UNICEF bekymret for private evakueringsintitativ

-Evakuering av barn på flukt må skje under ordnede forhold. Hvis ikke står vi i fare for at foreldreløse barn ikke får den beskyttelsen de har rett på, når de kommer til Norge. Foreldreløse barn har rett på særlig beskyttelse, og det er statens ansvar å gi barna dette, ikke privatpersoner, sier Kristin Oudmayer, Direktør for Barns rettigheter og Bærekraft.

Akkurat nå er det en strøm av private initiativ, noe som vil gjøre at det kommer mange usikrede og uregistrerte barn til Norge. Når evakuering foregår utenfor myndighetenes kontroll, settes barnas sikkerhet på spill.

- Nå gjelder det å holde hjertet varmt og hodet kaldt samtidig. Vi må beskytte barna, men vi må gjøre det på riktig måte, sier Oudamyer. 

- Det verste som kan skje er at barn blir borte. Hvis de ikke er registrerte i hjemlandet, er det ingen som har ansvar for dem. De kan bli utsatt for vold, overgrep eller solgt. Det er perfekte forhold for mennesker med onde intensjoner, utdyper hun.

UNCIEF Norge mener at Norske myndigheter må være en pådriver for å finne en rask, felles Europeisk løsning. Løsninger som fungerer på lang sikt. Hvis ikke, kan veldig mange barn ende opp statsløse og helt uten rettigheter.

Ukrainske myndigheter krever å få barna tilbake              

Ukrainske myndigheter krever garanti fra vertslandene, på at foreldreløse barn vil bli sendt tilbake til Ukraina på et senere tidspunkt.

UNICEF mener at en slik garanti ikke gis på forkant av norske myndigheter eller noen andre involverte parter. 

- På nåværende tidspunkt kan vi ikke garantere hva som vil være til barns beste, i fremtiden. Det viktigste hensynet må hele tiden være hva som er til barnets beste i den konkrete situasjonen, forklarer Oudmayer. 

Når barna krysser den norske grensen, har norske myndigheter ansvaret for å ivareta deres rettigheter etter FNs barnekonvensjonen. Alle avgjørelser og beslutninger som berører barn må derfor være til barnets beste. 

Publisert av Anne-Mali Thyrum fredag 18/03/2022 - 09:37