Tøff og iskald vinter for barna i Ukraina

- Både huset vårt og skolen min er ødelagt, sier Misha (9). De fleste husene i nabolaget hans i byen Chernihiv er også bombet i stykker. Bare åtte av 30 hus i samme gate er det mulig å bo i.

Moren Olena (44) rydder bort restene av det ødelagte huset deres for å prøve å gjøre det beboelig igjen til vinteren. De har valgt å bli boende.

- Vi prøver å fikse det så godt som mulig, men kulden kommer. Gass er dyrt og vi trenger oppvarming, sier hun. Hun prøver å dekke over bombehullene i taket med et stykke plast.

Frykten for kulden deler hun med hundretusener av andre ukrainere. Etter intense og vedvarende missilangrep i oktober, ble 40 % av Ukrainas strømproduksjonsanlegg bombet i stykker. Det har ført til akutt strømmangel i store deler av landet.

UNICEF anslår at hver eneste barn i Ukraina, rundt syv millioner, nå er rammet av mangel på elektrisitet og varme. Situasjonen er spesielt prekær for de 1,2 millioner barna som er på flukt i sitt eget land.

- Ikke bare vil de fryse seg i gjennom en hard vinter med kuldgrader ned mot minus 20. Uten strøm er de også avskåret fra å følge undervisningen online, som mange av barna på flukt har hatt mulighet til, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

Denys (6) og familien, her med moren Iryna, har måttet flyttet tilbake til det utbombede huset som også ble rammet av brann etter angrepet tidlig i krigen. Nå må de bo i restene av fjøset. @UN0715529/Andriy Boiko

må bo i utbombet fjøs

I ti måneder har befolkningen i Ukraina levd med krig, frykt og traumer. Mange har lidd store tap både menneskelig og materielt. Hus, skoler og sykehus er blitt bombet i stykker og veier er ødelagt.

Ifølge myndighetene vil 7,3 millioner Ukrainere være på flukt i slutten av 2022. Flere millioner som har flyktet til nabolandene dro uten eiendeler og nå mangler de alt, men spesielt varme vinterklær.

Familier som drar tilbake til Ukraina kommer ofte til helt utbombede, strømløse og iskalde hus. Som 28-årige Iryna og familien hennes. I mars ble huset deres i Shybene bombet og satt i brann, men heldigvis greide de å flykte i trygghet til en annen by. Her startet 6-årige Denys på skolen.

Men da faren mistet jobben, og dermed inntekt til familien, så de ingen annen utvei enn å flytte tilbake til ruinene igjen. Nå må bo i det som engang var fjøset til kyrne.

unicef trapper opp hjelpen


Fembarnsmoren Kateryna og barna Anastasia (14), Alyona (12), Anatoliy (5), Oleksandr (4) og Bohdan (10 måneder) fra Nikolske nær Mariupol, tar imot vinterpakker fra UNICEF. Den inneholder varme klær, tepper og støvler. Mannen er i krigen og de aner ikke om huset deres står. @UN0720467/Denys Vostrikov

Nå trapper UNICEF opp arbeidet for å ta vare på flest mulig i kulda, blant annet ved å levere ut strømgeneratorer og varme tepper og klær til mennesker i nød.

Dette gjør vi:

  • Kontanthjelp: UNICEF fortsetter å støtte sårbare familier med kontant-utbetaling som de kan bruke til det de trenger mest. Dette vil hjelpe over 123.000 sårbare familier gjennom vinteren. Familier med fire barn eller flere, eller som har barn med sykdom eller nedsatt funksjonsevne, har prioritet.
  • Rehabilitering: UNICEF fortsetter å rehabilitere og gjenoppbygge sykehus og klinikker for kunne ta imot barn og familier.
  • Vinterutstyr: Totalt 230.000 utstyrspakker med vinterklær og varme tepper vil bli sendt til Ukraina, mye er allerede på plass.
  • Skoler: Over 1.000 skoler vil få varme klær til elevene i tillegg til varmeovner og brensel, slik at de er forberedt hvis strømmen skulle bli borte.
  • Barnehjem: Mer enn 10.000 barn som kommer hjem igjen til utsatte familier, eller bor på institusjoner for barn vil få varme vinterklær og annen støtte fra UNICEF.
  • Trygge oppholdssteder for barn: Siden april 2022 har UNICEF vært med å drive såkalte Spilno-sentre som gir barn og familier trygghet og samvær med andre. Barna kan treffe andre barn, leke, danse, tegne og prate mens foreldrene kanskje får samtaleterapi.

UNICEF samarbeider med nasjonale og lokale myndigheter i Ukraina for å sikre at barna og familiene deres får mat, vann, helsetilbud, varmekilder, klær og beskyttelse i tide gjennom en tøff vinter.

Her kan du hjelpe barna i Ukraina.

Publisert av Anne Nilsen onsdag 14/12/2022 - 07:32