Hvordan snakke med barn om krig?

I Norge er mange barn nå bekymret og redde over krigen i Ukraina. Dette må voksne ta på alvor.

- Gjennom gode samtaler som viser at vi tar barna på alvor, kan vi som voksne både forebygge og dempe bekymringer, samtidig som vi setter barna bedre i stand til å forstå, sier direktør Kristin Oudmayer for barns rettigheter og bærekraft.

Det ansvaret bør alle voksne i kontakt med barn ta, mener Oudmayer. Her er hennes tips til hvordan du kan gå frem, og husk: Du trenger ikke være ekspert for å snakke med barn om krig.

fortell sannheten, men spar på detaljene

Uavhengig av barnets alder bør du som voksen unngå å bygge oppunder frykt og følelsen av hjelpeløshet, selv om du kanskje kjenner på det selv.

Trikset er å være ærlig, og samtidig finne en balanse mellom å understreke alvoret uten å skremme, og lære dem om endringene som skjer i verden.

Husk at det er lov å ikke ha svaret på alt!

ta initiativ til samtale og lytt til barnet

Barn som virker uinteresserte kan også ha behov for å snakke om det de ser og hører. Det er derfor viktig at voksne uansett tar initiativ til samtale for å finne ut hvor mye barnet vet, og for å gi tilpasset informasjon.

Lytt til barnet og ta deg god tid til å besvare spørsmål. Ikke avfei det barnet sier som dumt eller på andre måter bagatellisere det barnet føler.

fortell at det er voksne sitt ansvar

Vært tydelig på at det er voksne sitt ansvar å sørge for at krigen stoppes, og at alle skal være trygge og få den hjelpen de trenger. Gi eksempel på hvem som jobber for dette

Ikke la TV'en stå på og pc-skjermer stå åpne med nyhetssider, uten at det er voksne til stede.

vær der og si at det er bra dere snakker

Barn som er engstelige og har utfordringer, kan reagere sterkere - blant annet med søvnløshet, uro og trenge tettere kontakt med en voksen en periode.

Vær der for barnet og fortell at det er naturlig å kjenne på ulike følelser og at det er bra at dere snakker om dette sammen.

Publisert av Julia Engesvik onsdag 23/02/2022 - 14:11