Rekordmange barn i akutt nød i Sudan

Tusenvis har blitt drept og skadet i konflikten som eskalerte mellom Sudans regjeringshær (SAF) og militsgruppen og Rapid Support Forces (RSF) i april 2023.

På et år er minst 8,3 millioner mennesker blitt drevet på flukt – hvorav 4,6 millioner er barn. Det er den største pågående flyktningkrisen i verden.  

Drap, vold, seksuelle overgrep og rekruttering av barn til barnesoldater har økt med 500 % det siste året, sier UNICEFs talsperson James Elder.

Tallet på akutt underernærte barn i Sudan stiger, og behovene for hjelp er enorme, spesielt i Darfur, Khartoum og Kordofan.

Nesten 4 millioner barn forventes å bli akutt underernærte i år, og 730.000 av disse vil få den alvorligste formen for underernæring - wasting - som de kan dø av.

Det er spesielt viktig å få humanitære forsyninger inn i Darfur der noen av de verste kampene har pågått. Her bor rundt 1/3 av de internt fordrevne flyktningene. 

Allerede før april 2023 var behovet for humanitær hjelp i Sudan rekordhøy. Nå anslår UNICEF at 24 millioner barns liv og helse står i fare, og altså 14 millioner trenger akutt hjelp.

Mor og barn med RUTF Sudan
5. februar 2024: En mor med sønnen på fanget blir undersøkt av en frivillig i Sudan Røde Halvmåne i Zelingei Town i Sentral-Darfur, mens hun får terapeutisk og næringsrik mat til sønnen. Foto: UNICEF/UNI518584/Spalton.

kolera har doblet seg

Mer enn 70 prosent av helsefasilitetene i konfliktområdene fungerer ikke lenger, og 2/3 av befolkningen mangler tilgang til helsetjenester.

Ved sykehusene føder nå mange kvinner barn etter å ha blitt voldtatt i krigens første måneder i 2023.

Antallet kolera-tilfeller alene har mer enn doblet seg de siste månedene, med over 10.000 antatte tilfeller og 300 dødsfall. Av disse er 16 prosent barn under fem år. Det har også vært utbrudd av meslinger i områder med mange barn på flukt.

19 millioner barn er nå uten skolegang, som er 90% av barn i skolealder. Dette regnes nå som den verste utdanningskrisen i verden.

Mor og tvillingdøtre Sudan
Arafa Musa med tvilligdøtrene Mawada og Mushtaha mens de venter på kontroll ved helsestasjonen i Dar Al-Salam i Port Sudan. Begge barna er med i et UNICEF-støttet programmet som gir terapeutisk mat for å forebygge og behandle underernæring. Hver uke mottar hun såkalte RUTF-rasjoner (høyenergimat) til barna. Foto: UNICEF/UNI492249/Mohamdeen.

dødelig kombinasjon

 Den dødelige kombinasjonen av underernæring, masseforflytning og sykdom vokser for hver dag som går, og vi har et ekstremt kort tidsvindu for å forhindre et massivt tap av liv, sa UNICEF-direktør Catherine Russell for kort tid siden.

– Vi trenger trygg og uhindret humanitær tilgang fra partene i konflikten. Det internasjonale samfunnet må mobilisere ressurser for å opprettholde essensielle tjenester og systemer som barn er helt avhengige av. Hvis ikke vil katastrofalt mange liv gå tapt, sier hun.

1,1 millioner barn og familier har også flyktet til nabolandene som Tsjad, Egypt og Sør-Sudan. De fleste, nesten 1 million, har søkt tilflukt i Tsjad.

jobber på spreng

UNICEF jobber nå på spreng med å få inn livreddende mat, vann og medisiner i områdene. Vi leverer terapeutisk ferdigmat (RUTF) som brukes til å behandle barn med alvorlig akutt underernæring - et smør med særlig høyt næringsinnhold.

Med partnere har vi sikret forsyningen av RUTF frem til juli.

Du kan støtte UNICEFs arbeid for barn i nød her.

UNICEF har i samarbeid med en rekke partnere, også etablert beredskapsplaner med helse- og ernæringsteam, kampanjer og støtte til helsearbeidere som jobber i frontlinjen, for å forhindre total kollaps av helsetjenestene for barn.

Fatima på flukt i Sudan
Fatima (6) fra Khartoum i sitt nye hjem, et tidligere bakeri, i Kassala. Siden krigen startet har hun og familien flyttet to ganger, siste gang i november 2023. Fatima savner det gamle huset sitt: - Jeg begynner å glemme hvordan det så ut. Det har gått så lang tid. Men jeg husker at vi hadde røde dører, røde blomster og rommet mitt var nydelig, sier hun. Foto: UNICEF/ UNI545607/Mohamdeen

Siden april 2023 har UNICEF sikret rent vann til nesten 10 millioner mennesker. 5,7 millioner barn er blitt vaksinert mot meslinger og røde hunder.

Totalt har UNICEF nådd over 6,4 millioner sudanesere med medisiner og medisinsk hjelp det siste året. Så langt i 2024 har 173.000 barn og familier fått tilgang til primærhelsehjelp, også i konfliktsonene.

Over 5,6 millioner barn har blitt undersøkt for underernæring og rundt 330.000 barn har fått behandling.

Nesten 1 millioner barn og omsorgspersoner har mottatt psykososial hjelp og støtte av UNICEF det siste året.

– Det er prekært å få økt oppmerksomhet på hvilke konsekvenser denne katastrofen har for barn. Matmangel, overgrep og vold vil prege disse barna i årevis. Vi oppfordrer både verdenssamfunnet og Norge til å rette søkelyset mot Sudan og nødhjelpen som trengs der, sier generalsekretær Maria Greenberg Bergheim i UNICEF Norge.  

Publisert av Anne Nilsen mandag 08/04/2024 - 14:00