11 millioner barn i Jemen trenger hjelp

 • jemen-1.jpg

  400.000 barn i Jemen lider av livstruende underernæring. Her sjekkes ei jente for underernæring av et vaksinasjonsteam. Foto: Osama Alhariri/UNICEF Jemen

UNICEF lanserer i dag rapporten «Born into war», som viser hvordan Jemens barn har fått arr for resten av livet etter år med vold, flukt, sykdom, fattigdom, underernæring og en mangel på grunnleggende tjenester som vann, utdanning og helsetjenester.

-Jemen er i dag et av de aller verste stedene på jord for barn. Det vi ser nå er en hel generasjon som er født inn i krig, og aldri har opplevd en tilværelse uten vold og død. Det er alltid barn som rammes hardest i krig, og barna i Jemen har måttet betale en ekstremt høy pris for de voksnes krig, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

I Jemen står hele samfunnet i ferd med å kollapse. Mindre enn halvparten av landets helseklinikker fungerer, og det gjør at det er umulig å hjelpe alle som trenger det. UNICEF anslår nå at 11 millioner barn i Jemen, nesten 80 prosent, trenger humanitær bistand. Hvert tiende minutt dør et barn i Jemen av sykdommer som kunne vært unngått. 

-De som overlever kommer til å bære med seg krigens arr for resten av livet, både fysisk og psykisk. De kommer til å trenge hjelp i lang tid framover, også når krigen tar slutt. Nå er det viktig at resten av verden gjør det de kan for å presse partene i konflikten til å komme til en enighet, slik at voldshandlingene kan ta slutt. Ingen kan lenger lukke øynene for det som skjer i Jemen, sier Viken.

Dette er et av mange barn smittet av kolera i Jemen. Flere tusen har dødd av sykdommen. Foto: Mutaz Fuad/UNICEF Jemen

Dette sier rapporten:

 • Mer enn 5000 barn er drept eller skadd i krigen i Jemen – det utgjør fem barn hver eneste dag siden mars 2015.
 •  Mer enn 11 millioner barn trenger humanitær bistand – nesten alle barna i Jemen.
 • Mer enn halvparten av barna i Jemen har ikke tilgang til rent vann eller nødvendige sanitærforhold.
 • 1.8 millioner barn er akutt underernærte, av disse 400.000 livstruende
 • Nesten 2 millioner barn står uten skolegang. Av disse måtte en halv million barn forlate skolen da krigen eskalerte i 2015.
 • Utbrudd av kolera og akutt diare har rammet mer enn 1 million mennesker – en fjerdedel av disse er barn under 5 år.
 • Tre fjerdedeler av alle jenter er gift før de fyller 18 år
 • Lærere og helsearbeidere har bare delvis fått betalt det siste året, noe som går ut over 4,5 millioner barn. Mindre enn halvparten av alle landets helseklinikker er i drift.
 • I begynnelsen av oktober var 256 skoler totalt ødelagte, 150 skoler var okkuperte av mennesker tvunget på flukt fra sine hjem, og 23 skoler var okkupert av bevæpnede grupper.

Allerede før den mangeårige konflikten eskalerte, var Jemen det fattigste landet i Midt-Østen, og et av de fattigste landene i verden. I flere tiår har landet lidd under krig og koflikt, underutvikling, økonomisk krise og svært sårbar infrastruktur og statlig system. Flertallet av familier overlever bare takket være humanitær bistand.

UNICEF krever:

 

 • En øyeblikkelig politisk løsning der partene blir enige om å stanse volden.
 •  Alle parter må overholde internasjonal humanitær lov, som sier at barn skal beskyttes i krig.
 • Hjelpeorganisasjoner må få trygg tilgang til å levere livreddende hjelp til barna i Jemen. Importblokaden må oppheves slik at det er mulig å få forsyninger inn i landet. Mat og drivstoff er nødvendig for å forhindre en hungersnød, og for å kunne drive sykehus og vannsystemer.
 • Lærere og helsepersonell må få lønn for å kunne fortsette sitt livsviktige arbeid.
 • Tilstrekkelig midler må tilføres slik at det er mulig å hjelpe landet på fote. UNICEF ber om 2,5 milliarder kroner for å fortsette arbeidet for barn i Jemen. 

Denne gutten i Sanaa får terapeutisk mat som behandling for underernæring - en av UNICEFs viktigste oppgaver i Jemen. Foto: UNICEF Jemen

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

- Tiden er i ferd med å renne ut for barna i Jemen

Minst 365 barn er drept i Jemen

Sjokkerende tall om krigen i Jemen

Unicef