UNICEF på plass med nødhjelp til Libya

hjelp barna i libya

Stormen Daniel som rammet Libya 10. september, ødela to store demninger og rammet hardest i områdene Al Bayda, Al Marj og Derna.

Bygninger kollapset og hele nabolag ble skylt avgårde. Hele familier er forsvunnet.

I byen Derna som ligger nær en av demningen, er en fjerdedel av byen borte, i følge medier. Fortvilte overlevende lette i ruinene og i vannet etter sine kjære.

Nesten 300.000 barn er rammet, og over 6.000 er rapportert døde, i følge myndighetene. 10.000 mennesker er fortsatt savnet. Tallene er ventet å stige.

UNICEF på plass med hjelp

Til nå har UNICEF fraktet inn 65 tonn med nødhjelp for å møte de mest prekære behovene til barna og familiene deres. I alt har 15.000 mennesker fått medisinsk hjelp og 1.000 førstehjelpspakker er blitt delt ut.

Den storstilte hjelpeoperasjonen har vært krevende på grunn av ødelagte veier, broer og annen infrastruktur. Elektrisitet og internett er brutt sammen.

– Barna i Libya opplever nok en tragedie etter over et tiår med konflikt. Vår prioritet nå er å gi livreddende hjelp, spesielt vann, helse- og sanitæartikler, foruten psykososial støtte og oppsporing av familiemedlemmer. Vi må jobbe alt vi kan for å hindre vannbårne sykdommer, og vi har ingen tid å miste sier, Michele Servadei i UNICEF Libya.  

I alt 55 barn er pr. 21. september registrert med vannbåren diaré i de midlertidige leirene, ifølge Nasjonalt senter for sykdomskontroll (NCDC).

UNICEF jobber på spreng i området i tett samarbeidet med andre organisasjoner, som Libya Røde Halvmåne.

65 tonn nødhjelp fra unicef

I første fase fraktet UNICEF inn 30 tonn med nødhjelp, blant annet 71 enheter med medisiner og utstyr, 100.000 vannrensetabletter, matrasjoner, klær, 25 store nødtelt og 250 presenninger.

Den siste lasten med rundt 40 tonn nødhjelp, inneholdt terapeutisk ferdigmat for barn (RUTF), nødmatrasjoner, mer vannrensetabletter, vanntanker og nye førsthjelpspakker.

UNICEF følger situasjonen nøye. Beskyttelse av barn som er alene er også en viktig oppgave for UNICEF fremover. Stadig flere barn registreres nå uten foreldrene sine.

Gutt i flomrammede Libya
To gutter på flukt med sine eiendeler i byen Derna etter at flommen rammet østlige Libya 10. september. I Derma er hele nabolag blitt skylt avsted eller ødelagt av vannmassene. © UNICEF/UNI434932/AFP

enorme behov

Mer enn 43.000 mennesker har blitt tvunget på flukt etter katastrofen ifølge IOM-DTM. Av disse er 17.000 barn, anslår UNICEF. De fleste har flyktet fra Derna og har søkt tilflukt i skoler, hos slektninger eller i offentlige bygg.

Fire sykehus og 10 helsestasjoner er ute av drift i Derna på grunn av ødeleggelsene. Over 2.000 øvrige bygg er ødelagt.

Av 114 skoler i Derna er fire totalt ødelagt og 80 andre er delvis ødelagt. Minst 19 skoler brukes til å gi husly for internflyktningene.

– Situasjonen er desperat, og som alltid i katastrofer er det barna som rammes hardest. Både barna og familiene deres har mistet alt de eier og trenger umiddelbar hjelp. Behovet er enormt, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Maria Greenberg Bergheim.

Du kan være med å støtte hjelpearbeidet til Libya ved å sende en SMS med kodeord NØD til 2040 (300 kroner), eller bruke skjema øverst på siden.

Saken ble oppdatert 27. september 2023

Publisert av Anne Nilsen torsdag 14/09/2023 - 09:17