Millioner av barn mangler trygge toaletter

Du kan gjøre en forskjell

Visste du at millioner av barn i verden ikke har tilgang til trygge toaletter, rent vann eller muligheter for god hygiene? Som et resultat dør over 700 barn hver dag på grunn av diaré - noe som for oss her hjemme er utenkelig.

UNICEFs viktigste oppgave er å redde barns liv og sørge for en trygg og god oppvekst. Alle barn SKAL få tilgang til trygge toaletter, uansett hvor i verden de bor. Vi må øke innsatsen nå - før det er for sent.

Med din hjelp kan vi klare det. Du kan være forskjellen mellom et verdig liv og et liv som tar slutt nesten før det er begynt. Gi en gave som redder liv.

Samarbeider for bedre toaletter

UNICEF jobber for å oppfylle barns rett til gode levekår og god helse. Her er sanitærforhold og rent vann viktig. Barn SKAL få tilgang på trygge og rene toaletter, uansett hvor i verden de bor. Slik kan vi stoppe spredningen av vannbårne bakterier som fører til sykdommer som diaré og kolera – som også er hovedårsak til underernæring og død. Domestos har støttet UNICEF i arbeidet med forbedrede sanitærforhold siden 2012. I løpet av disse ni årene har UNICEF-programmet hjulpet mer enn 29 millioner mennesker, og bygd over 220 000 toaletter til de som trenger det mest i India. Dette er en stor prestasjon, og viser at vi er på rett vei og at mye kan oppnås med engasjerte partnere.

Det er likevel langt igjen. Der er fortsatt barn som dør, og alt for mange barn må være borte fra skolen og undervisningen grunnet diare og andre relaterte sykdommer. Det er fortsatt veldig mange skoler som fortsatt ikke kan tilby gode nok sanitære forhold til skolebarna. Vi kan derfor ikke stoppe kampen mot bakterier nå – vi må fortsette. Domestos har derfor en langsiktig plan for samarbeidet med UNICEF, og jobber mot en nullvisjon.

Elever ved barneskolen Reveena I Borale Village i I Maharashtra-regionen i India foran toalettene skolen har bygget. Foto: UNICEF/Domestos

Nådd målet, men ikke i mål

- Vi i Domestos er veldig stolte av å kunne fortsette å støtte UNICEFs arbeid i denne saken. Siden 2014 har vi hatt et mål om å hjelpe 25 millioner mennesker med rene, trygge toaletter innen 2020. Ikke bare nådde vi dette målet, men vi knuste det ved å hjelpe ytterligere 4 millioner mennesker. Likevel dør over 700 barn daglig av diaré som følge av dårlige sanitærforhold, urent vann og dårlig hygiene. Frem til dette tallet er i null vil vi ikke stoppe vårt arbeid. Domestos er eksperter på toalettrenhold og –hygiene. Derfor er UNICEFs program perfekt og naturlig for oss å engasjere oss i, forteller nordisk ansvarlig for Domestos i Unilever Erik Fredricson.

Domestos arrangerer årlig en donasjonskampanje for å støtte UNICEFs arbeid med vann, toaletter og sanitær. Mellom september og november vil det for hver flaske Domestos med UNICEF-logo du kjøper, doneres 2 kroner til arbeidet de gjør.

Hygiene gir liv til drømmer

COVID-19 pandemien har vist oss hvor avgjørende det er med god hygiene og trygge sanitærforhold for å bekjempe sykdommer. Dessverre er det slik at 4,5 milliarder mennesker i verden over fremdeles mangler tilgang til trygt vann og rene toaletter.

UNICEFs globale sanitære programmer har bidratt til at over 1,3 milliarder mennesker har fått opplæring i hvordan man skal bevare helsen ved hjelp av hygiene. Med WASH-programmet jobber UNICEF samtidig med å sikre trygt vann og sanitærforhold til de som trenger det mest.

Tekstboks: Bildetekst: Små elever i undervisning ved Goth Mahudi Primary School i Rajasthan-regionen i India. En av mange skoler som er med i WASH-programmet til UNICEF. Foto: UNICEF/Domestos
Internatskolen Gathgar Ashram i Maharashtra-regionen i India har merket en positiv endring hos barna siden skolen bygde toaletter. Her sitter Rupaiji, elev ved skolen. Foto: UNICEF/Domestos

Jenter spesielt utsatt

Hele 2 av 3 skoler i u-land mangler et brukbart toalett og tilgang på rent vann. Mange barn går derfor glipp av skolegang på grunn av denne mangelen. Ofte må de bruke tiden til å hente vann til familien. Jentene er spesielt sårbare og faller raskere ut av skolen. Domestos og Unilever støtter UNICEFs globale arbeid for å sikre gode og trygge toaletter til skoler, så alle barn kan få den utdanningen de fortjener.

- Å utstyre skoler med skikkelige toaletter er noe av det viktigste vi driver med. Det er nemlig helt vesentlig for å holde barn på skolen og sikre at de får utdanning. Vi ser at jenter som kommer i puberteten ofte slutter på skolen. Når det ikke finnes rene og trygge toaletter blir de tvunget til å vaske seg eller gå på do i utrygge omgivelser, og dermed lettere utsatt for infeksjoner eller voldekt, forteller generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Toaletter gjør en stor forskjell

Her kan du lese om hvordan noe så enkelt som et toalett har endret livet til mennesker som Lalit, Supriya eller Kalpana og familien hennes.

Lalit, skolebarn:

Lalit i skoleuniform på Ashramschool i Ghatgar. Foto: UNICEF/Domestos

Lalit er en 15 år gammel gutt som går på Ashramschool i Ghatgar. Frem til han var 9 år manglet landsbyen hans et trygt toalett. Han ble regelmessig syk og mistet mange skoledager som en følge av dette. Etter at landsbyen hans endelig fikk seg et trygt og rent toalett holder han seg frisk og har nå et brennende engasjement om å formidle budskapet til andre. Lalit er en av mange millioner barn UNICEF og Domestos har hjulpet for å bedre vann og sanitærforhold.

«Tre fjerdedeler av innbyggerne i landsbyen vår bruker ikke toalettet, men jeg skal fortsette å be dem om å gjøre det til de ombestemmer seg. Broren min blir fortsatt syk av og til, fordi ikke alle bruker toalettet. Jeg vil så gjerne at han skal komme hit til skolen, så han kan være frisk og få en god utdanning».

Supriya, lærer:

Supriya Basasaheb Khutwad på Ashramschool i Ghatgar. Foto: UNICEF/Domestos

Supriya Babasaheb Khutwad er lærer ved Ghatghar Ashramschool, en internatskole for stammebarn mellom 6 og 17 år. Det går 267 barn der, 135 gutter og 132 jenter. Da skolen før manglet trygge toaletter var barna ofte borte i en time når de gikk på do, som gjorde at de mistet mye skole på dagtid. Jentene syntes det var flaut å gjøre fra seg på dagtid, og de ventet gjerne til det var mørkt. Etter hjelp fra UNICEF og Domestos’ program er historien en helt annen. Supriya merker nå en positiv endring i form av at barna er mer tilstede, gir positive resultater og har en bedre helse.

«Alle skoler burde ha toalett. Når barna lærer vanen med å bruke toalettet, utgjør de plutselig en hel generasjon som ikke går på do utendørs og offentlig. Det er disse unge menneskene som skal lede samfunnet vårt, så det er viktig at vi lærer dem å bruke toaletter. Hvis en hel generasjon bruker toalett, så vil neste generasjon gjøre det samme. Og det vil redde millioner av liv».

Kalpana, tobarnsmor:

Kalpana Dilio Dhangare. Foto: UNICEF/Domestos

Kalpana Dilio Dhangare er tobarnsmor og bor i landsbyen Bharsatmet i India. Tidligere var ungene hennes ofte syke og de brukte mye ressurser på å dra til nærmeste sykehus til fots tre kilometer unna. Med hjelp fra opplæringsprogrammet fra UNICEF og Domestos, samlet hun inn penger fra slektninger og bygget et solid toalett sammen med familien sin. Nå holder barna seg friske. I tillegg inspirerte hun andre i landsbyen til å bygge toalett.

«Menn og kvinner i landsbyen vår pleide å gå på do i full offentlighet. De satt midt oppi møkka. Nå som alle bruker toalett er det færre mygg og insekter her, folk blir ikke syke og landsbyen vår er renere».