Barna i Afghanistan trenger fortsatt hjelp

Over 1.000 mennesker mistet livet i jordskjelvene som rammet Afghanistan i oktober. 31.000 hjem ble ødelagt eller alvorlig skadet, og mange familier mistet levebrødet, dyrene og avlingene sine.

Over 90% av de rapporterte døde var barn og kvinner.

- Kvinnene var hjemme med barna mens mennene var ute på jordene. Mange trodde at skjelvet var en eksplosjon, og gikk inn. Det ble katastrofalt, fortalte Siddiq Ibrahim, ansvarlig for UNICEF-kontoret i Herat etter skjelvet.

- De som ikke døde, mistet alt, også koner og barn. Det er svært traumatisk for tusenvis av overlevende, sa han.

Nå, tre måneder senere, er Herat, stedet som ble hardest rammet, fortsatt preget. Mange familier bor i telt eller utendørs, og vinteren gjør situasjonen enda vanskeligere.

barna lider fortsatt

- Barna og familiene lider fortsatt, selv etter 100 dager. Mange bor i telt eller under åpen himmel. Barn prøver fortsatt å håndtere tapet og traumene. Skolene og helsesentrene som barna trenger, er ødelagte, sier UNICEFs representant Fran Equiza.

- Som om ikke dette er nok, har vinteren festet grepet og temperaturene ligger under frysepunktet. Barn og familier uten hjem har ingen mulighet til å holde seg varme, sier hun.

Jente undersøkes av lege
14. januar 2024: Adina (8) får en helsesjekk for luftveisinfeksjon på en UNICEF-støttet klinikk i en landsby som ble rammet av jordskjelvene i fjor. Hun mistet tre søstre i det første store skjelvet 7. oktober. (Foto: UNICEF/UNI502638/Karimi)

sikrer skole- og helsetilbud

UNICEF har siden jordskjelvene rammet 7. oktober og dagene etter, skaffet rent vann, satt opp midlertidige helsetilbud, delt ut tepper, familiepakker med utstyr og vinterklær.

I tillegg har UNICEF blant annet etablert 61 midlertidige læresteder og trygge oppholdsrom der over 3.400 barn får skolegang. Snart vil UNICEF også starte jobben med å bygge opp igjen ødelagte klasserom.

Ifølge barnerettighetene har alle barn rett til blant annet god helsehjelp og utdanning.

mye arbeid gjenstår

Men fortsatt er det mye som må gjøres. Mange familier har ikke kunnet bygge opp igjen hjemmene sine, og de trenger helsehjelp, rent vann og skikkelige toaletter for å unngå sykdommer. Noen familier har mistet jobbene sine og mangler penger til mat.

- Vi er takknemlig for støtten vi har fått, men det er fortsatt mange som trenger hjelp. UNICEF er bekymret for 96.000 barn som er rammet av jordskjelvene, og som trenger hjelp, ikke bare til å overleve vinteren, men også for å ha en sikker fremtid, sier Equiza.

hjelpesending Afghanistan
UNICEFs representant i Afghanistan, Fran Equiza, og UNICEFs helseveileder, Fouzia Shafique, sjekker forsendelsen med hjelp fra UNICEF etter jordskjelvene. Over 80 tonn med medisinsk utstyr ble levert. Foto: UNICEF/UNI456453/Meerzad
Publisert av Anne Nilsen tirsdag 16/01/2024 - 12:44