1 million afghanske barn står i fare for å dø

UNICEF og Verdens matvareprogram (WFP) slår alarm: Halvparten av barna i Afghanistan under fem år er truet av akutt underernæring før året er omme.

Nylig besøkte UNICEF og WFP Herat-regionen. Den alvorlige matsituasjonen var sjokkerende.

I alt 14 millioner afghanere er rammet etter mange år med krig, konflikt og økonomisk krise. Barna og familiene deres mangler tilgang til vann, mat og helsehjelp.

 - 3,2 millioner barn under fem år er truet av akutt og alvorlig underernæring før året er omme. En million barn kan dø av underernæring hvis de ikke får hjelp nå, sier UNICEFs representant i Afghanistan, Hervé Ludovic De Lys.

Med vinteren rett rundt hjørnet sier han det er et kappløp mot tiden for å hjelpe afghanske familier med vann, ernæring og helsetilbud.  

Afghanske barn og familier trenger akutt helsehjelp og mat for å overleve vinteren. 14 millioner mennesker i Afghanistan mangler mat. 3,2 millioner barn under fem år er estimert å lide av akutt underernæring innen året er omme.
FOTO: UNICEF and WFP warned.

Ingen mat på bordet

I Herat-regionen traff representantene fra UNICEF og WFP en mor med sin 18 måneder gamle datter som nettopp hadde fått behandling for undernæring på sykehuset. Hun kunne ikke lenger amme barnet sitt.

– Vi har ingen mat hjemme og vi selger alt vi har for å skaffe oss mat. Men jeg spiser nesten ingenting. Jeg er svak og har ikke lenger melk til barnet mitt, sier Jahan Bibi.

- Med stadig flere familier uten mat på bordet, forverres helsen for barna og mødrene deres hver dag. Barna blir syke og familiene deres stadig mindre i stand til å skaffe dem den hjelpen de trenger, sier Hervé Ludovic De Lys.

Utbrudd av meslinger og vannbåren diaré sprer seg i tillegg raskt, og vil forverre situasjonen.

SABZ-E-SHARK-KLINIKKEN, AFGHANISTAN: En mor og hennes barn venter på at det skal bli deres tur, slik at barna kan undersøkes for underernæring. Den mobile klinikken er støttet av UNICEF og ligger ved en flyktningleir nær Herat.

sterkt bekymret

Ifølge en undersøkelse fra WFP får ikke 95% av den afghanske befolkningen i seg nok mat. Voksne spiser mindre eller dropper måltider for at barna skal få mer.

- Vi er sterkt bekymret for den desperate situasjonen mange familier nå er i, og som tvinger dem til slike valg, sier Mary-Ellen McGroarty, WFPs representant i Afghanistan.

 – Hvis vi ikke handler nå, vil underernæringen blir enda verre og konsekvensene dramatiske. Verden må innfri sine løfter om hjelp nå, sier hun.

UNICEF har vært i Afghanistan i 65 år og er fortsatt til stede i alle 11 regionene, også etter at Taliban overtok makten i august.

UNICEF og WFP har omfattende programmer som hjelper barn og familiene deres med mat, vann, beskyttelse og helse.

Nå åpner de to organisasjonene 100 nye mobile helse- og ernæringsstasjoner, i tillegg til 168 som allerede er i drift. Disse er blant annet på plass i flyktningeleire og gir kvinner og barn livsviktig hjelp med ernæring, melkeerstatning og helsehjelp.

Det haster for barna

En million afghanske barn kan dø av akutt underernæring i år, om de ikke får hjelp nå. Du kan gi barndommen tilbake til utsatte og sårbare barn i Afghanistan.

Vår viktigste oppgave er å redde barns liv. Men det krever en felles innsats, og det er ikke mulig uten faste givere. Med din hjelp kan vi gi livreddende hjelp og beskyttelse som rent vann og ernæring, medisiner og helsehjelp – før det er for sent.

Publisert av Anne-Mali Thyrum torsdag 07/10/2021 - 14:22