UNICEF på plass med nødhjelp til Libya

hjelp barna i libya

BEDRIFT? For faktura eller mer informasjon, kontakt [email protected]

Stormen Daniel som rammet Libya 10. september, ødela to store demninger og rammet hardest i områdene Al Bayda, Al Marj og Derna.

Bygninger kollapset og hele nabolag ble skylt avgårde. Hele familier er forsvunnet.

En tredjedel av byen Derna, som ligger nær en av demningene, er utslettet. Her bodde 100.000 innbyggere. Fortvilte overlevende har i ukevis lett etter sine kjære uten resultat. Svært mange er barn.

Over 350.000 barn er rammet, anslår UNICEF. Over 4.500 er rapportert døde, og 8.548 er savnet, i følge myndighetene. Men tallene er trolig mye høyere.

67 TONN NØDHJELP FRA UNICEF

Til nå har UNICEF fraktet inn 67 tonn med nødhjelp for å møte de mest prekære behovene til barna og familiene deres. Ytterligere 28 tonn er på vei.

Så langt har 90.000 mennesker fordelt på 15 steder fått medisinsk hjelp og førstehjelpspakker. I tillegg har UNICEF fraktet inn 32.000 vannrensetabletter, terapeutisk ferdigmat for barn (RUTF), nødmatrasjoner, vanntanker, store telt og presenninger og hygienepakker.

Nødhjelp beregnet til 60.000 mennesker er også forhåndslagret, inkludert utstyr til fødsler.

– Barna i Libya opplever nok en tragedie etter over et tiår med konflikt. Vår prioritet nå er å gi livreddende hjelp, spesielt vann, helse- og sanitæartikler, foruten psykososial støtte og oppsporing av familiemedlemmer. Vi må jobbe alt vi kan for å beskytte barna og hindre vannbårne sykdommer, sier Michele Servadei i UNICEFs representant i Libya.  

Den storstilte hjelpeoperasjonen har vært krevende på grunn av ødelagte veier, broer og annen infrastruktur. Elektrisitet og internett er brutt sammen. UNICEF samarbeider tett med andre organisasjoner, som Libya Røde Halvmåne.

– Vi har jobbet her i mange år og er godt forberedt til å bistå i gjenoppbyggingen av helsestasjoner, sykehus og vann- og sanitæranlegg. Vi har et godt samarbeid med myndighetene, sier Servadei.

Barna trenger psykososial hjelp og beskyttelse

Beskyttelse av barn som er alene er en viktig oppgave for UNICEF fremover. Stadig flere barn registreres nå uten foreldrene sine, og har mistet alt de eier. De er sterkt traumatisert og trenger psykososial hjelp og støtte.

– Vi hører nå om barn, men også voksne, som tar sine egne liv. Vi må gi dem hjelp og gi dem håp, sier Michele Servadei.

Til nå har 531 barn og 81 foreldre fått psykososial hjelp av UNICEF. Opplæring av hjelpearbeidere som står i førstelinjen for å hjelpe barna og voksne, er også en prioritet for UNICEF.

– Jeg er veldig bekymret for den psykiske helsen til barna. De fleste er uten skolegang nå. UNICEF vil bistå med å få reparert 14 av de ødelagte skolene slik at de kan gjenåpnes, sier Adele Khodr, UNICEFs regionsdirektør.

8.000 elever har til nå fått nødvendig skolemateriell av UNICEF for å ha et minimum av undervisning uten en skole å gå til, mens 3.600 barn har fått førskolemateriell.

Gutt i flomrammede Libya
To gutter på flukt med sine eiendeler i byen Derna etter at flommen rammet østlige Libya 10. september. I Derma er hele nabolag blitt skylt avsted eller ødelagt av vannmassene. © UNICEF/UNI434932/AFP

enorme behov

Mer enn 43.000 mennesker har blitt tvunget på flukt etter katastrofen. Av disse er 17.000 barn, anslår UNICEF. De fleste har flyktet fra Derna og har søkt tilflukt i skoler, hos slektninger eller i offentlige bygg.

Tre sykehus og ni helsestasjoner i Derna er ute av drift, og over 2.000 øvrige bygg er ødelagt. 101 helsearbeidere er omkommet.

Halvparten av de 18 brønnene i Derna og Al Bayd er også ødelagt og UNICEF jobber nå med å reparere fire av dem for å sikre rent drikkevann.

Av 114 skoler i Derna er fire totalt ødelagt og 80 andre er delvis ødelagt. Mange skoler brukes til å gi husly for internflyktningene.

– Situasjonen er desperat, og som alltid i katastrofer er det barna som rammes hardest. Både barna og familiene deres har mistet alt de eier og trenger umiddelbar hjelp. Behovet er enormt, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Maria Greenberg Bergheim.

Du kan være med å støtte hjelpearbeidet til Libya ved å sende en SMS med kodeord NØD til 2040 (300 kroner), eller bruke skjema øverst på siden.

Saken ble oppdatert 5. oktober 2023

Publisert av Anne Nilsen torsdag 14/09/2023 - 09:17