Nødhjelp har nådd i Gaza - fortsatt enormt behov

En konvoi på 20 trailere lyktes å krysse grenseovergangen fra Rafah til Gaza 21. oktober, i regi av egyptisk Røde Halvmåne, Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdens matvareprogram (WFP). Drikkevannet er beregnet til å dekke behovet for 22.000 mennesker i en dag.

Ytterligere 14 trailere kom inn dagen etter med vann, mat og medisiner.

- Med en million barn på Gaza som nå er i en kritisk situasjon, betyr leveransen av vann liv eller død. Hvert minutt teller, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

- Denne første begrensede vannleveransen vil redde liv, men behovet er langt større, ikke bare for vann men også for mat, drivstoff, medisiner og annet viktig utstyr. Vi må sikres tilgang til å få inn jevnlig nødhjelp, sier Russell.

UNICEF er på bakken og har i tillegg til vann også levert medisiner, utstyr samt drivstoff som var forhåndslagret i Gaza. UNICEF-personell gir også mental og psykososial støtte til barn og foreldre, og tilbyr beskyttelse av barn som er på flukt.

Nødhjelp beregnet på ytterligere 250.000 personer er lagret ved grenseovergangen i Rafah og kan bli fraktet inn til Gaza i løpet kort tid, når det igjen blir mulig.  

FNs generalsekretær sier at det er behov for minst 100 trailere med nødhjelp hver eneste dag for å dekke behovene på Gaza.

felles appell om tilgang

I en felles uttalelse 21. oktober bad UNICEF, UNDP, UNFPA, WFP og WHO om humanitær tilgang til Gaza for å få inn forsyninger.

Mer enn 1,6 millioner mennesker i Gaza har akutt behov for hjelp. Barn, gravide kvinner og eldre er de mest sårbare. Nesten halvparten av Gazas befolkning er barn.

Sykehusene er overbelastet og har gått tomme for drivstoff. De opererer med små mengder de har skaffet lokalt. Dette forventes å ta slutt i løpet av de neste dagene.

Mangel på drivstoff som sikrer strøm til sykehusene setter hundrevis av barn i fare. Minst 100 nyfødte er for eksempel helt avhengige av kuvøser for å overleve. Forsvinner strømmen, dør barna.

Store deler av Gazas infrastruktur, inkludert vann- og sanitærsystemer, har blitt ødelagt etter to uker med vold. Vannproduksjonen er nå nede i 5 % av normalt nivå.

En million mennesker er internt fordrevne, halvparten er barn, og de bor nå i overfylte bygninger med ekstremt liten tilgang til vann, hygiene- og sanitærfasiliteter. Dette kan særlig utsette små barn for fare.  

- Gaza var allerede i en desperat humanitær situasjon før de nye fiendtlighetene. Situasjonen er nå katastrofal. Verden må gjøre mer, sier de fem organisasjonene i sin appell.

Forsyninger til Gaza
Livreddende nødhjelp fra UNICEF venter på å få slipper over grensen fra Rafah til Gaza. I helgen lyktes en konvoi med 20 trailere å få inn nødhjelp. Men behovene er fortsatt enorme. @UNICEF/UNI456088/Khaled

barna må beskyttes

Minst 5.364 mennesker er drept og 2.360 er skadd i angrepene på Gaza. Av disse er 400 barn rapport drept eller såret hver dag.

I tillegg er flere enn 30 israelske barn rapport døde og dusinvis holdt til fange på Gazastripen.

Eskaleringen på Gazastripen og i Israel de siste 18 dagene har vært den mest dødelige FN har vært vitne til siden 2006. Nesten hvert eneste barn har vært utsatt for svært rystende hendelser og traumer etter angrep, flukt og mangel på mat, vann og medisiner.

- Tallet på drepte og skadde er rett og slett sjokkerende. Enda mer skremmende er det at hvis ikke spenningen tar slutt og vi ikke slipper inn med humanitær hjelp som mat, vann, medisiner og drivstoff, vil antallet fortsette å stige, sier Adele Khodr, UNICEFs regionsdirektør. Hun besøkte nylig Gaza.

- Alle barn skal beskyttes, og humanitære aktører som UNICEF må få slippe inn med forutsigbar nødhjelp til barn og familiene deres som nå trenger desperat hjelp i Gaza, sier Catherine Russell.

dette ber unicef om:

  • Umiddelbar våpenhvile
  • Umiddelbar og ubegrenset humanitær tilgang over hele Gaza for å gi hjelp til sivilbefolkningen, redde liv og forhindre ytterligere menneskelig lidelse.
  • Sikker og jevnlig tilgang til vann, mat, helse og drivstoff som er avgjørende for å kunne gi sivile på Gaza kritisk helsehjelp.
  • Sikkert evakuering ut av området for alvorlige skadde pasienter som trenger akutt medisinsk hjelp.
  • Beskyttelse av hjelpearbeidere i Gaza som risikerer livene sine for å hjelpe andre.
  • Respekt og beskyttelse av sivil infrastruktur, som hus, helsetilbud, elektrisitet, vann og sanitærfasiliteter.
  • Respekt for internasjonal humanitær rett, av alle parter.

- Først og fremst må alle parter gi barna uforbeholden beskyttelse mot vold og sikre dem den særskilte beskyttelsen de har krav på etter internasjonal humanitær rett, understreker hun.

Les mer om hvordan du kan støtte UNICEFs arbeid i Gaza.

Publisert av Anne Nilsen mandag 23/10/2023 - 12:09