Åpent brev til statsministeren

Publisert av UNICEF torsdag 09/07/2020 - 21:52

et ønske til Norge som nytt medlem i Sikkerhetsrådet

Kjære Erna Solberg,

UNICEF Norge ønsker å gratulere Norge med å nylig å ha bli valgt inn som nytt medlem i FNs sikkerhetsråd. Selv om sommerferien nå er i gang, vil vi komme med et ønske til det nye medlemmet: 

UNICEF Norge ber den norske regjeringen om å markere tilliten fra verdenssamfunnet, med umiddelbart å bidra i relokaliseringen av sårbare barn fra Hellas. 

I den offisielle kampanjen for å komme inn i Sikkerhetsrådet, har det gang på gang blitt sagt at Norge vil bidra til å styrke internasjonalt samarbeid og fremme folkeretten. Ved å relokalisere barn fra Hellas, vil Norge gjennom handling vise at dette er mer enn store ord for å sikre en plass. Norge kan nå vise at det er et land som står ved sine forpliktelser. 

UNICEF Norge ber den norske regjeringen om umiddelbar relokalisering av sårbare barn fra Hellas
© UNICEF/Aris Athanatos

Internasjonalt samarbeid og folkeretten i praksis 

Hellas har spurt Norge om hjelp for å håndtere den humanitære katastrofen som utspiller seg blant flyktningene i landet. Greske myndigheter makter rett og slett ikke å gi menneskene som søker asyl i landet, den behandlingen de etter folkeretten har forpliktelse seg til. Dette rammer hardest de mest sårbare; nemlig barna. 

FNs barnekonvensjon er en del av folkeretten og gjelder alle barn, uansett hvor de kommer fra eller hvem de er. Fordi barn på flukt er særlig sårbare, har FNs barnekonvensjon en egen artikkel som sier at disse barna har rett til beskyttelse og humanitær hjelp, i tråd med internasjonale forpliktelser. Et barn er først og fremst et barn, og uavhengig av om det er statsløst, udokumentert, asylsøkende, flyktning eller migrant, har det krav på å få sin rettslige status avklart, på å bli beskyttet mot overgrep, rett på utdanning og på å overleve. Hellas har, som Norge, ratifisert FNs barnekonvensjon, og er forpliktet til å sikre asylsøkende barn sine grunnleggende rettigheter. 

Dessverre makter ikke greske myndigheter alene å oppfylle sine folkerettslige forpliktelser og rettighetene til de asylsøkende barna som lever i Hellas. 
 

Sommerferie er ingen hindring for handling 

For å bidra til en felleseuropeisk løsning på utfordringen Hellas står overfor, har EU-kommisjonen utarbeidet en prosedyre for frivillig relokalisering av enslige mindreårige og mindreårige med alvorlige medisinske tilstander eller andre sårbarheter. Prosedyren sikrer et felles system for relokalisering, som sikrer rettighetene til barna som flyttes og interessene til landene som tar imot. EU-kommisjonen og EU-byråer, UNICEF, Høykommissæren for flyktninger og den internasjonale organisasjonen for migrasjon har alle vært involvert for å kvalitetssikre dette systemet. 

Til tross for at Europa har sommerferie, har både Portugal og Finland denne uken relokalisert barn fra de greske øyene. Fra før har Tyskland, Irland og Luxemburg gjort det samme, mens Belgia, Frankrike, Litauen og Slovenia skal planlegge med å ta imot barn i løpet av de neste ukene. Det er mulig! 

Relokaliseringsprosedyren og landene som har sluttet seg til denne, viser internasjonalt samarbeid i praksis, og UNICEF Norge oppfordrer norske myndigheter på det sterkeste til å gjøre det samme.  

Det er verdt å feire at Norge er valgt inn i FNs sikkerhetsråd etter en kampanje som fremhever internasjonalt samarbeid og folkeretten. Før Norge går inn i sommerferien, ber vi statsministeren om å sikre at arbeidet med å relokalisere barn fra Hellas ikke settes på vent, men blir det første eksempelet på at Norge er et medlem av Sikkerhetsrådet som leder an i arbeidet for et verdenssamfunn preget av fellesskap og solidaritet. 

Camilla Viken 

Generalsekretær, UNICEF Norge 

Les også: Norge må hente barn og barnefamilier fra Hellas nå!