål da hun fikk møte Jonas Gahr Støre på statsministerens kontor. Foto: Moen/Nordic Screens.

Stor variasjon i tematikk

2022 var året hvor skolene igjen ble åpnet, og barn og unge kunne løpe tilbake til fritidsaktivitetene sine. Så brøt det ut krig i Europa. Noen uker etter 17. mai-togene igjen var fulle av festglade barn som feiret demokratiet, ble pride avlyst i hovedstaden etter et brutalt terrorangrep. Året har preget oss alle, både barn og voksne.

Selma Ibrahim leder «Barnas nyttårstale» på NRK. Foto: Moen/Nordic Screens

Likestilling, krig, mobbing, klima, miljø, psykisk helse og dyrevelferd er bare noen av temaene norske barn tar opp i sine taler. Programmet skal i år ledes av NRK-profilen Selma Ibrahim, som de aller fleste norske barn og foreldre kjenner godt fra før. Hun gleder seg over at så mange barn bruker stemmen sin til å ytre seg om det de brenner for.

– «Barnas nyttårstale» representerer en unik mulighet for norske barn til å løfte frem sine perspektiver på saker som opptar dem. Jeg heier veldig på at flere barn skal bruke stemmen sin, utdyper Selma.

Med «Barnas nyttårstale» inviterer NRK til en ny nyttårstradisjon hvor barns grunnlovsfestede ytringsfrihet står i sentrum.

Les mer om Barnas tale og få tips og triks når du skal skrive en tale selv.

Publisert av Anne-Mali Thyrum torsdag 08/12/2022 - 14:04