Feriesentralen for barnefamilier

Publisert av Nina Holand søndag 12/07/2020 - 14:26

Slik kan du sikre mange barn en bedre sommerferie

Vi vet av erfaring at ferien er som et forstørrelsesglass på tilværelsen: Opplever du mye og har det bra, forsterkes denne følelsen i ferien. Har du det vanskelig i hverdagen, oppleves det enda sterkere. Derfor har vi utviklet Feriesentralen.

Årets sommer vil være annerledes, og det på mange plan. De fleste spådommer tilsier at koronapandemien vil føre til økte forskjeller på kort og lang sikt, og det vil påvirke sommerferien for veldig mange barn.

UNICEF Norge har gjennomført en undersøkelse om nordmenns tanker og muligheter rundt årets sommerferie, som gjør oss bekymret for at klasseskillene blir ekstra synlige.

Usikker tid og ferie

Veldig mange barnefamilier vil spesielt denne sommeren ikke kunne tømme lommeboka over rådyre ferier. Mange foreldre har ikke engang en jobb å komme tilbake til når sommeren går på hell. Det betyr at altfor mange barn og voksne går en usikker ferie i møte, kanskje med en klump i magen.

Men – vi har en løsning.

Feriesentralen

UNICEF Norge har en digital feriesentral hvor folk kan tilby og motta opplevelser og minner. Du kan rett og slett tilby gode ferieminner til andre barnefamilier, som trenger det litt ekstra. Her kan du også finne opplevelser til deg og din familie.

Ikke alle barn har de samme mulighetene til gode ferieminner
Ikke alle barn har de samme mulighetene til gode ferieminner. Det kan du være med på å endre!

Norsk dugnad

Mange hundre barnefamilier har de siste årene fått oppleve det fineste med det å være norsk – den enorme, grenseløse dugnadsånden vår. Barn og familiene deres har, ved hjelp av generøse medmennesker, fått tatt sommerferiegleden litt tilbake og nytt et tiltrengt friminutt. Og det fine med dette, er at det ikke skal mye til for å kunne bidra.

Tips er gull

Terskelen på Feriesentralen er nesten ikke-eksisterende. For noen kan bare det å ha tilgang til et telt, gjøre en enorm forskjell. For andre kan det være å endelig få dra på Tusenfryd, eller sove ute under åpen himmel, eller å for første gang sitte i en båt. Uten at vi selv er klar over det, så har vi alle noe å bidra med – om det så er tips til kreative påfunn. Slike tips kan også legges ut på Feriesentralen.

Sommeren er ekstra tøff for mange

Gjennom årene har vi hatt kontakt med utallige barn og voksne i forbindelse med ferietiden. Mange lurer på hvordan de skal komme seg gjennom sommeren, og forteller at de føler skam og har det vanskelig. Ikke bare fordi de ikke kan reise på ferie, men også fordi de ikke har overskudd og initiativ til å gjøre ekstraordinære ting hjemme i ferien. De drømmer ikke nødvendigvis om å reise til Bali eller Alicante. Men de drømmer om overskudd til å gi barna og seg selv et tiltrengt friminutt fra hverdagens bekymringer, og fra sommerens øredøvende stillhet og utenforskap.

Gi minner i gave

De aller fleste av oss ønsker det samme for ferien; koble oss av forpliktelser og gode opplevelser – helst sammen med andre. Og det er dette vi i UNICEF Norge bidrar til gjennom Feriesentralen, og noe DU kan være med på – å skape gode minner, tilhørighet og glede – og på den måten utjevne noen forskjeller barn imellom.

Feriesentralen er derfor en av sommerens viktigste dugnader!

Om du vil være med å gi barn en minnerik sommerferie, se forslagene under for hva som passer deg og din kapasitet best:

Tips til tilbud du kan legge ut:

  • Utlån av hus og hytter
  • Gavekort på opplevelser (for eksempel YouWish.no)
  • Utlån av alt slags utstyr
  • Gratisarrangementer
  • Invitasjon til aktiviteter
  • Dine beste tips til aktiviteter og påfunn

Andre måter å hjelpe på:

  • Del denne artikkelen eller Feriesentralen.no i dine sosiale medier for å spre budskapet både til dem som trenger det, men også til dem som kanskje har noe å låne vekk.
  • Nevn denne portalen på jobben og til venner og kjente.
  • Vær ekstra oppmerksom på barn i din krets som kanskje ikke har de samme forutsetningene for en god og avslappende sommerferie.

Les mer om utlån og våre smittevernråd